logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Třídní boj očima Petra Uhla

...aneb nikdo o mě neví, že jsem trockist levý...

Pod názvem Mašínův třídní boj uveřejnil Petrh Uhl v sobotu 12. listopadu 2005 v rudém Právu glosu, která je pozoruhodná svou zpupností a vpravdě bolševickou logikou.

Jak Uhl konstatuje, Josef Mašín se zúčastnil v Bratislavě konfeence o zločinech komunismu v Československu. Už se nezmiňuje o tom, že během této konference spolu se svou dcerou Barbarou představil knihu ODKAZ, kterou Barbara o odbojové činnosti skupiny bratří Mašínů napsala. Tam jsou popsané nejenom osudy těchto odbojářů, ale i události předcházející a následující; příběh je zasazen do dobového kontextu a je dokumentován citacemi pramenů i té ?druhé? strany. (Recenzi publikace najde čtenář v příslušné rubrice Militarie.)

Uhl píše, že ?jako dítě žádnou občanskou válku [o níž mluvil Mašín] nepamatuje. ?Třídní boj mé dospělé okolí buď bagatelizovalo, nebo oprávněně poukazovalo na zločiny státního terorismu?? Co si o té bagatelizaci asi mysleli ty tisíce nevinně trpících v uranových dolech a jiných koncentrácích padesátých let, o těch rozstřílených na hranicích nemluvě?!

?Titíž lidé? píše Uhl, ?ty, kteří po ? osvobození volali ? považovali za darebáky.? S některými těmi ?darebáky? jsem měl tu čest setkat se osobně, včetně pana Josefa Mašína. Místo aby vstoupili do SČM, ohnuli páteře a dělali kariéry, odcházeli za hranice s naivní představou, že v rámci Francouzské cizinecké legie či armády USA nakonec svou zemi, porobenou rudou totalitou, osvobodí, tak jako jejich otcové odcházeli za hranice, když jejich vlast porobila nacistická totalita. Že jejich ideály byly zmařené a mnozí znich položily životy na vzdálených bojištích, nebyla jejich vina. Památku těchto lidí, stovek zavražděných a tisíců mučených v komunistických kriminálech, Uhl poplivává.

Vrcholem zhovadilosti je závěrečné Uhlovo konstatování: ?Tehdejší režim byl zavrženíhodný. ? Stejného zavržení jsou ale hodni ti, kdo tyto zločiny poáchali na druhé straně?. Přeloženo: nacismus (event. komunismus) je zlo, ale stejné zlo představují i lidé, kteří pro němu bojovali. Nelogičnost, stupidita tohoto prohlášení svědčí o jediném: buďto Uhl myslí toto prohlášení vážně a potom je blb, anebo účelově mlží a potom je bezcharakterní.

V souvislosti s nedávnou žádostí o utajení zpravodajských svazků konstatoval kpt. Vladimír Hučín (jiná z obětí komunistické totality): ?Oni ti potrefení samozřejmě dobře vědí proč příslušné zpravodajské svazky StB nezveřejňovat! To, že pod žádostí je podepsán i Petr Uhl snad není ani potřeba komentovat. Tento profláknutý trockista je pro většinu veřejnosti spíše odstrašujícím individuem!? K tomu není co dodat.

 

 
Datum: 17. 11. 2005 19:26:05 Autor: J.Danda
Předmět: Uhl
Inu, jak tvrdil už Nezbedný bakalář, vůl zůstane volem a pařez pařezem.
Datum: 18. 11. 2005 13:50:42 Autor: MF
Předmět: Uhl
Uhl byl, je a bude odporný bolševik.
Datum: 19. 11. 2005 05:15:36 Autor: JAB
Předmět: Uhl
Vyjádření slovutného soudruha snad ani komentář nepotřebují. Jakož u bolševiků všelikého druhu vždy, ani tento soudruh se nedává mýlit žádnými fakty. Ostatně, kdesi v recensi knihy) jsem si momentálně přečetl, že z peněz získaných skupinou z útoku na výplaty Kovolisu, si jeden z nich koupil postel,..tudíž s podtextem, jakýpak odboj,.. jenže nedodáno, že to byl Janata, kterému jeho vlastní postele bolševik ukradl a vyhnal ho zpod vlastní střechy nad hlavou, takže i s dětmi spal kdesi na zemi v jakési pastoušce.
Datum: 19. 11. 2005 09:07:19 Autor: Miroslav Pršala
Předmět: Třídní boj očima Petra Uhla
Být antikomunistou a velkým kritikem období 1948 - 1989 je dnes v Čechách v módě a každý kdo chce být "in" se tak snaží prezentovat. To by však potřebovalo hlubší a odborný psychologický a sociologický rozbor, protože všichni tito kritici neváhali využívat výhody tohoto systému a snažili se mít i v něm dobře. Daleko závažnější je problém bratrú Mašínú. Pro mne zústane loupežný vrah loupežným vrahem ať si o svém činu vykládá co chce. A nikdo se nemúže považovat za vojáka, který si zachová čest, když zabije bezbranného spoutaného protivníka.To je problém bratrú Mašínú, ne to či souhlasili nebo nesouhlasili s režimem, i když i o tom si myslím, že když začala blednout jejich poválečná sláva těžko to nesli a chtěli se zviditelnit.
Datum: 20. 11. 2005 01:59:51 Autor: Bedřich Sláma
Předmět: Uhl
Nemyslí si, že být antikomunistou je dnes v módě, naopak, být levicově zaměřen svědčí o výši intelektu v určitých kruzích. Tyto intelektuály nazýval již Lenin užitečnými idioty. Co se týče výhod a jejich využívání, mluvíte zřejmě z vlastní skušenosti. To by skutečně chtělo rozbor psychologický, ale hlavně psychiatrický. Sociologii, tu buržoazní pavědu sem netahejte! Se soudružským pozdravem Čest práci!
Datum: 20. 11. 2005 17:08:00 Autor: Daniel Slama
Předmět: Uhl
Myslim si, pane redaktore, ze s Uhlem nemate pravdu ? pisete, ze je to bud blb, nebo je bezcharakterni (v pomeru vylucovacim) ? myslim, ze je to bezcharakterni blb (zaroven).
Datum: 21. 11. 2005 12:33:00 Autor: Rodriguez
Předmět: Vůl Uhl
Pokud se nemýlím, byl pan Uhl a jeho dementní názory příliš silné sousto i pro kované soudruhy.V "Poučení z krizového vývoje" ( povinná četba asi nejen v našem gymnáziu ) byl jimi zařazen mezi levicové úchyláky nebo nějakou takovou podobnou verbež ....
Datum: 22. 11. 2005 09:35:08 Autor: Karlos
Předmět: Uhl
Pokud panu Uhlovi do dneších dnů nedošlo, že "mrtvej komunista, dobrej komunista", tak ho měli, když se narodil, vzít za patičku a prašti s ním o chdník. Bylo by o jedno hovado na světě mémě.
Datum: 25. 11. 2005 16:35:50 Autor: Eset
Předmět: Obrana ing.Uhla
Soudím, že panu ing.Petru Uhlovi křivdíme, urážíme ho a jsme na něho zlí. Zapomínáme, že právě on patří ke genetickému jádru disidentské elity, bez níž by nenastaly ony převratné změny našich moderních dějin, odstartované proslulým kabaretem 17.listopadu 1989. Samozřejmě, že se nikdy nedovíme, jak probíhala koordinace činnosti na jednotlivých úrovních politických a rozvědně-bezpečnostních složek. Něco o tom napovídá jak návštěva vysoké sovětské stranické delegace na ÚV KSČ (odletěla právě 17.listopadu), tak i přítomnost generála KGB Gruška, pravé ruky šéfa sovětské bezpečnosti generála Krjučkova, a dalších vysokých důstojníků této blahodárné organizace, jakož i jejich volný pohyb po Praze právě v oněch kritických dnech. Nicméně, poručík StB Ludvík Žifčák, zpravodajec 10.odboru II.správy Státní bezpečnosti, byl v rodině Petra Uhla jako doma. Znal se velmi dobře s Uhlovou chotí paní Šabatovou a byl vysazen do disidentských struktur s naprosto konkrétním úkolem: zajistit úspěšné finále převratu sehráním hrdinné oběti policií ubitého studenta Růžičky, jakož i dotvoření disidentské legendy o smrti dalšího studenta Martina Šmída. Jakou roli zde sehrála na straně disidentů pražská rezidentura CIA, dojemně pečující o Václava Havla, není podstatné. Petr Uhl byl ve zpravodajských svodkách StB i KGB shodně označován za nejinteligentnějšího z disidentů, za obratného ale i krajně opatrného manipulátora. Jeho rozhodující role při rozšíření zprávy o "ubitých a posléze zázračně oživších studentech" ve světových mediích nasvědčuje tomu, že: 1. znal dobře choreografii celého baletu 17.listopadu a podřídil se jí - stal se dokonce na čas jedním ze sólistů, 2. situaci zcela nechápal a nebyl chvílemi IN, takže jednal ukvapeně, neboť ho rozvědné složky dobře neinformovaly (nepravděpodobné !) 3. je dosud něčím, co Vladimír Iljič nazval, jak bylo v diskusi již citováno, velmi nelichotivě, neboť ještě neznal pojem mentální oligofrenie. Hodnocení zpravodajských a rozvědných agentur to vylučují. Jsem přesvědčen o tom, že ing.Uhl má na víc, než-li na to, co nyní předstírá jako své živobytí. Ačkoliv nepochybuji o tom, že jeho poslání je fatální. Na místo neúčinných humanistických prohlášení, výzev a komentářů (byť dobře placených), by měl rozhodně stanout v jednom šiku s přáteli V.Havlem, V.Malým, K.Schwarzenbergem, Žantovským a dalšími při REALIZACI AKTIVNÍHO soužití s romským etnikem. Tedy nikoliv jen povzbuzujími slovy, ale životem v romských komunitách. Jistě by tím pomohl Václavu Havlovi ke konečnéhu získání Nobelovy ceny míru, kde v boji o ní ho předběhla už i jedna africká prostitutka. Osobně držím ing.Uhlovi palce, neboť bez jeho oběti je náš osud z demografického hlediska zpečetěn.
Datum: 06. 12. 2005 13:19:16 Autor: Sucháč
Předmět: Uhl je blb, nebo bezcharakterní?
Uhl je blb, nebo bezcharakterní? Blbství, nebo bezcharakternost jsou kategorie, které nelze použít pokud nebudeme více či méně správně definovat normálnost. A tady je kámen úrazu v personách typu Uhl. On, a jemu podobní totiž především nejsou normální tak, jak je normalita, alespoň podle mě vnímána - jako schopnost reálného vnímání společnosti a jejího chování, založeného generace tvořenými schematy. Problém nenormálnosti spočívá právě v subjektech sociálních konstruktérů, využívajících patrně nějakých podivných zákoutí lidského podvědomí, kdy vytvářejí nenormální vize s ještě nenormálnějšími výsledky. Postup je zpracovaný, osvědčený a pokud je příležitost, aplikovatelný prakticky kdekoli na zeměkouli. Společný problém sociálních architektů není kolega, který praktikuje totéž - nacista nemá až takový problém s komunistou, trockista se stalinistou , společný nepřítel je pro všechny stejný - člověk nenechající se zblbnout, člověk mající odvahu říct ne soudruzi, soukmenovci ..., jste v důsledku všichni stejní! A co teď s tím Uhl? Jedna frakce jeho party, která momentálně sežrala druhou ho sice zavřela , ale to oni vnímají jako samozřejmost, protože: "O tom co je správné rozhodujeme MY, strana!" On by totiž nedělal,kdyby u vesla byl, o tom jsem přesvědčen, nic jiného. Komunismus totiž opravdu není otázka členství v té, či oné partaji, ale způsob myšlení, a pro tyhle mozky jsem nepřítel číslo jedna už tím, že tohle píšu, co teprve Mašínové!
Datum: 14. 12. 2005 12:43:48 Autor: racek
Předmět: aha
aha, soudruzi svazáci již konečně zjistili, že se už smí bojovat proti komunismu ... konečně, soudruzi, je to tady!!! jo, hoši, měli jste takto bojovat když seděl uhl ve vězení. za komoušů. tenkrát se to počítá. dnes už vás nikdo nepochválí. tedy, nepochválím li se sám, kdo jiný by to za mě udělal, že ...
Datum: 16. 12. 2005 00:26:00 Autor: Leonid Křížek
Předmět: Re: aha
Milý anonyme "Racku"! Jak víš, že jsme za "bolševika" nebojovali?! A proč bychom měli prostestovat proti věznění Uhla, který byl a je jen "užiteným idiotem", jak to nazval soudruh Lenin, alë spíš mazaným přisluhovačem bolševismu, takže dnes, po 3. vítězství bolešvismu, opět prominentem?!! Tvůj výron myšlenky není moc srozumitelný, ale přesto: My jsme svůj názor nikdy nezměnili: Uhl, rackové a spol. jsou jen přisluhovači totaltních režimů, které mají na svědömí jenjediné: hekatomby mrtvol. Tak aspoň drž kubu, Racku.
Datum: 16. 12. 2005 00:29:04 Autor: -lk-
Předmět: Oprava
Ne drž "kubu", Racku, ale HUBU!
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.


Recenze týdne

 Kordy a rapíry z českých sbírek 16. - 18. století II. díl

Kniha volně navazuje na první díl, vydaný roku 2018.