logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

DIK BROWN: HAGAR STRAŠLIVÝ (USA)

Kreslené příběhy svérázného Vikinga.

Tak jako každé velké umění, ani COMICS nemohlo přejít bez povšimnutí válečné umění, válečnou historii a válečné náměty v celé jejich šíři, aby tak znovu zbořilo teorii, že hovoří-li zbraně, mlčí múzy. Protože chceme, aby MILITARIA? měla co nejpestřejší obsah, nehodláme pominout ani tuto vděčnou oblast. Slovo COMICS (překládané u nás v dobách "reálného socialismu" jako "kreslené seriály") vzniklo jako zkratka slov "komická sekce"; míněny byly zábavné přílohy novin a časopisů. Tedy i MILITARIA? bude mít svou Komickou sekci. Pokusíme se získat práva na další podobné skvosty jako je následující ukázka, ale pokud se nám to nepodaří, oslovíme alespoň naše autory. Pokud máte dojem, že patříte mezi ně, neváhejte, a zašlete nám ukázku své práce. Nemusí se nutně jednat o "bublinkový seriál", může to být jednoobrázkový vtip, karikatura či fotografie ve stylu "život tropí hlouposti". Je nutné dodržet jediné hledisko: militární či militantní námět. Tak neváhejte a tvořte! Svérázný Viking vtrhl na stránky comicsových časopisů v únoru 1973 a stal se okamžitým vítězem. Za dva roky přetiskovalo jeho příběhy na 600 periodik po celém světě, což je i v tomto žánru úspěch nebývalý. Autor byl za toto dílo jmenován v roce 1974 comicsovým kreslířem roku. Brownova kresba je naoko jednoduchá, perfektně sedící comicsovému žánru, avšak má onu nevtíravou rafinovanost, jíž si člověk snadno zamiluje, ale těžko popíše. Zdánlivě prostinké příběhy mají sofistikovanou hloubku. Hagar a jeho rodina jsou věru podivní válečníci. Otec rodiny je na první pohled typickým Vikingem 9. století - barbarský, hrubý, násilnický, poživačný nájezdník. Na druhý pohled zjistíme, že je to vlastně dobrácký patron - a manžel pod pantoflem! Tak například na výpravu s cílem vyplenit Paříž musí od manželky přijmout seznam povinných nákupů. Jeho žena Helga se jeví v mnoha ohledech daleko bojovnější a násilničtější, než on sám. Syn Hamlet - s tím je také svízel. Odmítá nechat si narůst vlasy, odmítá účastnit se nájezdů, čte dokonce knihy a touží stát se zubařem! Šestnáctiletá dcera Honi je prototypem sufražetky, touží doprovázet otce při nájezdech, a se svým hlavním nápadníkem, zženštilým pěvcem Lutem, zachází zcela bez ohledů. Příběhy mají překvapivé, zábavné pointy a jako mnoho jiných dobrých comicsů vděčí za svůj úspěch dráždivému kontrastu mezi historickým převlekem a novověkým mudrováním. Seriál je naplněn dalšími svéráznými figurkami a člověk jen žasne, kde autor bere každý týden svoje originální nápady. Ostatně tato schopnost odlišuje úspěšné humoristy od nás ostatních smrtelníků. Comics Hagar je osvěžujícím dílkem v záplavě braku, kterým tento umělecký útvar oplývá, a tak jenom doufejme, že se s ním nesetkáváme na těchto stránkách naposledy.

 

? Militaria, Elka Press

 

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.