logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Otto von Habsburg čestným občanem Františkových lázní

Syn posledního rakousko-uherského císaře Karla I. převzal čestné občanství Františkových Lázní

FRANTIŠKOVY LÁZNĚ (Chebsko) - Otto von Habsburg, syn posledního rakousko-uherského císaře Karla I., dnes [25. 09. 2004] převzal čestné občanství Františkových Lázní. Starostka města Libuše Chrástová mu udělila toto uznání za jeho dlouholeté úsilí o mírové sjednocení Evropy a důležitou úlohu rodu Habsburků ve františkolázeňských dějinách. Právě rakouský císař František I. lázně v roce 1793 založil.

"Osobnost Otto von Habsburga chápeme jako postavu Evropana, jenž podporoval od samého počátku vstup České republiky do Evropské unie. Přestože byl poslancem Evropského parlamentu za bavorskou politickou stranu CSU, vyslovoval se proti tomu, aby nebyl vstup České republiky do EU podmiňován zrušením Benešových dekretů," řekla starostka Chrástová.

Otto von Habsburg uvedl, že si udělení čestného občanství nesmírně váží a cítí se zavázán. "Z celého srdce děkuji za tuto poctu. I když jsem žil dlouhé roky v zahraničí, nezapomněl jsem, kde se seznámili a žili rodiče. Vždy jsem se stavěl proti některým protičeským náladám ze strany Němců a jednoznačně jsem podporoval vstup Česka do společné Evropy. Při jejím dalším vytváření nás ale čeká ještě hodně práce," řekl Habsburg.

Úlohu Otto von Habsburga v evropských dějinách ocenil rovněž ministr zahraničí Cyril Svoboda. Podle něj je každým coulem Evropan a jeho činnost má pro sjednocení Evropy velký význam. "Zároveň přispívá k tomu, abychom někdejší rakousko-uherskou monarchii nevnímali pouze očima Švejka a jako něco přežilého. Měli bychom se vrátit k některým konzervativním hodnotám," poznamenal Svoboda.

Otto von Habsburg ještě před svým odjezdem odhalí odpoledne ve Františkových Lázních sochu svého prastrýce Františka Josefa I. u Císařských Lázní. Už v pátek odpoledne byl osobně přítomen usazování sochy na podstavec.

"Bylo to jeho osobní přání. Dokonce napsal vzkaz příštím generacím, jenž je ukrytý spolu s dalšími předměty v soše. Je to velmi příjemný pán a na svůj věk výjimečně aktivní," řekla Helena Douchová, která Otto von Habsburga při jeho pobytu provázela.

Odhalená socha Františka Josefa I. je už čtvrtou sochou osobností z rodu Habsburků, která ve Františkových Lázních stojí. Je vysoká 2,2 metru a odlitek vznikl z původního originálu, uloženého v muzejním depozitáři. S návrhem a zhotovením sochy městu pomáhal akademický sochař Olbram Zoubek. Ve Františkových Lázní jsou ještě dvě sochy Františka I. a jedna Josefa II.

 
Datum: 28. 09. 2004 22:48:29 Autor: Petr Zeman-Peyersfeld
Předmět: Otto von Habsburg čestným občanem ...
Konečně rozumný postoj k panovnickému rodu. Ať chceme, nebo nechceme, Habsburkové byli dostatečně dlouho spjati s naší historií a alespoň někde se konečně osvobodil od nacionalistického obrazoborectví tolik vlastního Čechům a nebál se vzdát patřičný hold panovníkovi, jenž se nesmazatelně zapsal do českých dějin (a tím nemyslím rozpoutání 1. svět. války jak mu dodnes někteří historikové a politikové z neznalosti dějin podsouvají). KDY SE ASI PROBUDÍ ZASTUPITELÉ V PRAZE A POSLANCI A SENÁTOŘI A PŘESTANOU KONEČNĚ BRÁNIT NÁVRATU SOCH NA JEJICH PŮVODNÍ MÍSTA (F.M. Radecký na Malostranské náměstí - dříve náměstí Radeckého, nebo socha J.V. císařw Františka Josefa I. do dvorany Hlavního nádraží)!!! Kdy si konečně přiznáme, že aktivní účast a podpora p. Wilsona (pres. USA) na rozbití R-U přispěly k zásadnímu porušení politické rovnováhy ve Střední Evropě!
Datum: 29. 09. 2004 12:54:27 Autor: Hrubant Ivan
Předmět: Čestný občan
Osobně nemám nic proti udělení čestného občanství, ani proti sochám habsburských panovníků. Jenom upozorňuji, že pro část naší populace je habsburská monarchie určitým symbolem a že vystavení soch panovníků bude vnímáno touto skupinou velmi negativně.
Datum: 29. 09. 2004 12:58:55 Autor: Hrubant Ivan
Předmět: Odpověď na komentář
Kolego, to snad nemyslíte vážně. Doporučil bych se ponořit do literatury. Přinejmenším byste zjistil, že habsburského panovníka nechtěli samotní občané národů RU a to dokonce ani sami Rakušané. Vaše politická rovnováha vedla k první světové.
Datum: 01. 10. 2004 12:53:36 Autor: Josef Poláček
Předmět: Chyby a nejasnosti
Žádný císař František I. nemohl lázně založit. V roce 1793 vládl Svaté říší římské národa německého císař František II. (ten první byl manželem Marie Terezie). Teprve po likvidaci této říše Napoleonem bylo vyhlášeno Rakouské císařství a císař František II. se stal císařem Františkem I. (tedy císařem jiné říše). V druhém odstavci mi není jasné co tedy vlastně Otto von Habsburg v EP prosazoval. Je to napsáno zcela zmateně.
Datum: 08. 08. 2006 18:40:27 Autor: vévoda Atreides
Předmět: Souhlasím
Co se mne týče, tak já bych klidně obnovil České království s Habsburky v čele. Alespoň bychom tím odstranili "václavovské" schizma a Českému státu by určitě prospělo, kdyby v jeho čele stál inteligentní Ota Habsburský, než z vůle strany prezident.
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.