logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Blahořečení Karla I.

Papež blahořečil 3. 10. 2004 posledního rakouského císaře Karla I.

VATIKÁN 3. října 2004, 12:29 Posledního rakouského císaře a uherského a českého krále Karla I. blahořečil papež Jan Pavel II. v bazilice svatého Petra ve Vatikánu. Aktu, který vyvolal v Rakousku velké kontroverze, se zúčastnilo na 30.000 věřících, včetně mnoha korunovaných hlav. Císaře označil papež ve svém projevu za příklad pro dnešní evropské politiky.

Kromě Karla I. blahořečil nejvyšší představitel katolické církve německou vizionářku Annu Catherine Emmerickovou (1774-1824), u které se objevila stigmata. Takzvané beatifikace se dočkali také dva Francouzi, kazatel a mnich, a jedna italská misionářka.

Slavnosti se zúčastnilo na 30.000 věřících, kteří ceremoniál sledovali z obřích pláten na náměstí svatého Petra. Obřadu v bazilice byla přítomna asi tisícovka korunovaných hlav a aristokratů z celé Evropy. Přišly i čtyři dosud žijící děti císaře. Nejstarší syn, nyní jednadevadesátiletý Otto, žije v Německu, Stephan v Maďarsku, Karl Ludwig v Belgii a Felix v Mexiku.

Karlovo blahořečení vyvolalo v Rakousku smíšené reakce nejen politiků, ale také mezi historiky a církevními představiteli. Kritici blahořečení upozorňují, že monarcha byl zodpovědný za nasazení bojového plynu v první světové válce. Podle Vatikánu však s osobou císaře, jenž zemřel v roce 1922 ve věku 34 let, souvisí"nejméně jeden"zázrak. Papež za 26 let svého úřadování blahořečil již 1342 lidí. Celkem 482 lidí prohlásil za svaté.

Blaho řečení posledního rakouského císaře vyvolává spory mezi historiky (Lidové noviny, 02. 10. 2004, afp, tes)

VATIKÁN - Papež Jan Pavel II. zadělal svým rozhodnutím na vášnivé debaty historiků. . Podle oficiální biografie, kterou vydal papežský stát, "usiloval císař o mír a byl jediným politikem, který podporoval mírové snahy papeže Benedikta XV." Kritici blahořečení ale tvrdí, že Karel I., který nastoupil na trůn v roce 1916, byl zodpovědný za nasazení bojového plynu v první světové válce. Nedělní ceremonie proto vyvolala mezi historiky, ale i rakouskými politiky smíšené pocity.

Podle Vatikánu však s rakouskouherským císařem souvisí nejeden zázrak. U jeho hrobu se například jistá jeptiška z Brazílie zázračně zbavila křečových žil.

Další z pěti osobností, které budou papežem blahoslaveny, je neméně kontroverzní. Vizemi Anny Kateřiny Emmerichové se totiž inspiroval herec Mel Gibson při natáčení svého hojně kritizovaného filmu Umučení Krista.

Slavnostní ceremonie se na Svatopetrském náměstí zúčastní desítky tisíc poutníků. Bude mezi nimi i přes 700 potomků habsburské dynastie, mezi nimi i čtyři synové Karla I., které měl se svou manželkou císařovnou a královnou Zitou. Z nich je nejznámější asi 91letý Otto von Habsburg, bývalý poslanec Evropského parlamentu. Významné evropské královské rodiny bude reprezentoval belgická královna Fabiola, blahořečení se však údajně zúčastní i monarchové ze Španělska, Lucemburska a Lichtenštejnska.

Otto von Habsburg kritiky blahořečení svého otce odmítl. Příznivci Karla I. také zdůrazňují, jak se císař během války snažil vojákům i civilistům pomáhat. Dovolil například povolat zpět z fronty otce, kteří přišli o své syny. Kritici si však o jeho chování myslí své."Neměl vyloženě špatný charakter, ale nebyl osobnost, která by měla být vzorem, "citovala rakouského politologa Antona Pelinku agentura Reuters.

Život Anny Kateřiny Emmerichové byl zcela odlišný. Známá německá mystička vstoupila v 28 letech do kláštera. Kromě toho, že byla tato žena nadána mystickým viděním - dokázala popisovat událostí ze Starého a Nového zákona - byla zároveň obdařena Kristovými stigmaty. Její velmi podrobné vize byly sepsány, a protože se jimi inspiroval Mel Gibson, je mystička poslední dobou často označována jako"Melova múza". Film Umučení Krista vyvolal vlnu kritiky zejména mezi židovským obyvatelstvem, podle kterého snímek podněcuje k nové vlně antisemitismu. Podle oficiálního životopisu Vatikánu však byla Anna Kateřina Emmerichová "nesobeckou ženou, která se nebála vykonávat těžké a někdy i nepříjemné úkoly."

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.


Recenze týdne

 Kordy a rapíry z českých sbírek 16. - 18. století II. díl

Kniha volně navazuje na první díl, vydaný roku 2018.