logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Vítězství českých historických šermířů na mezinárodním turnaji

Zpráva o účasti skupiny GOBARO Praha na Mistrovství světa v historickém šermu v San Marinu

Mistrovství světa v historickém šermu (anglicky Stage Fencing, italsky Scherma Artistica) pořádala mezinárodní organizace Academie d’Armés Internationale, neboli AAI, sdružující národní federace sportovních šermířských svazů v organizaci zapojených. Nad historickým šermem drží ochranná křídla jako nad evropskou kulturní tradicí, neboť současný sportovní šerm je přímou vývojovou výslednicí staletých šermířských technik.

Cava dei Balestrieri -- jáma lvová.

Reprezentanty zúčastněných zemí nominovaly na mistrovství národní členské šermířské svazy AAI jednotlivých zemí, což byla základní podmínka účasti, neboť toto mělo zamezit přístupu nekvalitních souborů. Pravidla umožňovala zemím neorganizovaným v AAI, aby jejich nominaci potvrdil nejvyšší šermířský sportovní orgán té které země, což v našem případě je Český šermířský svaz. Zde náleží poděkování panu Josefu Šolcovi, který na podkladě úspěchu a vítězství členů Gobara na mezinárodním festivalu dvojic Gala Internacionále 2007 požádal Český šermířský svaz o udělení doporučení k reprezentaci. Zde náleží další dík a to generálnímu sekretáři ČŠS paní Kamile Vincencové, která doporučení vystavila.

Logo festivalu

Akce se odehrávala v San Marinu 7. 9. 2008 v kultovním prostoru Cava dei Balestrieri organizována členem AAI, italským národním svazem Associazione Italiana Maestri di Scherma – AIMS. Ředitelem festivalu byl vrcholový italský šermíř, vědec a publicista historických teoretických analýz Giovanni Rapisardi. Sportovní šermířské veřejnosti nebude neznámý další člen organizačního týmu Aldo Cuomo, nyní kandidující na presidenta AIMS.

Plakát festivalu

Soutěž byla vypsána v kategoriích: Sólo Ansamble (v českých zemích nemající tradici, jde o kompilaci šermířských pohybů a tance) Starověk až středověk, duel Starověk až středověk, hromadný (limit 8 účinkujících) Renesance až současnost, duel Renesance až současnost, hromadný (limit 8 účinkujících) Fantazie, duel Fantazie, hromadný (limit 8 účinkujících)

Klid před bouří...

Každý stát mohl uplatnit 8 výstupů, nejvíce však dva v kategorii. Gobaro přihlásilo 5 výstupů. Historický šerm Gobaro Praha reprezentovalo Českou republiku ve složení: Jiří Kadeřábek, Jan Kostka, Miloš Svoboda, Jiří Hrubý, Luděk Horálek, Stanislav Veselý. Skupina získala ve velmi silné konkurenci jedenácti států zlatou medaili v kategorii Středověk hromadný, stříbrnou medaili v kategorii Středověk duel, bronzovou medaili v kategorii Renesance až současnost hromadný.

Předávání bronzových medailí, Teatro Titano

Mimo „běžné“ konkurence stojí za zmínku Ruský kolos, jehož dvacet pět šermířů doplňoval dvacetičlenný servisní tým. Nutno podotknout, že jejich výkony, choreografie a výprava byla na vynikající úrovni a fyzická kondice závodníků se schopnostmi Batmana nevídaná. Ke každé takové soutěži patří, jak jinak, i zákulisní intriky, které viditelně zamíchaly děním, ale co je pro Gobaro stejně důležité jako medaile, je vítězství v bohužel nevypsané kategorii „miláčci davu“, kde zvítězilo na plné čáře. Úctu a nadšení pro Gobaro projevovali ruští reprezentanti tím, že českým bojovníkům nosili kufry.

Předávání stříbrných medailí, Teatro Titano

Tvorbu šermířských soubojů a choreografii je nutné „zabalit“ do kultivovaného divadelního tvaru a zde náleží dík za spolupráci divadelním profesionálům Otmaru Brancuzskému, Petru Gelnarovi, Lumíru Olšovskému, Robertu Blandovi a Marii Lorencové.

Předávání zlatých medailí, Teatro Titano

K řadě poděkování patří i to Výboru 1. Asociace divadelních a filmových šermířů, která své členy podporovala v tomto dosti dobrodružném podniku a vybavila je doplňkovým doporučením. Šermíři Gobara považují dosažené výsledky za životní úspěch a stejnou cenu má i zkušenost z účasti na Šampionátu a porovnání vlastní tvorby s velmi různorodým pojetím tohoto populárního oboru činnosti u jiných národů, které pojímají šerm jako „rodinné stříbro“a ne jako pokleslou pouťovou zábavu jak je tomu nyní v Čechách, kde kvalita byla nahrazena kvantitou. Šermíř, ať sportovní, či historický požívá ve vyspělých zemích důstojného společenského postavení elity, stejně jak tomu bylo za dávných časů.

Luděk Horálek

Jiří Hrubý

Jiří Kadeřábek

Jan Kostka

Miloš Svoboda

Stanislav Veselý

 

 
Datum: 22. 09. 2008 20:54:11 Autor: Dandysh
Předmět: blahopřání
Kluci-super, blahopřeji Vám k úspěchu.Alespoň ta celoživotní ,i když pro šermíře příjemná dřina , byla naplněna pořádnou korunovací
Datum: 23. 09. 2008 09:51:08 Autor: DANI
Předmět: gratulace
Paráda! Musíme dát panáka!
Datum: 23. 09. 2008 15:49:45 Autor: ernesto
Předmět: gratulace
Že jste nejlepší,už vím dávno a jsem rád,že to uznali i ve světě,dříve než se začnete pomočovat
Datum: 23. 09. 2008 20:58:35 Autor: Gena
Předmět: gratulace
Je to skvělé. Nejlepším patří vítězství... Gratuluji moc. Těším se na panáka s Vámi, mistři!
Datum: 23. 09. 2008 22:22:23 Autor: Leonid Křížek
Předmět: Gobaro
Jsem poctěn tím, že finalisté (a vítězové) mezinárodní soutěže v historickém šermu mi dali možnost exkluzivně uveřejnit zprávu o jejich úspěchu na Militarii. Kupodivu nenašel jsem na internetu jejich stránku, ale podrobné informace o skupině jsem něšel zde: http://sweb.cz/gobaro/text/textcz.htm Važím si přízně skupiny Gobaro a jsem opravdu rád, že informace o jejich úspěchu se mohla objevit na Militarii.
Datum: 24. 09. 2008 09:24:55 Autor: Petr 1
Předmět: gratulace
Přidávám se se svou troškou k ostatním - úspěch je vždy potěšující. A mohl by mi ještě někdo upřesnit proč se stali miláčkem davu? To je přece také vítězství!
Datum: 24. 09. 2008 14:55:42 Autor: -lk-
Předmět: Upřesnění
Tak Jirka mě upozornil, že Gobaro stránky má, a to tady: http://sweb.cz/gobaro
Datum: 25. 09. 2008 22:20:24 Autor: J.Kadeřábek
Předmět: Petr 1
Proč se stali "miláčkem davu"? To kdyby jsme přesně věděli, aplikujeme ten recept denně. Zřejmě to bylo tím,že naše pojetí výstupů bylo ve všem úplně jiné,než u ostatních a zjevy chlapců, co již několik desetiletí nejsou chlapci, kostýmy ladící k pleti a věku, to vše působilo zřejmě více než autenticky a roznítilo tak chorobně představivost přihlížejících.
Datum: 01. 10. 2008 12:03:45 Autor: Judita
Předmět: Con-gratula-tions ..
Přidávám se k průvodu blahopřejících..Není nad to zamávat české konkurenci z paluby.. :)
Datum: 02. 10. 2008 14:26:37 Autor: Petr 1
Předmět: dík
Děkuji za objasnění.
Datum: 02. 10. 2008 15:30:07 Autor: Kenny
Předmět: gratulace
skvělý výkon!!!
Datum: 03. 10. 2008 20:19:29 Autor: roman
Předmět: gratulace
gratuluje shš raven.
Datum: 04. 10. 2008 04:06:27 Autor: Kozlík
Předmět: Úsměv
Nad pojmem "plátové brnění" a větou "meč byl v 15. století králem zbraní", které jsem se dočetl na stránkách skupiny, jsem se upřímně zasmál. Buď mám brnění, či brň, tedy kroužkovou zbroj, brnění můžu mít taky nohou, či zbroj plátovou, případně plátové odění... A v 15. století meč králem?? Možná tak na nějaké osobní spory, či rabování vesnic, ale jako účinná zbraň ve válce?? Těžko. Meč byl pouze sekundární poboční zbraní. Tím se ovšem nic nemění na Vašem úspěchu na mezinárodní soutěži, ke kterému Vám s radostí gratuluji. Broda Hrr
Datum: 04. 11. 2008 21:09:12 Autor: Myšák (Novica)
Předmět: Gratulace
Ještě jednou gratuluji a potvrzuje to můj názor,že Český scénic.šerm je nejlepší na světě.... :-),když se dělá srdcem!
Datum: 06. 11. 2008 10:46:10 Autor: Andreas
Předmět: Myšákovi
Myšák: Jo a kdybyste si všichni pořídili slušný oděvy tak byste asi ten svět opravdu převálcovali. Je mi do breku když vidím v jakejch sračkách se hraje skvělý divadlo...
Datum: 06. 11. 2008 16:16:08 Autor: Myšák
Předmět: Andreas
Bohužel jsem nepochopil tvou reakci... na běžnou upřímnou gratulaci.Nicméně tvůj názor respektuji. Já to vidím podobně.Je mi do breku když vidím v jakých krásných kostýmech se hrají trapný sračky - divadlo...Bohužel tato varianta je na naší scéně mnohem častější.
Datum: 07. 01. 2009 23:01:36 Autor: Ruda Hanisch
Předmět: Obrovské blahořání
Kluci, mám z vás velikou radost. Upřímně vám gratuluju a přeju ještě spoustu dalších úspěchů. Dali jste do toho srdce, ale stálo to taky hodně potu a dřiny, takže to prvenství jste si právem zasloužili. Omlouvám se za to familierní oslovení, protože některé z vás neznám, ale snad mi to prominete. Tak ještě jednou zdravím, bývalý "ROMANTIK" Ruda.
Datum: 19. 01. 2009 17:09:00 Autor: -lk-
Předmět: Interwiev
Zajímavý rozhovor s Jiřím Kadeřábkem je zde: http://www.ceskydomov.cz/praha-3/clanek/jako-sermir-a-kaskader-jsem-prozil-to-co-jsem-si-vysnil
Datum: 25. 10. 2009 07:33:09 Autor: SeaRanger
Předmět: Skola Sermu
Narazil jsem nahodou na skolu sermu kterou vedou cleni skupiny gobaro, pro zajimavost prikladam jejich stranky: http://www.ars-dimicatoria.cz/
Datum: 17. 11. 2009 13:49:31 Autor: Jiří Kadeřábek
Předmět: Nové stránky Gobaro
Tyto stránky nebyly nalezeny náhodou www.gobaro.cz
Datum: 17. 11. 2009 22:27:18 Autor: -lk-
Předmět: Náhodou?
Náhody neexistují. Mimochodem, "Gobaro" znamená "gotika, baroko, rokoko". Jiří Kadeřábek mi připadá jako "Věc Makropulos". Nestárne a překračuje staletí. Ostatně má to jeho skupina v názvu. On sám mi připomíná Vikinga. Žít se s tím musí, a někdo to dělat musí. Nechtěl bych proti němu stát v bitvě, ale po jeho boku... Joj, to by byla paráda!
Datum: 10. 01. 2012 16:17:35 Autor: Michal Vyhnálek / Sádlo
Předmět: Gratulace
Gratuluji všem chlapcům :-) z GOBARA, i když jsem neviděl pěkně dlouho. Jsem rád, že je znám. Vezmete mě do učení . Michal
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.