logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

U všech ďasů!

...aneb podobnost čistě náhodná?

Mé mládí už pokročilo natolik, že pro generaci, které se bojová akce naší policie týkala, mohou znít mé válečné vzpomínky asi tak důležitě, jako pro nás byla bitva u Kreščaku.   K těm válečným vzpomínkám patří také to, že navzdory opravdu i jiným starostem se lidem, zvláště těm mladým, chtělo i tenkrát tancovat. Také to, že to Velkoněmecká říše zakazovala. Takže se chodilo "svíjet se"  na odlehlá místa, případně do vsí, kde čeští četníci měli pevně zavřené oči a ucpané uši. Nezávazně si zablbnout si prostě nacistická totalita zakazovala. Týkalo se mých starších sourozenců. Já byl věkově ještě mimo hru. Hezky má tento druh totality popsán Josef Škvorecký ve Zbabělcích a zejména v povídce Eine kleine Nachtmusik, jakož vlastně i celé knížce Prima sezona. Však to autorovi ještě v roce 1965 dosud lidských tváří nenabyvší generace "Gottwaldových práčat" řádně spočítala. Správně soudruzi pečující o naše blaho s péčí shodnou s onou Velkoněmecké říše, onu shodnost totality nacistické a komunistické v autorově metamorfose pochopili. Tancovat se sice smělo, ale jen uměřeně. Žádný jazz, hlavně častušek je ti třeba mládeži. Páskové (taktéž trampové) jsou naší společnosti budovatelů cizí. Černé brýle vyjadřují příklon k americkému imperialismu, nosí je přece McArthur. Dtto pruhované ponožky. Kdopak dnes pamatuje "svazácké hlídky" u dveří do Slovanského domu, či "Bulvárky" přeměřující  (pod ochranou SNB) návštěvníkům nohavice a ten, kdo je měl užší než 24 cm nebyl vpuštěn ? Však Mandlerovi a jeho svazácké partě do smrti neodpustím, jak nám kradli a komplikovali mládí. Tak a máme to zde zase. Byrokratickou zpupnost, určující životní styl. Kdosi se chtěl nezávazně veselit, opatřil si k tomu dokonce nutná povolení (!), ale zpupnost moci to nezmátlo. Tohle pamatuji. Tohle pamatujeme. Ano, za války se to konalo. V padesátých létech se to konalo, rozdíl je jen v tom, že nikdy v rozsahu  císařských manévrů. Pravda, taktéž nikoli pod velením pátera vyklouze, co nějakou náhodou tu theologii vystupoval právě v době, kdy přijetí do Semináře podléhalo schválení StB. Zarážející je, kromě násilí, zejména ona nezměrná stupidita této "sociální a demokratické" policejní akce. Mít ono mužstvo uniformy Lidových milicí, vypadlo by to shodně jako druhdy lidově demokratické hony na trampy na Klínci, či kolem Sázavy. Fujtajbl.  

 
Datum: 09. 08. 2005 12:56:19 Autor: andy711
Předmět: Myslím že ste tentokrát ste prestrelil.
Pozor na zjednodušené čiernobiele videnie! Takto to predsa môžu zhodnotiť len ľudia, ktorí si mýlia toleranciu a demokraciu s bezohľadnosťou a anarchiou (tým sa však nezastávam neopodstatnenej brutality pár jednotlivcov v radoch policajnej jednotky). Slovo "poriadok" by sa nemalo chápať ako anachronizmus z dôb nacizmu a komunizmu. Veď bez poriadku a dodržiavania pravidiel nemôže fungovať spoločnosť, ktorá sa navyše neubránime tlaku z vonka, ktorý ako môžme posledné roky vidieť narastá
Datum: 19. 08. 2005 13:39:10 Autor: mascha
Předmět: nutná povolení!
Dovolte mi trochu zapochybovat nad tím, že víte o čem mluvíte. Já už několik let spolupořádám kulturní akce, mám za sebou mj. malý filmový festival. Uspořádání libovolné veřejné akce, bohužel i bohudík, není otázkou jednoho jedniného papíru, na kterém vlastník pozemku souhlasí s pořádáním čehokoliv. Těch papírů musí být hezký štůsek. Nic proti hiphopu, technu nebo čemukoliv. Ale velké NE říkám aroganci a zpupnosti "pořadatelů" Czechteku. Promiňte, ale když mohou své festivaly akoncerty legálně pořádat i jiné monitorované skupiny, třeba konkrétně pankáči na Svojšicích, proč to nedokážou i "hoši od PC hudby"? Až příště budete psát o "všech" povoleních, ujistěte se, že víte o čem mluvíte.
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.