logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Kdo jsou dnes zavilí antikomunisté?

Realistický pohled na protagonisty třetího odboje a "Velké Sametové"

Motto: ?V tomto případě se marxistické principy nezměnily, ale situace se velmi komplikuje.?

                                                                                                                        Jean Paul Sartre

 

Nejprve je nutné vymezit koho lze za skutečné antikomunisty v pravdě pokládat. Jsou to ti, kteří od roku 1948 dávali jasně a srozumitelně najevo svůj nesouhlas s komunistickou ideologií a v ní realizovaným politickým systémem, odmítali jakékoliv výhody nového pořádku, nezaujímali žádné společenské pozice a funkce, nemohli studovat, nepřetvařovali se, byli předmětem represí a žili na okraji společnosti. Z těchto lidí žije většinou už jen malá hrstka a ta ze svých někdejších postojů netěží. Není ji ani příliš slyšet.

 

K současným aktivním a halasným antikomunistům však patří:

1. Bývalí úspěšní a oddaní komunisté či svazáci, často tzv. ?zuřiví?, v ?sametu? po roce 1989 aktivisté Občanských fór, herci Havlova absurdního dramatu, dnes i několikráte překabátění politici, příslušníci vládních garnitur a mocenského establishmentu. Svůj současný antikomunismus deklarují za účelem neutralizace či zakrytí minulosti, udržení si výhodných postů a prebend. Jen málokteří z nich občas pociťují něco jako STUD. Jde o zištnou mentální prostituci bez zjevných výčitek svědomí s cílem totálního udržení vlivu a majetku.

2. Někdejší konjunkturální komunisté, dnes restituenti, velkostatkáři, velkopodnikatelé, finančníci, bankéři, obchodníci a prominenti současného režimu. Svůj antikomunismus vyhlašují jako mimikry jen v naléhavých případech, kultivovaněji a pod jistým tlakem, z nezbytí či z pudu sebezáchovy.

3. Prostituující se prominentní umělci, spisovatelé, novináři, bývalí husákovští docenti, režiséři, publicisté, redaktoři, akademici z oblasti společenských věd, historie zvláště, kteří před rokem 1989 těžili  maximálně z výhod režimu, hojně publikovali, nabyli majetku, akademických hodností, a často i popularity bez níž nemohou žít a učiní cokoliv, aby si vše získané nadále udrželi (i za příštích změn).  Často periferní spolupracovníci StB či KGB. Jde o tak zvané schopné jedince (všeho schopné) a úspěšné celebrity nejen show bussinesu.

4. Ambiciózní děti a potomci bývalých elit, včetně komunistických, kteří se dojemně spojili za společným prospěchem v Novém světovém pořádku  (potomci někdejších kapitalistů, komunistických předáků, církevníci, šlechtici včetně hochštaplerů a dobrodruhů všech sort a kalibrů). Tato skupina je většinou silně dotována a podporována ze zahraničí jako záloha budoucích elit (stipendia a stáže v zahraničí), která se při vystoupení na scéně bude s odstupem času jevit jako anonymní a svým původem neidentifikovatelná.

5. Vrazi, zločinci a hospodářští kriminálníci, kteří po létech vydávají svou neblahou činnost za boj proti komunismu a sebe za hrdiny odboje v kategorii tzv. ?politických  vězňů?.

6. Politováníhodní jedinci, které smetl vír historických událostí, k protikomunistickému odboji se dostali doslova ?jako slepý k houslím? a dnes alespoň těží ze zvýšených penzí, slev na dráze a komfortnějších starobinců. Jejich vystupování je obyčejně tragikomické.

7. Ti, kteří za svůj antikomunismus pokládají dřepění na bobku u rádia Svobodná Evropa, BBC či Hlasu Ameriky. V práci se rozhodně nepřetrhli. Mimo hospodské nadávání se nikdy na nic nezmohli, zato vytrvale jezdili na rekreace ROH, užívali bezplatné lékařské a lázeňské péče, bezplatného vzdělání a jiných výhod minulého režimu. Mylně doufají, že dnes se jim za halasný antikomunistický pokřik dostane stejných výhod. Marně!

8. Profesionální provokatéři v angažmá různých zpravodajských služeb a agentur, kteří jsou za svůj ?antikomunismus? dobře honorováni a plní tak úkoly v tisku, televizi, rozhlase, na internetu a při veřejných projevech.

 

Hrdinů jsme nikdy příliš mnoho neměli. V dnešní době je jich ale uměle produkováno až příliš mnoho ? pod úroveň dobrého vkusu. Antikomunistická scéna dneška skýtá velmi pestrý pohled. Většinou však jde o trapný projev lidské nízkosti, prospěchářství a pragmatismu, hojení komplexů méněcennosti a nutnosti vypořádat se s vlastní ?socialistickou? minulostí. Ne všem ten antikomunistický kabát dobře sedí a připomínají pak spíše klauna či šaška. Ne v každém cirkuse je ale tato role dobře placená. Ti, co opravdu trpěli MLČÍ, neboť někdejší utrpení nelze odstranit jekotem a pokřikováním!

 

 
Datum: 27. 12. 2006 07:44:18 Autor: exner
Předmět: A co jsou pak
teda ti, kteří komunisty nemají rádi jen proto, neb si myslí, že se jedná o zhovadilou ideologii, která vede jen a jen do řiti?
Datum: 27. 12. 2006 10:06:50 Autor: K.Kunovski
Předmět: Dotaz
Mám dotaz na autora článku,ke kterému bodu antikomunistů,se hlásí sám autor článku.K.Kunovski
Datum: 27. 12. 2006 16:52:47 Autor: J. Strauss
Předmět: ANTIKOMUNISTÉ
Hluboko smekám před jasnou a až břitkou analýzou dnešních bojovníkú proti bývalému režimu autora příspěvku. S absulutní přesností vystihl všechny grafomany, kteří se prezentují i na tomto serveru a pregnantně je zařadil. Z toho dúvodu bude určitě mnoho křiku, ale psí štěkot do nebe nejde a tak ať se autor nenechá znechutit.
Datum: 28. 12. 2006 10:04:15 Autor: čtenář
Předmět: Hezky jsem si početl - je to naprosto výstižné
Děkuji za příspěvek - naprosto přesná charakteristika!!!!
Datum: 30. 12. 2006 07:25:35 Autor: Josef Danda
Předmět: Problém
Problém není v antikomunismu jako takovém, ale v zavilosti. Ta je problémem sama o sobě. Známe zavilé rybáře, zahrádkáře, sparťany a slávisty, komunisty a antikomunisty. Otázkou zůstává, jestli se zavilost dá nějak řešit. Zavile vstáváme každé ráno do práce, dokonce i v manželské souloži je kus zavilosti. Zavilost nám denně komplikuje život, ale žít se bez ní asi nedá.
Datum: 21. 03. 2007 00:24:07 Autor: Andrej R.
Předmět: Kdo jsou dnes zavilí antikomunisté?
Dští z Vás nenávist, sklamání a frustrace. Má, syna, který není dítětem elity, bývalého komunisty a ani není úplně hloupý. Jen mu ten ráj, který tak trefně popisujete, nepřipadá pro lidi s mozkem. Možná byste měl přidat kategorii - nebo se jít nadýchat čerstvého vzduchu. aNDREJ. r.
Datum: 08. 06. 2007 20:24:43 Autor:
Předmět: Kdo jsou dnes zavilí antikomunisté?
To byla břitké... a hloupé... :-)
Datum: 09. 01. 2009 21:06:19 Autor: Havran
Předmět: diskuze...že by!?
pro exner...neurážejte hovada.Pro J.Strauss...celý citát zní:"psí štěk do nebe nedoletí a kurvy tam neberou"...i když nevím proč.Dando,Dando,tedy zažil jsem různé soulože,i tu manželskou,ale zavilou,to mi musíte popsat a prosil bych i komentář Vaší partnerky.Jeden se rád poučí.Pro Andrej R:Dští - to je slovo,ale co to je,co to DŠTÍ...Vy dštíte,taky někdy...a doma nebo na vzduchu...na čerstvým... raději ne,raději si doma zvopákněte pravopis...JH
Datum: 10. 01. 2009 16:18:55 Autor: K.Bartošík
Předmět: Nemůžu si
pomoci,ale po přečtení článku si myslím,že autor se drží starého českého přísloví podle sebe soudim Tebe. Osobně jsem nepochopil bod 4.Proč by pane Dolejší lidé pokud na to mají nemohli studovat na zahraničních universitách.To si myslíte,že by tam jako za komunistů nechali vystudovat nějaké hlupáky?? Jinak si myslím,že děti nemůžou trpět za prohřešky svých rodičů.Toto heslo razili pouze komunisté.A nedivil bych se,kdybyste byl jeden z nich. Jinak se mi zdá že s Vašeho článku opět čiží obyčejné čecháčkovství.Zase se má někdo lépe než já!!!!!!!!!
Datum: 13. 01. 2009 08:21:34 Autor: Josef
Předmět: P. Bartošíkovi
A že Vy tak rychle posuzujete lidi, které ani neznáte. Já sice p. Dolejšího také neznám (a s jeho názory občas polemizuji), ale asi před měsícem jsem si přečetl v Lidových novinách článek o věznici v Minkovicích (působil tam jako dozorce jistý poslanec KSČM). Ve výčtu vězňů zavřených zde v sedmdesátých létech z politických důvodů se objevilo jméno Dolejší(bez křestního jména). Takže testová otázka pro Vás: byl to za a) autor výše uvedeného článku o antikomunismu, b) jeho bratr, c) je to shoda jmen. Ukažte svůj neomylný úsudek.
Datum: 14. 01. 2009 13:29:44 Autor: K.Bartošík
Předmět: Dotaz
Zkuste se podívat do telefonního seznamu hlavního města Prahy a zjistíte kolik se tam nachází osob pod jménem Dolejší.Nebo stačí do vyhledavače zadat jméno Dolejší,a znovu Vám vyjede plno těchto jmen. Jinak já nikoho neposuzuji.Já jsem uvedl pouze svůj názor nic víc.A nebo znovu žijem v době,kdy uvést svůj názor je trestné!!!A nebo že bych byl pomýlený?????A tak se ptám co bylo dříve,vejce nebo slepice,nebo neomylitelný členů KSČ!!!!!!!!!!
Datum: 15. 01. 2009 07:54:13 Autor: Josef
Předmět: Pane Bartošíku,
problém je v tom, že jste nevyslovil názor, ale odsudek. Napsal jste na adresu p. Dolejšího "Toto heslo razili pouze komunisté. A nedivil bych se, kdybyste byl jeden z nich." Takže to kolik je V Praze Dolejších je vcelku irelevantní. Znovu se ptám, proč odsuzujete lidi, které ani neznáte.
Datum: 15. 01. 2009 15:29:17 Autor: K.Bartošík
Předmět: Pro p.Josefa
Pane Josefe,opět mi to nedalo a článek p.Josefa Dolejšího jsem si přečetl opět a to né jednou,ale stále nemůžu pochopit,kam pana Josefa Dolejšího zařadit.Závěrem článku pán Dolejší píše:"Ti, co opravdu trpěli MLČÍ, neboť někdejší utrpení nelze odstranit jekotem a pokřikováním!"Takže pokud by bojoval proti komunistům,tak by "asi mlčel!!!Jinak nevím jak Vy,já jsem ročník 1953,a tak to co jsem napsal ve svém článku z 10.1.09,tak si za ním plně stojím.Nikdy jsem netvrdil,že jsem měl povahu nechat se zavřít za své názory,jako jeden můj kamarád,který za to že sedumdesátých letech řekl:"Komunismus je slepá kolej lidského vývoje" dostal 3 a půl roku vězení.Jinak se zeptám Vás pane Josefe,do které kategorie by jste se zařadil třeba Vy sám sebe.Když podle jeho článku mi vychází,že 99.9%národa prostě nějak prostitutovalo s komunisty. Jinak mne zaujal pojem cirkevníci.Jen na okraj pán kardinál Tomášek,jehož si velice vážim udělal pro pád komunismu,více než mlácení prázdné slamy p.Dolejšího v jeho článku. Jinak z 80% to co píše p.Dolejší dodnes slýchávám s úst i dnes zarpurilých komunistů ve svém okoli. Takže závěrem budu opět tvrdit,že pán Dolejší asi bude patřit mezi lidi,kteří se dodnes nesmířili s tím,že vedoucí úlohu ve státě už nemají komunisté.Na rozdíl od doby před rokem 1989 může svůj názor přednést veřejně,a nemusí se bát,že bude pronásledován za své názory,a nebo jiné vyznání než komunistické!!!!!!!!!!!!Hlavně,že už nemusím tvrdit:"Co řeknu to sedí,ale nerad bych seděl za to co řeknu"!!!!!!!!!!!!!!!
Datum: 19. 01. 2009 08:58:08 Autor: Josef
Předmět: P. Bartošíkovi
Vážený pane, z článků p. Dolejšího jsem často na rozpacích stejně jako Vy a občas s nimi polemizuji. Autor totiž spíše vyjadřuje své pocity a nerozepisuje se o argumentech, které ho k takovému postoji vedly. Je to trochu jiný styl než jaký asi uznávám. Na mou otázku z 13.1. 09 by Vám určitě nejsnáze odpověděl p. Křížek, stačí poslat mail. My bychom asi v naší diskusi měli trošku ustoupit od hodnocení autora (trošku děláme účet bez hostinského) a držet se diskuse o textu. Když jste to už nakousnul, jsem o devět let mladší než Vy a také už leccos pamatuju. Trošku mi proto nesedí Váš závěr. Vy se domníváte, že p. Dolejší se nesmířil s tím, že vedoucí úlohu už nemají komunisté. Já mám spíše pocit, že p. Dolejšímu vadí to, že bývalí komunisté mají zase moc. Určitě Vás napadne třeba jistý p. Tlustý. Vztoupit do KSČ v roce 1988 je opravdu projev geniální politické jasnozřivosti. Ostatně já už léta tvrdím, že antikomunismus ODS slouží pouze k tomu, aby si lidé nevšimli, jak se v tomto státě krade. Text p. Dolejšího proto nejvíce vnímám jako projev rozhořčení nad morálním stavem nejem naší politiky ale celkově společnosti.
Datum: 20. 01. 2009 16:11:12 Autor: K.Bartošík
Předmět: Pro pana Josefa
Pane Josefe s názorem .."že p. Dolejší se nesmířil s tím, že vedoucí úlohu už nemají komunisté. Já mám spíše pocit, že p. Dolejšímu vadí to, že bývalí komunisté mají zase moc".No ale lidé typu pana(soudruha)Tlustého tu byli už dříve a budou tu stále.Pokud se ale podívate zpět do historie,tak se to s naším národem vleče jako červená nit od rozpadu C a K Rakouska.No a s tím rozkrádáním,to máte stejné.Už za komunismu se říkavalo:"Kdo nekrade okráda vlastní rodinu".Zkuste si přečíst knihu od Judr.Pospíšila:"Hyeny"a "Hyeny v akci"A zjistíte jak se národ a komunisté chovali za 2.světové války a po ní!!!!!!!!To cituji jen s několika bodů,ale zkuste si znovu pročíst bod číslo."4,5,6,8"a jako když slyším za svého mládí bolševické agitátory. Znovu opakuji pokud čtu bod po bodu,argumenty pana J.Doléjšího,tak musím opět tvrdit,že je to názor zhrzeného komunisty!!!!!Zkuste si přečíst noviny po roce 1948,nebo z 50tých let minulého století,a najdete tam stejné zdůvodnění,jaké uvádí p.J.Dolejší.Za mých studii,jsme museli povinně studovat "Poučení z krizového vývoje ve straně a společnosti po roce 1968".A znovu se tam dočtete stejných blábolu,jak uvádí p.J.Doléjší.Já tento článek považuji,za obyčejné brečení a stýskání si nad tím že už není u moci jeho milovaná strana a její vůdčí úloha ve státě a společnosti.Morální stav společnosti,je stále pozůstatek KSČ.Je to marné cca 80% populace vyrůstala při budování lepších zítřku.
Datum: 20. 01. 2009 17:09:17 Autor: Leonid Křížek
Předmět: Pro p. Bartošíka
Pane Bartošíku, můj přítel p. Dolejší byl za minulého režimu persekuován za svoje protikomunistické názory a za to, že jeho bratr seděl 18. let v bolševickém kriminále. Pan Josef to vidí celkem dobře, když píše "že p. Dolejšímu vadí to, že bývalí komunisté mají zase moc". Ve své frustraci z ne až tak "sametového" kapitalismu se občas dopouští příliš emotivních komentářů a tak nechává neznalého čtenáře trochu na pochybách, na které straně vlastně stojí. Snad toto vysvětlení ukončí Vaši při s p. Josefem.
Datum: 20. 01. 2009 20:41:06 Autor: K.Bartošík
Předmět: Pro p.Křížka
Pane Křížku,děkuji Vám za vysvětlení.Osobně se mne dotkly v článku body č.4,5,6 a 7.protože pocházím z katolické rodiny sedláka,takže vím co to vše obnáší.Možná že to pán Dolejší dobře myslel,ale špatně prodal,neboť tento článek mi připomínal komunistický tisk mého mládí.Jinak Vám ještě jednou děkuji za vysvětlení.
Datum: 20. 01. 2009 22:13:47 Autor: -lk-
Předmět: Pro p. Bartošíka
Pane Bartošíku, to je v pohodě. Zajímavé je, že p. Dolejší pochází také z katolické rodiny sedláka. Bydlí v malé vesnici u Kladna, a když se řešilo, jestli nacisti vyvraždí Lidice anebo jeho vesnici, tak stál jako malý 4letý kluk s celou rodinou u zdi, SS na ně mířili samopaly, pak si to nějak rozmyslely a šly (SS) do Lidic. Potom jezdil jako adolescent za bráchou do bolševických věznic (Leopoldov etc.). Nedivte se, že dnešní "kapitalismus" těžko nese a píše to co píše. Asi jsem měl do této diskuse zasáhnout dříve, ale jak víte tak na Militarii slušnou diskusi toleruji. Pan Dolejší se dnes již nechce k ničemu vyjadřovat. Tolerujme ho. Se srdečným pozdravem, -lk-
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.