logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Skutečná záhada spisku Václava Šaška z Bířkova

Kde skutečně měla počátek ona slavná jízda Lva z Rožmitálu?

Zatímco posledně jsme se zaobírali záhadou toliko fiktivní, stvořenou pouze mou zbrklostí a představivostí, dnes vám předložím záhadu skutečnou a nefalšovanou, na kterou jsem narazil hned na prvních řádcích autorova dobrodružného cestopisu. Totiž ....Kde skutečně měla počátek ona slavná jízda Lva z Rožmitálu?Obě mapy vytvořené k novodobým verzím tohoto spisu, tedy k Jiráskově "Z Čech až na konec světa", či ke zpětnému českému překladu Bohumila Mathesiuse latinského překladu ztraceného českého originálu Václava Šaška z Bířkova, pořízeného Stanislavem Pavlovským z Pavlova, jaksi automaticky předpokládají, že pouť započala v Praze. Jenže bylo tomu tak skutečně?Václav Šašek o počátku cesty taktně mlčí.Lze totiž předpokládat, že toto poselstvo, vyslané ze země dvojího lidu kališnickým králem, avšak složené pouze z pánů katolického vyznání, opouštělo zemi spíše potajmu a kradmo. Žádný ceremoniál a oficiální rozloučení s výpravou na Pražském hradě se tedy rozhodně nekonal. Bířkovský zeman k tomu píše pouze to, že prvně poutníci nocovali v Plzni. Jirásek, který si byl nejspíš tohoto rozporu také vědom,  nechal dokonce v Plzni celou výpravu zformovat.Kde je tedy pravda?Z Prahy do Plzně je to zhruba devadesát kilometrů. V listopadu se den již výrazně zkrátil. Rychlý posel, který by pod sebou střídal koně, by nejspíš mohl tu cestu zvládnout, ale kavalkáda čtyřiceti jízdních doprovázená spížními vozy rozhodně ne. To mohu posoudit z vlastních zkušeností s putováním koňmo v létě i v třeskutých mrazech.Pokud však za počátek cesty vezmeme sídelní hrad pana Jaroslava Lva z Rožmitálu, tedy Blatnou, která je od Plzně zhruba šedesát kilometrů, byla by cesta i pro povozy sice hraniční, ale již proveditelná.A Rožmitál, ten je k Plzni ještě blíže. Nejsem tedy schopen s určitostí říci, odkud že to výprava vyrazila, ale Prahu bych rozhodně vyloučil. Osobně bych však preferoval Blatnou.

PS: Přikládám ještě několik variant toho, jak mohl vypadat originál spisku.

 

 
Datum: 21. 03. 2017 10:45:01 Autor: Andrea
Předmět: Lev z Rožmitálu + Šašek z Bířkova
Děkuji za krásné čtení z historie, Andrea Kostlánová
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Ruská kocovina

Putinův svět a přízraky minulosti