logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Byl tu Kilroy!

..a vidí tě!

Od počátku padesátých let minulého století bylo možné i v Československu spatřit na všech možných i nemožných místech načmáraného nosatého, šmírujícího mužíčka s nápisem ?Kilroy byl tady?. Tato americká figurka ?zdobila? již za 2. světové války boky lodí Liberty, sochu Svobody, Vítězný oblouk v Paříži, most Marca Pola, Washingtonův most a kdejakou plochu, kolem níž pochodovali, projížděli, letěli či plavali američtí vojáci do války.

Stejně jako kdysi nápisy ?Servít je vůl? ji bylo možné najít na zdech záchodků, benzínových pump, autobusových zastávek, restaurací, prostě kdekoliv vás napadne. Kilroy byl údajně k vidění i na tichomořských plážích, kde se vylodila americká námořní pěchota.

Podle údajů webové stránky Straight Dope pochází legendární figurka od jakéhosil pana Jamese J. Kilroye z loděnic Bethlehem Steel Shipyard v Quincy v americkém státě Massachusetts. Pan Kilroy dohlížel na sváření či nýtování a dokončené práce označoval pastelkou. Svářeči (anebo nýtovači) začali značky předělávat, aby dostali za svou práci dvojnásobnou mzdu. Načež pan Kilroy začal své výtvory kreslit složitěji, aby se nedaly napodobit ? a Kilroy byl na světě.

Po válce uspořádala americká společnost Transit Company soutěž, ve snaze objevit skutečného Kilroye. Našlo se zhruba čtyřicet uchazečů, kteří přišli se svými verzemi, a verze pana Kilroye se ukázala jako nejvěrohodnější. Vyhrál tramvajový vůz, který umístil na svou zahradu, aby si v něm mohly hrát jeho děti.

Nu a Kilroy se dostal až do Afghánistánu (viz foto). Je zde zvěčněn v betonovém chodníku v uzavřeném areálu americké vojenské základy. Stejně jako američtí kavaleristé (anebo mariňáci, jestli chcete): první přichází, poslední odchází!

A pokud vás neuspokojuje tahle verze, přečtěte si další legendy:

http://www.kilroywashere.org/001-Pages/01-0KilroyLegends.html

 

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.


Recenze týdne

 Kordy a rapíry z českých sbírek 16. - 18. století II. díl

Kniha volně navazuje na první díl, vydaný roku 2018.