logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

RED THUNDER

ecenze klasické tahové strategie.

Zvětšit...

Klasické stolní válečné hry (posunování jednotek po šestiúhelnících s propracovaným systémem tahů a pravidel boje) se poměrně rychle převtělily do počítačové formy a jako tak zvané válečné strategie si rychle našly své hráče. V poslední době však jejich tvorba stagnuje - vedle oslnivých multimediálních stříleček a simulací vojenské techniky nemají patrně příliš šancí upoutat zákazníky, neboť jsou herně daleko náročnější a vizuálně o hodně méně efektní. (O pozoruhodném vývoji počítačových válečných her viz více ve volném pokračování seriálu na toto téma, jenž bude co nevidět uveřejněn v této rubrice.)

Velké firmy v důsledku menšího zájmu od vývoje a distribuce válečných her upouštějí, anebo vyrábějí hybridy typu Panzer (resp. Peoples apod.) General. Naštěstí však štafetu nesou dál firmy podružnější. Jednou z těch nemnohých posledních Mohykánek je nová americká firmička EdenSoft, prodávající své produkty přímo přes Internet. Jejím prvním výrobkem je Red Thunder (RT), "Rudé zahřmění", nebo chcete li "Rudý blesk". Jedná se o operační strategii simulující velkou sovětskou ofensivu Bagration z doby druhé světové války (1944). Je provedená na mapě velkých rozměrů a hraní vyžaduje opravdu značné strategické nadání. Hru lze stáhnout za necelých třicet amerických dolarů ze stránky www.eden-soft.com, soubor nepřesahuje 7 MB. Grafika kopíruje klasické stolní válečné hry, počítačoví soupeři jsou kompetentní a hra působí propracovaným dojmem. Je ovšem limitována svou velikostí - obsahuje pouze jeden scénář, kampaň, jíž je nutno završit ve 35 tazích. Soubor s návodem je velmi stručný (firma slibuje jeho výrazné rozšíření v blízké budoucnosti), takže i zkušení válečníci budou mít problémy, a to především s odhadnutím velitelské pravomoci, dostřelu dělostřelectva či s možnostmi letecké podpory - o nováčcích nemluvě. Boj je značně jednostranný - v této fázi války měli Sověti již takovou převahu, že snaha vyhrát za německou stranu s nastavenými reálnými parametry vyžaduje opravdu silný žaludek. Avšak za vynaložené peníze hra poskytuje velkou škálu jednotek, dostatečné potěšení z hraní při zachování solidní obtížnosti a historické věrnosti a kvalitní podívanou. Však také americký časopis Computer Games Magazine označil RT tři a půl hvězdičkami z pěti, což je poměrně slušné hodnocení. Při pohledu na obrovskou rozlohu území jímá člověka úžas - i přes zkratkovité znázornění terénu a jednotek - nad hořkým koncem nacistické snahy o ovládnutí východního "životního prostoru". Zkusit si operační um, nezbytný na tomto prostoru k přežití, na vlastní kůži, je laťka opravdu dosti vysoká. Pokud EdenSoft přidá další scénáře, propracovanější návod a vychytá některé drobné "mouchy", půjde v případě RT o sympatický přírůstek neprávem opomíjeného žánru. ? Militaria, Elka Press

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.