logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Dalimil, aneb aukce po česku

Co vy na to, pane Dostále?

Největší ostuda "politického rozumu" je to, že týden před aukcí z ministerstva kultury veřejně vykřikovali, kam jsou až ochotni v aukci přihazovat, historici křičeli, jak je NUTNÉ, aby fragment byl DOMA. Suma do deseti miliónů byla zmiňována všemi médii, včetně televizních zpráv, kde svou "strategii" a účast na aukci probírali ti naši chytří státní representanti. Skutečně k pobavení. I ten poslední idiot z řad hlav nepomazaných ví, že před aukci NELZE odkrývat karty, hlásit své finanční. možnosti a veliký zájem o věc. Jenže české hlavy pomazané neplatily penězi svými, nýbrž penězi nás všech - tak proč si "nezamachrovat", že? Myslím, že celý svět si teď ?uká na čelo, jak jsou ti Češi hloupí - jaký je to asi národ, když ti, co jej zastupují, se chovají jako kreténi! Vyvolávací cena byla 60.000 EUR! Samozřejmě tam byli zjednaní "přihazovači", kteří cenu vyhnali na hranice českých - předem oznámených - možnosti. 339.000 EUR. Odklepnuto, ČEŠI SLAVTE!!!                                                                                                                                     Hana Catalanová

Deníky Bohemia - 18.3.2005 Unikátní literární památku včera v Paříži vydražil ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek. "Dopadlo to dobře," komentoval výsledek Ježek. "Ani ne tak pro mne nebo pro Národní knihovnu, ale pro Českou republiku. Je to významná nově objevená památka vypovídající o našich dějinách a je rozhodně dobré mít ji na svém území." Odhadovaná tržní cena rukopisu se pohybovala kolem pěti milionů. Čeští zástupci jeli na dražbu s tím, že Česká republika má přichystáno nanejvýš 10 milionů korun, které by mohla za kroniku dát. Zveřejňovat předem takový údaj (učinila to mluvčí vlády Věra Dušková) nebylo právě chytré, nebo? to mohlo zvýhodnit ostatní dražitele. Ředitel Ježek ovšem údaj o deseti milionech rozostřil sdělením, že ve hře mohou být ještě sponzoři. Neprozradil samozřejmě, kdo a kolik peněz by k "vládní" sumě přidal. Teprve po skončení dražby připustil, že čekali vyšší částku: "Byli jsme s ministrem Dostálem domluveni, že bychom šli ještě o něco výš nad tu oznámenou sumu, protože kolem toho případu začaly kroužit i jiné instituce než české." I takhle ovšem celkové náklady částku deseti milionů překročí: i s poplatky za provoz aukční síně stát zaplatí asi 10 400 000 korun. Fakt, že Česká republika projevila o rukopis zájem, udělal Ježkovi radost. Teď se jedná o vývozním pasu, aby památka mohla být dopravena do Česka, což bude nějaký čas trvat. Pak ji Národní knihovna vystaví. A nejen ji: "Rádi bychom veřejnosti ukázali všechny naše Dalimily!" řekl včera Ježek.

Lobkovický rukopis Dalimila

 
Datum: 25. 03. 2005 11:49:04 Autor: Wikk
Předmět: Re: Dalimil, aneb aukce po česku
Jen bych poznamenal, že je sice pravda, že zveřejnění maximální částky, které je česko ochotno dát, byl hloupý tah, ale ve skutečnosti to nebylo 10 000 000,- ale 30 000 000,- což zveřejněno nebylo.
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.


Recenze týdne

 Kordy a rapíry z českých sbírek 16. - 18. století II. díl

Kniha volně navazuje na první díl, vydaný roku 2018.