logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Česká armáda, s. r. o.

V českých novinách se objevila senzační zpráva o tom, že naši vědci objevili unikátní protijed proti smrtícím nervovým paralytickým látkám.

V českých novinách se objevila senzační zpráva o tom, že naši vědci objevili unikátní protijed proti smrtícím nervovým paralytickým látkám. Potud by bylo vše v pořádku. Je však podivné a zarážející, že se jedná o vývoj prostředku ve vojenském ústavu, vojenskými odborníky a pro vojenské obranné účely. Tedy záležitost ryze vojenská. Nutno tedy položit několik otázek.

Vojenská lékařská akademie J. E. Purkyně v Hradci Králové je bezesporu vynikající vojenský areál. Kdo tedy dovolil, aby se vojenské tajemství mimořádné důležitosti objevilo v novinách? Zástupce vedoucího katedry na zmíněném ústavu, toxikolog Jiří Kassa, uvedl, že nelze ignorovat komerční význam přípravku. Počítají tedy důstojníci, lékaři, s obchodní činností v rámci české armády?

Z tisku se dovídáme, že v Ústřední vojenské nemocnici, tedy v dalším vojenském objektu, podrobí experti nový protijed klinickým zkouškám. Bude to v budově KLINLAB, kterou prodal jistý lidovec Kalousek Rusům Zajcevovi a Frolovi?

Přes ujištění, že klinické zkoušky proběhnou na zvířatech, logicky vyplývá fakt, že k realizaci vojenských účelů bude nutno vyzkoušet preparát na lidech. Bude se opakovat situace z doby korejské a vietnamské války, kdy se za komunistické totality uvedený vojenský ústav podle dosud nevyjasněných okolností etabloval v jihovýchodní Asii svými „odborníky“, kteří prošli školením v tehdejším SSSR, a to jako vojenští lékaři na straně severokorejského agresora?

Ve dvou článcích českého tisku (MF Dnes, 31. ledna 2003 a Právo, 1. února 2003) se hovoří o tom, že nový preparát je účinný vůči bojovým chemickým zbraním (jedům) jako je sarin, soman, tabun a látka VX, a to aplikací jakési náplasti na záda nebo předloktí. Bude se tento přípravek Transant, jak je nyní nazýván, prodávat jen spřáteleným armádám nebo také civilním osobám?

Kdo bude kontrolovat kam, kolik, komu a hlavně za kolik se bude přípravek prodávat? Je možné, že zákazník, který si koupí tento vojenský produkt, jej použije k ochraně teroristů?

Vyjádří se konečně někdo z vojenských pánů ke zveřejněným informacím? Nejsou to součásti vojenského tajemství?

Zdá se, že naši přátelé z NATO budou mít jistě velkou radost až zjistí, že stoupenci Hussaina, fanatičtí teroristé a další nepřátelé demokracie jsou před účinky bojových látek chráněni pomocí české vojenské vědy…

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.