logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Z Washingtonu D.C. do Bostonu na Freelordu (3)

Vojensko-historické zajímavosti New York City (NYC)

Ve středu 20. května jsme pluli na motor s pomocí odlivu a proudu k ústí řeky Delaware rychlostí 10 NM, takže při zakotvení v Refuge Harbor (za vlnolamem naproti Cape May) jsme měli za sebou 90 NM mil za denního světla ? s touto plachetnicí vcelku ojedinělý výkon.

Příští den vyplouváme v 06:30 na Atlantik. V dešti vytahujeme kosatku, hlavní plachtu a bezan. Po hodině plácání rychlostí 2,8 uzle stahujeme kosatku a bezanovu plachtu a motorem pomáháme hlavní plachtě. Po noční plavbě zakotvujeme na pár hodin spánku v kryté zátoce Sandy Hook. V pátek ráno vyplouváme směr New York. Po pár hodinách se blížíme k soše svobody, kterou Američanům věnovali Francouzi; autor ji vytesal podle podoby své matky, takže nás vítá nefalšovaná francouzská kráska za patřičně lascivních poznámek poněkud utahané posádky. Čím jsme blíž, tím propuká větší fotografické magoření celé posádky, nic ovšem proti tomu, jak se až k nám nese cvakání aparátů turistů z výletních lodí, jež tu krouží v takové skrumáži, že máme co dělat se jim vyhýbat; všechny jsou viditelně nakloněné na tu stranu, kam se fotící dav nahrnul v bláhové ambici nafotit sochu lépe než profesionální autoři pohlednic. V cíli, kterým je 79th Street Marina, zakotvujeme přesně ve 12:00 místního času.

Autor před branami NYC

První atrakcí, kterou příští den navštěvujeme, je letadlová loď USS Intrepid, přeměněná na muzeum.

USS San Antonio. ? US Navy via Wikipedia

Jo, abych nezapomněl, cestou jsme ještě navštívili obojživelnou výsadkovou loď USS San Antonio, jednu z nejmodernějších zbraní US Navy. Loď byla spuštěna na vodu v roce 2003; jejím úkolem je dopravovat na břeh 800 příslušníků námořní pěchoty výsadkovými plavidly a vrtulníky. Výtlak 25 000 tun, délka 208 m, ponor 7 m, rychlost 22 uzlů (41 km/h).

Obří vyloďovací plavidlo na palubě USS San Antonio

Kolem lodi je mnoho policistů a námořníků. Když jsme viděli, jak zamezili vstup několika rusky mluvícím občanům, kráčíme mlčky a po nezbytném předložení pasů jsme vpuštěni. Na lodi výsadková obojživelná vozidla, předvádění nejrůznějších ručních palných zbraní námořní pěchoty a naprosto kolosální výsadkový prám s dvěma obřími vrtulovými vznášedly na palubě. Celá loď působila jako obří ryba, která má v žaludku menší rybu a ta zase menší ryby, jedna hrozivější než druhá. Na palubě mohou být ještě čtyři vrtulníky anebo dva letouny s nastavitelnými rotory.

USS Intrepid (výtlak 27 000 tun, planě naložená 37 000 tun, celková délka 266 m, ponor 10 m, ohon 4 parní turbíny, rychlost 33 uzlů, posádka 2600 důstojníků a mužů) zakotvená od roku 1982 v NYC u mola 86 byla zařazena do stavu US NAVY v roce 1943 a zúčastnila se jak války v Pacifiku, tak ve Vietnamu. Mohla nést 90?100 letounů. Před nedávnem prošla několikaletou opravou. Na palubě je vystavena řada vojenských letounů jak amerických, tak cizineckých (dva migy), v první řadě upoutá černý (nejslavnější) špionážní letoun A-12 Blackbird. Postrádal jsem proti minulé návštěvě experimentální Bell X-1, který první překročil rychlost zvuku. Naproti tomu tu tehdy nebyl raketoplán Enterprise, jenž má vlastní expozici. Loď ?hrála? také v několika filmech, naposledy Já, legenda (2007).

Loď muzeum USS Intrepid

Stíhací Harrier na palubě USS Intrepid

U Intrepid kotví jako také ponorka Growler (bručoun, nazvaná ovšem po jakémsi druhu okouna) spuštěná roku 1958 a vyzbrojená řízenými střelami schopnými nést jaderné hlavice. Ještě v tom roce 1993 se na ní nesmělo fotit. Do výslužby byla dána v roce 1964, původně byla určena jako cvičný cíl pro torpédoborce, ale nakonec rozhodnuto, aby se z ní stal muzejní exponát. 

USS Growler

Zcela mimořádnou atrakcí New York City je Metropolitní muzeum umění s průčelím v jakési vágní podobě řeckého chrámu. Uvnitř má ve třech podlažích s mezaniny zhruba 900 sálů, kde jsou umístěna umělecká díla celého světa, a to nejen obrazy, grafiky, a plastiky, ale také móda, hudební nástroje, umělecké řemeslo, nábytek, sklo, keramika, fotografie a pro mě nejzajímavější sbírka evropských i asijských zbraní a zbrojí. V muzeích a galeriích udržím pozornost tak maximálně 50 minut, potom se odebírám do obchodu se suvenýry či do kavárny (většinou obojí). V ?Metropolitním? jsem vydržel tři hodiny a pokračoval bych dále, kdybych neměl obavy, že promeškám poslední trajekt do mariny. Za tu dobu jsem shlédl sotva tak desetinu sálů, a to jsem je procházel svižně, aniž bych se zastavoval u každého obrazu, natož četl popisky. Výjimku tvořila pouze poněkud podrobnější prohlídka zbrojnice se sbírkou vskutku unikátní.

Zbrojnice Metropolitního muzea je na rozdíl od dynastických sbírek evropských hlavních měst moderní sbírkou vybudovanou za posledních 125 let úsilím mnoha sponzorů, kurátorů, soukromých sběratelů a donátorů. Obsahuje zhruba 14 000 předmětů, z nichž více než 5 tisíc je evropského původu, 2 tisíce pochází z Blízkého východu a 4 tisíce z Dálného východu. Vystaveny jsou evropské zbroje a zbraně počínaje 14. stoletím, s mnoha unikáty, a ostatními exempláři ve vynikajícím stavu. Současná expozice je doplněna americkými palnými zbraněmi a zbrojí a zbraněmi asijských národů. Celkem je vystaveno na osm set předmětů. Mimo jiné tu jsou tu jsou italské, saské, anglické a francouzské zbroje, zbraně z napoleonských válek, pozoruhodná sbírka renesančních rapírů a kordíků ze 17.?18. století, z amerických zbraní potom darovací chladné zbraně z války 1812, legendární modely revolverů Colt, revolvery Smith & Wesson aj. Íránské, turecké, indické, čínské, indonéské, japonské a další asijské zbraně a zbroje vyrazí dech i tomu nejblazeovanějšímu sběrateli a ?znalci?. Fotografie napoví víc než slova.

Milánská zbroj kolem roku 1600

Zbroj francouzského krále Jindřich II., 1555

Honosně zdobená zbroj francouzského kyrysníka kolem roku 1600

Kolečkové lovecké zbraně Margarity Terezie, španělské infantky a manželky císaře Leopolda I. Jacob Lamarre, Vídeň 17. století.

Pár celokovových skotských křesadlových pistolí, Alexander Campbell kolem 1750

Pár perkusních terčových pistolí v kazetě s příslušenstvím, Louis-Etienne Gastinne-Renette, Paříž 1855. Vyrobeno pro rakouského císaře Františka Josefa I.

Luxusní souprava křesadlové pušky, páru pistolí a příslušenství. Nicolas Noel Boutet, Paříž, první čtvrtina 19. století. Zbraně vyrobené po restauraci monarchie jsou zhotovené ve stylu oblíbeném ještě před francouzskou revolucí.

Evropské renesanční rapíry s šermířským kabátcem z roku 1580

Evropské rokokové kordíky z 18. století

Wolfgang Grosschedel (Německo, 16. stol.): Zbroj pro muže a koně datovaná 1554. Získáno v roce 1923 od hraběte Eugena Czernina z jeho zámku v obci Petrohrad, Čechy. Foto Metropolitní muzeum umění.

Další informace a překvapivě početnou kolekci fotografií nalezne čtenář na této stránce Metropolitního muzea umění:

http://www.metmuseum.org/about-the-museum/museum-departments/curatorial-departments/arms-and-armor

 

Foto (není-li uvedeno jinak) autor

 
Datum: 06. 12. 2015 23:07:09 Autor: MBC
Předmět: Krasin
Vážený pane Křížku, někde jste se zmínil, že jste se někdy v 90. letech plavil na ledoborci Krasin. Nemohl byste o tom něco napsat?
Datum: 08. 12. 2015 13:33:40 Autor: Křížek
Předmět: ad MBC
Martine, jsi to ty? :-) *** No dobrá, pokusím se to dát dohromady, pár vojenským muzeí jsem během cesty navštívil. Jen vyhrabat ty fotky...
Přidat komentář

Diskuse k tomuto článku byla uzavřena.

Vyhledávání

Foto týdne

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.


Recenze týdne

Ukrajina

Osobní svědectví a geopolitické pozadí rusko-ukrajinské války.