logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Historický festival v Libušíně slaví 25. narozeniny

V největší středověké bitvě ve střední Evropě se utká přes dva a půl tisíce šermířů z ČR i ze zahraničí. Návštěvníci se mohou těšit na tři velké bitvy, rytířské turnaje, ukázky středověkých řemesel a speciální program pro děti.

Praha/Libušín u Kladna, 29. března 2016 ? Jubilejní 25. ročník historického festivalu Libušín, jehož tradičním vyvrcholením je největší středověká bitva ve střední Evropě, se letos koná v sobotu 23. dubna. Na oslavu čtvrt století akce plánují organizátoři z Libušínského spolku přátel historie rozšířit nejen bitevní program, ale i doprovodné aktivity. Pro návštěvníky připravují rytířské turnaje, komentované prohlídky historického vojenského ležení, ukázku středověkého rugby, nebude chybět ani oblíbená dětská bitva nebo bohaté dobové tržiště s živou hudbou.

Do údolí pod bývalým hradištěm kněžny Libuše se tradičně sjíždějí ty nejlepší šermířské spolky ze zemí střední Evropy. Kromě českých bojovníků bude možné na bitevním poli vidět šermíře ze Slovenska, Polska, Německa, Rakouska, Maďarska nebo Chorvatska. ?Naším cílem je nabídnout návštěvníkům, kteří mají rádi historii, přírodu, sportovní klání a společnou zábavu, jak kvalitní podívanou, tak i aktivně strávený den, ve kterém je zavedeme v čase o několik století zpátky,? říká Petr Šrámek z Libušínského spolku přátel historie. Program festivalu začíná v 11:30, první dvě bitvy se odehrají ve 13:00 a ve 14:30, hlavní bitva vypukne v 16 hodin.

Libušínský festival nabízí bohatý doprovodný program. Návštěvníci se mohou těšit na ukázky řemesel, lov s dravými ptáky nebo trh s replikami historických předmětů. ?Velkou pozornost věnujeme především aktivitám pro rodiny s dětmi. I letos například chystáme dětskou bitvu s hadrovými míčky a boj pod velením organizátorů festivalu. Malí rytíři si ale budou muset nejprve v dětském koutku vyrobit vše potřebné, takže budou společně malovat prapory a zhotovovat štíty,? popisuje Petr Šrámek.

Festival zahájí v předvečer akce, tedy v pátek 22. dubna, v kostele sv. Prokopa v Libušíně koncert středověké duchovní hudby zaměřený na období vlády Karla IV. Vystoupí mužský pěvecký sbor Schola Gregoriana Pragensis pod vedením Davida Ebena, známého hudebníka a znalce gregoriánských chorálů.

Vstupenky na festival se budou prodávat na místě za 150 Kč pro dospělé, děti do 120 cm mají vstup zdarma, ostatní děti do 15 let zaplatí 100 Kč. Rodinná vstupenka pro dva dospělé a tři děti do 15 let bude stát 400 Kč.

O Libušínském spolku přátel historie

Spolek byl založen v roce 2011 zástupci největších spolků historického šermu u nás s cílem ujmout se organizace Bitvy Libušín a pozvednout akci na mezinárodní úroveň. V rámci toho navázal spolupráci s širokým spektrem organizací zabývajících se rekonstrukcí života ve středověké Evropě.

Podrobné informace o festivalu najdete na http://libusin.org/CS/ a na facebooku.

PŘINÁŠÍME NĚKOLIK FOTOGRAFIÍ Z MINULÉHO ROČNÍKU:

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.