logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Generál Vacek: SSSR měl v ČSSR atomové zbraně od roku 1969

Komunistický generál Miroslav Vacek (na snímku ze 17. května ze sjezdu KSČM) tvrdí, že Sovětský svaz měl už od roku 1969 v Československu atomové zbraně. Rozhodně ale popřel, že by byly ve výzbroji někdejší Československé lidové armády.

Praha - Někdejší komunistický generál Miroslav Vacek tvrdí, že Sovětský svaz měl už od roku 1969 v Československu atomové zbraně. Rozhodně ale popřel, že by byly ve výzbroji někdejší Československé lidové armády. Pravděpodobně by je ale rychle dostala, kdyby se schylovalo k atomové válce, řekl generál, který byl v té době členem nejvyššího velení československé armády.

"Byla to úmluva Spojených států amerických se Sovětským svazem, že svým spojencům, tedy Američané v NATO a Sověti ve Varšavské smlouvě, jaderné zbraně v běžné mírové době nedají," tvrdí generál, který v komunistické Československé lidové armádě zastával různé velitelské funkce.

Mimo jiné byl v době pádu komunistického režimu v listopadu 1989 náčelníkem jejího generálního štábu a prvním zástupcem ministra obrany. V polistopadové vládě "národního porozumění" se za komunistickou stranu stal ministrem obrany, jímž byl až do října 1990. Členství v komunistické strany přerušil v roce 1990. V současnosti je členem KSČM.

Sklady jaderné munice v Československu podle Vacka existovaly u Míšova, Bíliny a ve vojenském prostoru Ralsko a byly v nich i jaderné hlavice. Kontrolu nad nimi ale měla pouze Sovětská armáda. Šlo o rovnováhu sil. Generál totiž tvrdí, že Američané měli srovnatelné zbraně ve Spolkové republice Německo nejméně od roku 1959.

Vacek je přesvědčen o tom, že oba pakty - NATO i Varšavská smlouva - byly připraveny k vedení obranných bojů i útočných operací, a to s možností použití jaderných zbraní, nebo bez nich. "Jinak by byly k ničemu," zdůraznil.

Československo bylo podle Vacka ve směru druhého úderu. Hlavní úder by vedl přes bývalou Německou demokratickou republiku a Polsko na Sovětský svaz. Československá armáda měla v útočné variantě za 16 dní dosáhnout Rýna. Plán byl vypracován podle tehdy běžných operačních zásad, uvedl. Jaká by byla skutečnost, je podle Vacka těžko odhadnout. Záleželo by na tom, jaký protivník by stál v cestě, dodal.

Vacek rozhodně odmítl, že by Československá armáda, jak se někdy píše, měla připraveny pro vojáky medaile za dobytí Paříže. "To je blbost," uvedl.

O rozmístění sovětských raket v Československu a bývalé Německé demokratické republice píše ve svých vzpomínkách i tehdejší ministr zahraničí Bohuslav Chňoupek. Oznámení SSSR o tom mu prý přišlo běžnou poštou. Na osmi řádcích včetně oslovení prý stálo, že na území Československé socialistické republiky a Německé demokratické republiky budou rozmístěny rakety. "Zíral jsem na ten text v němém úžasu," napsal Chňoupek ve vzpomínkách. Stejným způsobem se podle Chňoupka o raketách dověděl i jeho východoněmecký kolega.

Sovětský svaz začal raketovou brigádu z Československa stahovat až na základě washingtonské smlouvy z 8. prosince 1987 o likvidaci jaderných zbraní středního dosahu. Šlo o rakety SS-20. Brigáda byla dislokována podle knihy Ivana Brože Mistr ministr, ve které se věnuje šéfovi diplomacie Chňoupkovi, ve vojenském prostoru Hranice na Moravě s odpalovacími základnami v Přáslavicích, Staré Vodě a Zeleném Kříži.

 
Datum: 28. 05. 2008 17:57:02 Autor: danunka
Předmět: rakety
Včera RUSOVÉ dne AMERIČANÉ ubohá česká kotlina.
Datum: 03. 06. 2008 15:49:40 Autor: Jižan
Předmět: Pro Dadunku
A chudák Dadunka nad tím jen pláče a pláče a poctivě chodí školení marx-leninismu.
Datum: 03. 06. 2008 22:08:14 Autor: Leonid Křížek
Předmět: Cha cha!
Jižane, stručná glosa, leč vtipná! Ona Dadunka udělala v 7 slovech jen 2 chyby (místo "dnes" "dne" a za AMERIČANÉ jí chybí čárka...), třeba to bude vysokoškolačka (VUML = Večerní univerzita marxizmu-leninizmu), anebo RSDr. (Rodné Strany Doktorka) a my ji zde vláčíme tiskem!? Třeba si jen myslí, že Američané se od Rusů liší jen tím, že Američané používají zubní kartáčky?! Anebo nám chtěla naznačit nějaké dosud nepoznané antroposofické charakteristiky české kotliny? Já bych ji nesoudil... Co když je to transvestita, kterému se líbí jméno "dadunka" (signifikantně s malým "d" na začátku) a chce se na těchto stránkách seznámit?! DOST! UŽ MOC FABULUJU! Dadunko promiň (a jdi se bodnout...!)
Datum: 14. 10. 2008 20:06:27 Autor: warning
Předmět: argumenty x propaganda
Nevidím pro nás mezi chováním USA a SSSR žádný principielní rozdíl. Po 20 letech budeme opět nejpravděpodobnějším bojištěm nukleární války. To je pro mě zásadní argument, odlišnosti v používaném newspeaku (boj za svobodu a demokracii x obrana tábora míru a pracujícího lidu, zlí imperialisté x darebácké státy) nejsou podstatné. Sdělení Dadunky je možná jednoduché, reakce na něj představují taktiku "Nedokážete-li informaci zpochybnit fakty, plivněte na autora"
Datum: 16. 10. 2008 09:26:16 Autor: Josef
Předmět: Rozdíl
Jeden rozdíl bych viděl. Sověti napřed přišli a pak uzavírali smlouvy o pobytu vojsk. Američané napřed uzavírají smlouvy s legitimní vládou a pak (možná) přijdou.
Datum: 16. 10. 2008 11:32:47 Autor: Leonid Křížek
Předmět: Rozdílů tu opravdu mnoho není
Jak v SSSR tak v USA se stavěly a staví vyhlazovací tábory; v obou zemích se nepřipouštělo svobodné podnikání, o svobodě slova nemluvě. Oba státy potlačovaly náboženskou svobodu a nedovolovaly studovat dětem, které měly nevhodný třídní původ. Obě země vyhlašovaly antagonismus mezi třídami a šlechtu a buržoazii vyhlazovaly silou, až je vyhladily. Z obou zemí se také nedalo vycestovat do ciziny a pro cestu do sousedního města byla nutná propustka. V obou zemích zahynuly ve 30. letech 20. století miliony lidí hlady (o mrtvých v občanské válce a v Gulagu nemluvě). Obě země také mučily a popravovaly politické vězně (a to i nesuvědčené), včetně žen. Inu, skutečně mezi USA a SSSR nevidím žádný rozdíl.
Datum: 16. 10. 2008 11:37:48 Autor: Leonid Křížek
Předmět: P. S.
O "pravděpodobnosti" nukleární války doporučuji nastudovat díla Keegana, sborník Historie moderní války (MF 2008) a knihu Válka a antiválka (Toffler-Tofflerová). Třeba se ta "pravděpodobnost" potom scvrkne.
Datum: 16. 10. 2008 11:38:55 Autor: Josef
Předmět: Rozdíly
Původně jsem chtěl pojednat o více rozdílech, ale nechce se mi moc psát. Proto jsem zdůraznil rozdíl zásadní pro respektování suverenity země. Doufám že Váš sympatický smysl pro jemnou ironii bude správně pochopen i ideologicky zaslepenými jedinci.
Datum: 16. 10. 2008 11:55:33 Autor: Petr 1
Předmět: dodatek
Pan L.K. neuvedl, že se od 4. třídy děti povinně učí nyní Americky a na ulicích chodí 1.5. lidé a volají "Ať žije USA" "Ať žije republikánská strana". Pravda v jiné ulici křičeli "Ať žije demokratická strana" - a to je právě ten bordel co zde nastal. A s tím nemohu souhlasit.
Datum: 16. 10. 2008 20:40:07 Autor: Bartošík
Předmět: Doplnění
Ale největší průšvich byl v tom že pokud chtěly USA vymenit vojáky v západní Evropě,museli všichni vojáci požádat o devizový příslip,který jim musela schválit uliční organizace republikánské strany a každý dostal pouze 20 US dolaru,na celou dobu pobytu v Evropě,nebo v Asii.A pak většina těchto vojáku s hladu muselo emigrovat buď do Severní Koree,a nebo do NDR,kde byla v této době daleko větší životní úroven než v USA.A toto take bylo příčinou pádu kapitalistického systému v celé USA.
Datum: 16. 10. 2008 21:46:37 Autor: Leonid Křížek
Předmět: Ach, ty USA!
Velmi trefná připomínka, pane Bartošíku! A to jsme zapomněli na skutečnost, že první američtí presidenti byli otrokáři, černoši (pardon, Afroameričané) jsou v USA utiskováni a zotročováni již několik set let, USA provedly genocidu Indiánů (ti v rezervacích, co dnes provozují kasina, jsou převlečení běloši) a že USA během 2. sv. války bombardovaly NDR, hlavně Dřážďany, a v roce 1944 přepadly věrolomně Francii, kde opět zmasakrovaly řadu civilistů a způsobily řadu škod na městech a vesnicích v Normandii. Kromě toho zabránily statečnému francouzskému národu, aby konečně v duchu bismarkovských plánů mohl konečně mluvit německy a přivtělit se k Velkému pruskému bratru. A takový stát chce zavléct mírumilovné Česko-Slovensko do jaderné války! Jednomu z toho musí být šoufl!
Datum: 18. 11. 2008 22:10:44 Autor: jira
Předmět: eh
to je ironie? :)
Datum: 18. 11. 2008 22:24:35 Autor: Leonid Křížek
Předmět: Pro Jíru
Co myslíš, Jíro? a) Je to ironie; b) Redakce si dělá srandu ze čtenářů; c) Srandu si dělá Bartošík; d) Srandu si dělaji prohnilé USA. Prozradím odpovědď: platí a), b), c), d).
Datum: 19. 11. 2008 07:28:57 Autor: Josef
Předmět: Pro přesnost
d) není správně. Nevidím v této diskusi jediný jejich příspěvek.
Datum: 19. 11. 2008 07:38:51 Autor: Tomáš A.
Předmět: Pro vylepšenou přesnost
d) je správně. Za vším hledej agenty, kteří podsouvají informace a manipulují se vším. Takže je za tím CIA a o tom samozřejmě ví prezident USA, kterej může za všechno protože to všechno řídí..a voilla je tu USA. Jak prosté milý Watsone..
Datum: 19. 11. 2008 09:32:03 Autor: Salus
Předmět: Hlupáci
Za vším stojí velkej žid a tahá za drátky. A pokud tu žid chce radar tak tu bude. Pokud tu rusy v karlových varech tak tu taky budou... Třeba tu bude chtít i pár čechů...
Datum: 19. 11. 2008 22:56:11 Autor: K.Bartošík
Předmět: Pro p.Saluse
Ještě, že pane Salus nejste terorista, to bychom to měli spočítané. Ona argumentace, že radar je proti Rusku a ne proti teroristům může znít i logicky. I kdyby to tak bylo, tak co? Mnohokrát se ukázalo, že naše malá zemička nemůže být neutrální. Vždycky musíme "někam patřit" a pokud můžu volit, tak Rusko nechci. Mnohokrát raději Ameriku. Mně tyhle kritiky umístění radaru přijdou stejně falešné jako bojovné nadávání muslimů, kteří emigrovali do Ameriky a Evropských zemí. Když jste tak chytří a všechno západní je špatné, proč nežijete ve vysněných arabských zemích? Proč všichni nejste v milovaném Rusku? USA mají plno chyb a EU taky, ale nic lepšího tady teď není, takže pojďme být aktivní součástí NATO a EU a pracujme na kultivaci obou společenství.
Datum: 13. 12. 2008 19:02:12 Autor: George
Předmět: Atomové zbraně
... uz od 1969! Hrozné! 10 let jim trvalo než dostihly amíky kteří je nacpali, asi na obranu svobody a demokracie, do NSR. To od nich, "Rusáků", byla ale pěkná drzost. A nezodpovědnost.
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.