logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Atentát na Heydricha možná bude připomínat památník

Letos uplynulo 65 let od atentátu na Heydricha

Praha - V Libni v Praze 8 bude možná památník československým parašutistům, kteří v roce 1942 spáchali úspěšný atentát na říšského zastupujícího protektora Reinharda Heydricha. Zástupci libeňské radnice diskutují o tomto plánu s historiky z Akademie věd i z armády, řekla mluvčí radnice Helena Šmídová.

Záměr ale zatím nemá žádné konkrétní obrysy. Debata se vede o podobě památníku i o místě, kde by měl být. "Bude to o hledání konsensu," uvedla mluvčí. Zatáčka, v níž Jan Kubiš a Jozef Gabčík na vůz vezoucí Heydricha zaútočili, už v podstatě neexistuje. Místo, kde byl atentát spáchán, je navíc podle Šmídové naprosto nevhodné.

Řada lidí se obává toho, že pokud by byl památník velký, mohl by lákat neonacisty na vzpomínkové akce na zastupujícího protektora, podotkla mluvčí. Také radnice proto nechce plán výstavby památníku uspěchat, dodala.

Podle dnešních Lidových novin doporučují velký figurální pomník vojenští historici. Odborníci z Akademie věd naopak dávají přednost malému památníku s textem.

Heydricha, který byl mimo jiné spoluautorem takzvaného konečného řešení židovské otázky, byl do Prahy vyslán, aby zlomil domácí protinacistický odpor a připravoval plány na likvidaci celého českého národa. Gabčík a Kubiš na něho zaútočili 27. května 1942. Zraněním podlehl 4. června.

Okamžitě po atentátu bylo vyhlášeno stanné právo, začaly masové popravy a nacistický teror vyvrcholil vyhlazením Lidic a Ležáků. Výsadkáři se skrývali přes tři týdny. Nakonec je zradil jeden z nich - Karel Čurda. Na základě jeho informací se německé policii podařilo parašutisty vypátrat v kryptě chrámu svatého Cyrila a Metoděje v Resselově ulici.

Boj s německou přesilou nepřežil ani jeden z parašutistů. V kryptě padli Adolf Opálka, Gabčík, Kubiš, Josef Valčík, Josef Bublík, Jan Hrubý a Jaroslav Švarc. Němci popravili i biskupa Gorazda za to, že jim poskytl úkryt.

Atentát, od kterého uplyne v neděli 65 let, nyní připomíná výstava v libeňském zámečku. Potrvá do konce srpna.

Celkový pohled na zatáčku v Praze - Holešovičkách, kde byl proveden atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

(ČTK: 27.05.1942)

 

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.