logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

ASTERIX Z GÁLIE

Udatný galský válečník - miláček davů.

V dvoraně slávy "militantních" comics nesmí chybět malý galský hrdina, který je díky opakovanému vydávání od 70. let až dodnes notoricky, až kultovně oblíbený také v Čechách.

Zrodil se 29. října 1959 na stránkách prvního čísla francouzského komiksového týdeníku Pilote, dnes již rovněž kultovního časopisu. Jeho otci byli René Goscinny (libreto) a Albert Uderzo (kresba). Astérix a jeho přátelé žijí v 1. století před Kristem v malé galské vesničce Armorika, jež jako jediná odolává náporu Římanů, soustředěných ve čtyřech vojenských leženích - Grogarum, Akvarium, Laudanum a Maloboonum. Díky kouzelnému nápoji, který vaří druid Panoramix, jsou neobyčejně silní. Astérixovým přítelem je poněkud těžkopádný Obélix (sbírá menhiry?), jehož síla předčí dokonce i sílu soukmenovců, nebo? v dětství do kouzelného nápoje spadl a účinek kouzla je tudíž v jeho případě trvalý. V jednotlivých epizodách vystupuje řada dalších více či méně výrazných galských typů, jakož i nepřátelští Římané, kteří jsou bez výjimky spodobněni, jako přitroublí, haštěřiví, zbabělí a chamtiví "blázniví cizinci". Oba hrdinové se s Římany utkávají nejen v rodné Galii, ale i na půdě samotného impéria, ale bojují i v Hispánii, na Kleopatřině dvoře, na olympijských hrách, v Británii a jinde. Vždy docházejí v závěru, že u nich doma je všechno lepší, krásnější a rozumnější.

Astérixova dobrodružství byla reprintována v knižní formě nakladatelstvím Dargaud, objevily se dva kreslené filmy (Astérix z Galie a Astérix a Kleopatra) a v roce1999 pobavil dětské i dospělé diváky hraný film Astérix z Galie.. Kreslený příběh je určen spíš dospělým čtenářům, má "typický galský" humor, je nabit intelektuálními narážkami, vtipnými dialogy, historickými citacemi a vyznačuje se jasnou kresbou, podmanivou atmosférou velkorysých kulis, nápaditým užíváním bublin a přesností historických reálií. Zdařilé dílo po všech stranách.

Mírně šovinistický humor galských vlastenců nezabírá ovšem všude. Tak v USA, kde jsou (často pokrytecky) citliví na jakékoliv projevy xenofobie, se valného úspěchu nedočkal, a ani jeho zvláštní humor ve vlasti Marwellových hrdinů moc nezabral. Maurice Horn o něm ve své The World Encyclopedia of Comics píše: "Základní zápletka je únavná a Goscinnyho nekonečná záplava špatných vtipů a šovinistických poznámek činí [z Astérixe] zcela odporný kreslený příběh".

V Čechách začal Astérix vycházet v časopise Sedmička pionýrů v normalizačních 70. letech, kdy comics opravdu neměl na růžích ustláno. Vycházel několik let a získal si ohromnou popularitu. V 90. letech začalo Astérixe vydávat v sešitové formě nakladatelství Egmont (dosud vyšlo na dvě desítky sešitů) a jejich neklesající obliba svědčí jasně o tom, že Češi jsou vlastně také Keltové - jak ostatně tvrdím už dávno.

? Militaria, Elka Press

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.