logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

BIGGLES VYPRÁVÍ: BITVA O ANGLII

Komiksová verze příběhů slavného hrdiny.

Mezi válkami byly u nás velice oblíbené románové příběhy britského válečného pilota, "Bigglese od velbloudích stíhaček", které psal kapitán W. E. Johns, sám také pilot. Románový Biggles začínal na stíhačkách Camel (odtud jeho přezdívka), bojoval statečně v první světové válce, mezi války jej osud (resp. W. E. J.) zasel na kdejaké bojiště, kde se něco semlelo, včetně Blízkého východu a Finska, a s vlajícími prapory vyrazil i do druhé světové války. Nedávno u nás obnovilo knižní vydání jeho příběhů nakladatelství Riopress.

 

Na trhu se však objevily i české překlady Bigglese převedeného do comicsové podoby. Na Johnsonův námět píše scénáře jednotlivých příběhů Belgičan Bernard Asso, kreslí je Francis Bergese (sám také stíhací pilot!) a vydává bruselské nakladatelství Claude Lefrancq. Pražské nakladatelství Toužimský a Moravec vydalo zatím v českém překladu dva příběhy: Bitva o Anglii a Poslední vzducholoď. Uvidíme, zda mu vystačí dech i na další.

 

Bergesova kresba je v nejlepší tradici belgických comics. Je realistická, s čistou linií, kolorovaná jasnými barvami, střídá celkové pohledy s detaily, nebojí se velkých ploch. Příběhy a postavy vycházejí z Johnse a jejich vizuální prezentace je překvapivě působivá.

 

? Militaria, Elka Press

 

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.