logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Zemřel Milan Paumer

Za statečným člověkem.

ČTK oznámila, že v Praze zemřel ve čtvrtek 22. července po těžké nemoci ve věku 79 let Milan Paumer, jeden ze členů skupiny bratří Mašínů, která vedla ozbrojený boj s komunistickým režimem. Informaci o jeho úmrtí ČTK potvrdil senátor Jaromír Štětina. Pohřeb bude podle něj asi v Poděbradech, kde Paumer žil.

„Zemřel statečný člověk. Je velmi smutné, že jeho vlastní vlast ho nedokázala ocenit,“ uvedl Štětina. Připomněl tak, že Senát už několikrát navrhl členy skupiny bratří Mašínů vyznamenat. Letos je nominoval už pošesté, Havel ani Klaus zatím horní komoře nevyhověli.

Milan Paumer dne 16. 11. 2009 v Brně-Bohunicích při odhalení pomníku III. odboje. Byl pozván autorem pomníku a budovatelem Muzea Exilu v Brně Janem Kratochvílem.

Milan Paumer, „ten třetí“, jak o sobě říkával, se narodil 7. dubna 1931 v Kolíně. Jeho otec byl ředitelem hospodářského družstva v Poděbradech. Po válce se vyučil v Čelákovicích strojním zámečníkem a poté absolvoval strojní průmyslovku v Kolíně. V roce 1942 se poprvé seznámil s bratry Mašínovými, syny generála Josefa Mašína, Ctiradem a Josefem. Po ovládnutí republiky komunisty byl s bratry Mašínovými členem odbojové skupiny, prováděli především sabotáže. V roce 1952 nastoupil vojenskou službu a byl zařazen na Vojenskou akademii v Martině. V roce 1953 se vydal spolu s Mašíny, Zbyňkem Janatou a Václavem Švédou na cestu do západního Berlína, kam se prostříleli jenom Mašínové a on. Přitom utržil dvojnásobné střelné zranění. Zbyněk Janata a Václav Švéda, byli v Německu dopadeni, poté vydáni do Československa a popraveni.

V roce 1954 vstoupil Paumer do armády USA, v letech 1956–57 sloužil v Koreji. Od roku 1959 podnikal na Floridě, vlastnil taxislužbu. Na Floridě později pracoval v továrně na letecké motory, měl i vlastní kavárnu. V roce 2001 se vrátil zpátky do České republiky. Od svého návratu se aktivně účastnil politického dění, byl mimo jiné čestným členem Klubu politických vězňů, členem konzervativní strany, kandidátem na poslance do Evropského parlamentu aj. V krajských volbách v roce 2008 kandidoval ve Středočeském kraji na kandidátní listině Konzervativní koalice.

Účastnil se mnoha besed na školách, kde hovořil o třetím odboji a vysvětloval odbojovou činnost skupiny, jíž byl členem. Byl svými postoji a životním příběhem ukázkovým příkladem pro mládež, nikoliv čítankovým, ale z masa a kostí.

V březnu 2008 tehdejší premiér Mirek Topolánek (ODS) předal Paumerovi v Praze plaketu předsedy vlády. O týden dříve ji na velvyslanectví ve Washingtonu osobně převzal také Josef Mašín, jeho bratr Ctirad se ze slavnostního aktu omluvil. Udělení plakety tehdy vyvolalo kritiku ČSSD i KSČM. V Čechách je totiž dovoleno zabíjet pouze komunistům. Však také levicové Haló noviny neopomněly na Palmera ve svém „nekrologu“ plivnout.

Jak Česká republika zachází s hrdiny odboje, je možné vidět na připojené fotografii. Jedná se o scénu z budovy soudu v Přerove, kde soudní policie vynáší za ruce a nohy bělovlasého muže, kterému zřetelně předtím ještě uštědřila pár šťouchanců pendrekem. Je to Milan Paumer.

Milana Paumera jsem poznal jako čestného člověka, jenž dovedl nejenom poutavě a s osobitým humorem vypravovat, ale i pozorně naslouchat. Občansky se angažoval do posledních chvil života.

Budiž čest jeho památce.

 
Datum: 26. 07. 2010 08:53:58 Autor: -lk-
Předmět: Pohřeb...
...resp. rozloučení s Milanem Paumerem bude 4. srpna ve 12 hodin v divadle Na Kovárně, 1. nádvoří poděbradského zámku.
Datum: 26. 07. 2010 14:51:16 Autor: Ondřej Dušek
Předmět: Re:...
Asi je okurková sezóna, neboť již tři dny uběhly od uveřejnění oznámení o úmrtí pana Milana Paumera a přesto zde na něj, resp. na jeho památku (zatím) neplivl... Nebo snad už mohu doufat, že bychom si začali vážit svých hrdinů? Pana Paumera jsem měl tu čest osobně poznat a přes všechna příkoří a útrapy, jež prožil, mohu říci zejména to, že se jednalo o normálního člověka, jehož okolnosti přinutily jít cestou jíž se dal. Nebyl ani psychopatickým zabijákem, ani povýšeným zamerikanizovaným emigrantem, ale na svůj věk velmi bystře reagujícím člověkem s hlubokou znalostí jak historických, tak současných politických kontextů. Čest jeho památce!
Datum: 26. 07. 2010 19:17:47 Autor: misustov
Předmět: Za statečným člověkem.
Pane Dušek. Mé sympatie k Vám jsou trvale na vzestupu.
Datum: 27. 07. 2010 14:50:35 Autor: K.Bartošík
Předmět: Pán Paumer
Naše neschopnost udělat si pořádek ve vlastní historii, je zarážející. Obecně totiž platí, že dějiny píší vítězové a tím pádem by bylo logické, kdyby dvacet let po pádu komunismu byli bojovníci proti tomuto režimu za hrdiny a basta. Vypadá to ale tak, že společnost, která se zřekla komunismu, se současně zdráhá oslavovat způsob, jakým se komunismu postavili lidé, jako byl Milan Paumer. Tento ctihodný a krásný muž naše slaboššství a pokrytectví dobře znal , ikdyž mu tyto vlastnosti byly zcela cizí , nebo právě proto. Doufám , že bude pochován se všemi poctami. Čest jeho památce.
Datum: 04. 08. 2010 06:18:20 Autor: Andrea
Předmět: Milan Paumer
Považuji za nutné vyjádřit svoji úctu Milanu Paumerovi jako statečnému člověku a vlastenci, kterého jsem si celá léta nesmírně vážila. Je mi moc líto, že náš národ ve své většině nedokáže své hrdiny ocenit. Čest jeho památce. Andrea Kostlánová
Datum: 05. 08. 2010 10:19:53 Autor: Petr Kubiš
Předmět: kontroverze
Dobrý den všem diskutujícím, psal jsem krátký komentář, nezobrazil se (pravděpodobně absencí vyplněného předmětu). Nedá mi to, a tak jej napíšu ještě jednou. Můj názor je v rozporu s většinou zde diskutujících. Domnívám se, že pan Paumer a bří. Mašínové jsou vrazi. Bohužel se do jejich případu vnáší více ideologie než je zdrávo. A pohřeb pana Paumera je jen dokladem toho, jak se z celé věci stává politikum. Lidsky je možné jejich počínání pochopit a dokonce jim odpustit. Nicméně vražda (v miniálně jednom případě o vraždu šlo) zůstane vraždou a vrah vrahem (byť mu bylo odpuštěno). Doba pro ně byla těžká a byli mladí. Statečnost a odvaha se nedá poměřovat jen schopností tasit zbraň a zabít toho, jenž je mi v dané situaci nepohodlný. V článku Leonid vzpomíná život pana Paumera po jeho emigraci. Je třeba mít na paměti a neustále si říkat, že podobný plodný život mohli žít i ti, jejichž život byl ukončen právě skupinou bří. Mašínů (a to ať je k tomu vedly jakékoliv důvody). Stejně tak, jako je všemi demokratickými společnostmi neuznáván princip kolektivní viny, nemůže být tento princip uplatňován na ty, kteří byli zabiti byť byli etablováni v režimu minulém a z vrahů dělat hrdiny. To, jakým způsobem na pohřbu pana Paumera parazitovala současná vládní garnitua, je jen důkazem toho, že ve společnosti k vyrovnání se a pochopení minulosti stále nedošlo. Jde jen o smutné divadlo. Srovnejte jen, kolik pánů politiků, kteří se pohřbu účastnili, bylo třeba na odhalování pomníku Miladě Horákové v Praze, která by mohla být vzorem statečnosti a odhodlanosti. Jak smutné!
Datum: 05. 08. 2010 10:37:31 Autor: Petr Kubiš
Předmět: kontroverze, dodatek
Zde ještě připojuji odkaz na zpravodajství ČT k této (pomník M.H.) věci: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/209411000101024-udalosti/obsah/91039-odhaleni-pomniku-milady-horakove/ Jak je vidět, tak ideologické brýle a dělení společnosti na dobráky a padouchy je u nás stále silně zakořeněno.
Datum: 06. 08. 2010 10:18:31 Autor: Leonid Křížek
Předmět: pro Petra Kubiše
TV ve zmíněném spotu zabírá občany, kterým vadí, že na pomník Milady Horákové chtějí přispět i komunisté. I já to považuji za cynický výsměch odboji - nikoliv za "dělení společnosti na dobráky a padouchy". Ani nacisté nejezdí do koncentráků financovat památníky svým obětem. Předcházející diskusní příspěvek nazvaný "kontroverze" mě přiměl k úvaze, kterou jsem uveřejnil zde: http://www.militaria.cz/cz/clanky/valky-a-valecnici/paumer-a-ti-druzi.html
Datum: 06. 08. 2010 10:30:27 Autor: Petr Kubiš
Předmět: Pro Leonida Křížka
No myslím, že si pane Křížku docela protiřečíte. Na jedné straně píšete: "Vždycky jsem si myslel, jednou komunista, do smrti komunista (anebo: komunismus není přesvědčení, je to diagnóza). Pavel Kohout i Nečas mě přesvědčují o tom, že tomu tak nemusí být. Že je možné prozření, poučení, pokání. Klobouk dolů." A na druhé toto prozření upíráte !!!současným!!! komunistům a přirovnáváte: "Ani nacisté nejezdí do koncentráků financovat památníky svým obětem." Naprosto se stotožňuji s článkem pana Pehe: http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jiri-pehe.php?itemid=10461
Datum: 06. 08. 2010 10:34:53 Autor: Leonid Křížek
Předmět: pro Petra Kubiše
Pane Kubiši, v tom podstate mého článku není. Kromě toho, přehlédl jste jednu věc: pan Kohout i pan Nečas už v KSČ/M/ nejsou. Ti, kteří "neprozřeli" anebo prozřít nechtějí a setrvávají ve zločinecké organizaci, skutečně nemají právo přispívat na pomníky svých obětí. To je jen výsměch a odporný cynismus.
Datum: 06. 08. 2010 12:48:21 Autor: Petr Kubiš
Předmět: Pro Leonida Křížka
Svých obětí??? To snad ne! Tím, že někdi prohlásí, že jsem komunista, automaticky na něco ztrácí právo? Takže podle Vás princip kolektivní viny platí? Vždyť je to úplný bolševismus! Žijeme ve svobodném státě!
Datum: 23. 08. 2010 10:32:43 Autor: ferry
Předmět: paumer
Myslím, že v r. ´53 bylo Československo mezinárodně uznávaným vyspělým státem uznané i celou OSN s vlastním právním řádem, který se v principu nelišil od právních řádů států sdružených o OSN. Proto tady nemůže existovat zdůvodnění, že je dovoleno bojovat se zbraní v ruce těm jednotivcům proti jakémukoliv občanu jenom proto, že stávající řád se jim nelíbí, zvláště když je těchto zbraní použito k vraždám. To je totiž anarchie pane Leonide Křížku !
Datum: 23. 08. 2010 14:53:20 Autor: Kobyla
Předmět: Škoda dobrých lidí-Paumer a spol.
Hle, zde vidím svého otce. Hle, zde vidím svou matku, své sestry a své bratry. Hle, zde vidím zástup mého lidu k samému počátku. Hle, oni mě volají, vyzívají mě, abych přijal místo v sálech Valhaly, kde udatní mohou žít navěky. Odpočívej v pokoji Milane Paumere a zrovna tak ostatní,kteří se nikdy neschrbili před totalitou,protože narovnat se je dost těžké.
Datum: 24. 08. 2010 07:54:15 Autor: František Da mborský
Předmět: Škoda...p. Kobylovi
Jestli se nemýlím, Valhala je mystický objekt z trilogie německého skladatele Richarda Wagnera Prsten Nibelungův. Jste obdivovatelem této trilogie které jak známo často naslouchal i Hitler, chcete tím být zajímavý ? Jak daleko je od obdivování této trilogie obdivování nacistické ideologie, vždyť nacismus byl jak známo symbol totality, před kterou varujete ostatní "aby se nikdy neshrbili před totalitou....."
Datum: 24. 08. 2010 10:06:21 Autor: Pavel
Předmět: Františku Damborský
Pane proč napadáte Kokylku pro jeho údajný obdiv k Wagerovi, kterého rád poslouchal Hitler. Tento chlap byl mimo jiné vegetarián a proto mám dotaz zda všichni vegetariáni maji blízko k nacistické ideologii. Podle Vás zřejmě ano
Datum: 26. 08. 2010 12:14:01 Autor: Svatopluk
Předmět: Walhalla
Pan Damborský nevystihl meritum toho, čeho se jen dotkl, totiž tady jde přece o něco jiného, než o vegetariánství diskutovaného. Hitlerovu mystickému blouznění učaroval závěrečný díl SOUMRAKU BOHŮ z tetralogie PRSTEN NIBELUNGŮ Nad závěrečnou částí SOUMRAK BOHŮ vysedával celé hodiny, protože extatickému vůdci imponoval kult nadlidství germánské rasy - mužní Siegfridové, Fasoldové.......nepochybně rasově čisté Brünhildy, Woglindy, Flosshildy..............blesk zapálí sídlo bohů Walhallu po krutém zápasu plném intrik o čarodějný prsten - držitel tohoto prstenu měl moc OVLÁDNOUT CELÝ SVĚT......neříká vám to nic?
Datum: 26. 08. 2010 20:05:54 Autor: Kobyla
Předmět: R.Wagner nebyl nacista
V dávných dobách bojovníci hrdě bojovali skřiveni bolestía zbroceni krví umíraly umíraly za práva svého národa za statečné činy jim otevřela brány říše valhala . Musíme jít po stopách našich předků hrdí bojovníci nočních dnů mi nenecháme svou zem v rukách bodlích nepřátelů mi přeskočili svůj stát ze smrti . Jen pro upřesnění mé myšlenky:Valhala to místo dávno zašlích věků valhala poslední místo padlích bojovníků valhala těm mrtvím patří slova díků valhala to statěčné místo posledního odpočinku bojuj za budoucnost svého národa neboj se srti kdyť si hrdina aš v boji příde tvá bolestná hodina i na tebe čeká krásná říše jménem valhala valhala to místo dávno zašlích věků valhala poslední místo padlých bojovníků valhala těm mrtvím patří slova díků valhala to statečné místo posledního odpočinku
Datum: 27. 08. 2010 07:12:36 Autor: Pavel
Předmět: Valhala
Pane Kobylo napřed musíte vystřízlivět než začnete psát. Valhala není žádná říše
Datum: 27. 08. 2010 19:09:24 Autor: Pavel
Předmět: panSvatopluk odpověď
Vážený pane, dovolte mi, abych se vyjádřil k problematice Prstenu Nibelungů a odpověděl Vám na otázku, co mě to říká. Nejprve osoby a obsazení: Pan KOBYLA. Nevím co jej inspirovalo k citaci snad libreta opery. Silně pochybuji, že by Pánové Paumer, Mašínové byli germanofilové. Pan Kobylka možná došel k názoru, že ke vstupu pana Paumera do křesťanského ráje by měl námitky nějaký účetní. RICHARD WAGNER. Je hudební skladatel, který zhudebnil germánskou mytologii a svým způsobem inspiroval i Bedřicha Smetanu. Hitlera však nemohl znát a tím méně pro něho něco skládat. Že se Hitlerovi jeho hudba líbila, za to opravdu nemohl. Rasovou čistotou svých hrdinů se skladatel nezabývá, tu si tam vkládají nacisté ? bohužel za aplaudování Čechů. Siegfrid byl germánský nadčlověk, stejně jako Prometheus řecký heroi. Bohužel Homér svého hrdinu nenacionalizuje a ani v germánské mytologii jsem se nedočetl, že by Siegfrid měl říšskoněmecké občanství. Siegfrid by jednoduše nacifikován, aby jistí lidé, jistého národa si posílili vědomí své velikosti, a nejenom Siegfrida, přivlastnili si Evžena Savojského, nebo i našeho Valdštejna. Toto je ale běžné, viz Josef Švejk. V Rusku akademici Nosovskik a Fomenko ve snaze, aby veliké Rusko bylo ještě větší matematicky, dokazují, že Etruskové jsou vlastně Rusové. Karel Veliký a císařové svaté říše římské národa německého, mongolsko-ruští chánové, římský pahorek Vaticanus má jméno podle nějakého mongolského chána. V nedávné době kdosi posadil gardistu Svatopluka na koně, skulptura tohoto hlinkovýho gardisty je větší jako svatý Václav na Václaváku proto, aby byla zdůrazněna velikost národa. ADOLF HITLER. I když jsem se o tento objekt zajímal, nevyplývá z literatury, že by byl mystik. Mystickému blouznění podléhal Himmler, ale ten se zase nezajímal o hudbu. JÁ. Pocházím z antinacistické rodiny. Po jednom členu naší rodiny se jmenuje v Brně ulice. Nejsem muzikolog, ale rád poslouchám hudbu a to počínaje Gregoriánským chorálem, přes Beethovena, Brahmse, po Šostakoviče a Fallu - Wagnera nevyjímaje. Podotýkám, že z Wagnerovych děl mě přitahuje více Lohengrin, nebo Mistři pěvci norimberští. VALHALLU si nevymyslel Wagner, je to objekt germánské mytologie inspirovaný vidinou římských paláců na Palatinu s mnoha dveřmi a mnoha sloupy. Germáni, ostatně jako všichni barbaři toužili něco obsadit a následně žít v hojnosti jídla, pití, žen a vzájemných bojů mezi sebou. Dnes, je také snem Rómu obsadit nevybydlený byt a mít maximální sociálku. Toto je podle pana Kobyly právo, za které se musí bojovat a umírat (Rómové však umírání nepreferují). Historie se neopakuje, ale má své analogie. Výrok pana Damborskýho: ?Jak daleko je od obdivování této trilogie obdivování nacistické ideologie? je demagogický. Srovnávání Wagnerovy tetralogie s nacismem je stejně groteskní jako srovnávání hudby Dimitrije Šostakoviče s komunismem. Ovšem z hudby Richarda Wagnera dýchá nacionalismus, stejně jako z hudby Bedřicha Smetany ? takové byly tehdy umělecké trendy. Bedřich Smetana při své tvorbě měl paradoxně výhodu, a to že slovanská mytologie se nedochovala, v Čechách byla dotvářena kultivovaným Kosmasem. Naproti tomu Richard Wagner čerpal z drsných barbarských ság. Wagnerově hudbě naslouchali a kladně ji hodnotili přední osobnosti evropské kultury, dejme tomu Bernard Shaw. Může někdo tvrdit, že tento člověk má blízko k nacistické ideologii? Za totality bylo v kurzu husitství. Husitský chorál se hrával vždy při vynášeni bojové zástavy a může někdo tvrdit, že [vyznávání] obdivování husitství má blízko k obdivováni komunismu? To snad ne. Můžeme tedy konstatovat, že husitský chorál se má ke komunistické ideologii stejně, jako prsten Nibelungů k nacismu. U vysedávání dlouhých hodin nad Prstenem Nibelungů je vhodné provést částečnou korekci, na příklad k poslechu Smetanovy Libuše potřebuji více času než k poslechu skladeb Jaroslava Ježka. Existuje zákon vzájemné souvislosti, že vše souvisí se vším. V námi diskutované cause, Adolf Hitler při konsumaci vegetariánské stravy přemýšlel také, jak se zbavit Židů. Vynikající houslista Heydrich byl pověřen, aby vypracoval plán konečného řešení a esesmani na štědrý den v Mauthausenu za zpěvu nádherné koledy ?tichá noc, svatá noc? sadisticky ubíjeli vězně, árijce i neárijce k smrti, tedy žádné pozouny, žádné žestě z prstenu Nibelungů, ale jemné tóny houslí. Hitler si oblíbil drsnou Wagnerovu hudbu, naproti tomu Josif Visarinovič Stalin si oblíbil poetickou lidovou píseň Suliko a přesto zavraždil v násobku více lidí jako Hitler. Jaký kult tedy imponoval Stalinovi při poslechu Sulika? Hodnotíme-li vliv Wagera na nacismus, potom si dovoluji připomenout epizodu z nacistického Partajtagu v Norimberku, kde se večer konalo představení opery Richarda Wagnera. Hlediště, krom Hitlera a jeho suity zelo prázdnotou. Neříká vám to nic? Mě to říká, že nácek ke svým zločinům měl ve Wagnerovi malou inspiraci. Na druhá straně si můžeme povšimnout, že nikoli hudba, ale pompéznost provedení Wagnerových oper v Bayreuthu inspirovala Hitlera k napodobování, a to nemusí být jenom Wagner. Za časů NDR jsem v Leipzig shlédnul Verdiho operu Aida. Ve scéně triumfálního návratu z války pochodovali za tónů fanfár černě odění bojovníci paradeschrittem. Tato inscenace mě připomínala scény z norimberských partajtágů, ale Verdi za to nemůže. Na Vaši otázku ?Neříká vám to nic?? mohu odpovědět: Vskutku, udeřil jste na hlavičku ? říká mi to něco - závěrečná scéna ze soumraku bohů se mě vybavuje, když vidím vynášení rozsudků v norimberském procesu.
Datum: 01. 09. 2010 17:26:25 Autor: Kobyla
Předmět: Omyl říše
Tak to slovo se dostalo do textu omylem,místo říše ma být síně (padlých) valhala.
Datum: 05. 09. 2010 21:38:50 Autor: Pavel
Předmět: pan Svatopluk- doplnění
Diskusní příspěvek pana Damborskýho mě inspiroval k zamyšlení se nad problematikou kritiky nezúčastněných, a proto si dovoluji k této problematice doplnit ještě několik poznámek. V případu řádu německých rytířů doplňuji, že tento řád jenom za spoluúčast na atentátu na Hitlera presentuje osm svých popravených rytířů. Kdosi označil přiléhavě antifašisty za inkvizitory moderní doby. Je tomu vskutku tak. Nehodlám se zabývat fašizaci politiků, ODSS, grosstapa a podobně. Tyto primitivní výlevy mají pouze za následek oddémonizování nacizmu [ Vsugerovává se nám otázka, zda je ten nacizmus tak zlý, když je stejný jako ODS] Antifašisté se však pouští do historických osobností. Albrechta z Valdštejna prokleli, protože nacisté pojmenovali jednu svoji divizi jeho jménem. Neodmyslitelným terčem antifašistů je samozřejmě Richard Wagner. Prognostické vlastnosti tohoto skladatele jsou na dobu druhé poloviny devatenáctého století vynikající. Není známo, jakých prognostických metod používal. Zda používal křišťálové koule, nebo tehdy modernější kávové sedliny, či jiné metody. Zkrátka zhudebnil a zdramatizoval ve svém Soumraku bohů pád těch, kteří si chtěli hrát na nadlidi a neměli na to. V těchto scénách není stopa o velikosti, která by se dotýkala hvězd, ani o slavném překonání všech běd, které vkládá Bedřich Smetana do úst kněžny Libuše. Ideu nadčlověka nevytvořil Wagner, ale Fridrich Nietsche i který nadčlověka chápal jako člověka lepšího, dokonalejšího než stávajíci, (?vytvořme nadčlověka?) Nacisté si myšlenky Nietscheho vykládali podle svých představ, což ostatně není problém. Nacistickým teoretikem rasové nadřazenosti je Alfred Rosenberg. Recenzi jeho stěžejního díla Rosenberga ?Mythus XX. století? jsem četl před desítkami let a proto jej nemohu posuzovat. Je zajímavé, že jeho teorii o méněcennosti ruského člověka odmítá i Hitlerovi fanaticky oddaný Skorzeny, který svoje paměti věnoval mimo jiné i ?ruským pěšákům, pravým hrdinům druhé světové války?. Podle svědectví pamětníků Hitler se v úzkém kruhu o Rosenbergově teorii vyjadřoval ironicky. Toto ovšem ani v náznaku nesnižuje jeho vinu a odpovědnost. Hitler navíc nehledal svůj vzor v hrdinech Prstenu Niebelungů, ale spatřoval jej ve Wagnerově Rienzim, která je však mimo kritiku antifašistů. Jeho oblíbený skladatel byl nejenom Wagner, ale na příklad i Brukner. Poslouchám li finále Soumraku bohů, vybavuje se mi dunění motorů bombardovacích svazů osmé letecké armády, jekot gardových minometů. Naopak když slyším slova předsedy mezinárodního soudního tribunálu v Norimberku: ?. a odsuzuje se tímto k trestu smrti, se mi promítá závěrečná scéna soumraku bohů.
Datum: 25. 09. 2010 07:48:58 Autor: Pavel
Předmět: to Kobyla
Postoje pana Kobyly jsou poněkud překvapující, Pana Paumera sice poslal za trest do Vallhaly, mezi ožralé násilníky a rváče germánského původu, ale na zamordování jednoho bezvýznamného strážníka a pokladníka napsal oslavnou Ódu o boji, zborcení krvi a umírání za práva svého národa. Na druhé straně utracení muže, který zločineckými metodami se podílel významně na upevňování moci třetí říše zpochybňuje, jako zbytečné, viz jeho diskuse v Mýtu jménem KwK. Jak hodnotil Heydrichovu smrt muž v této věci nejpovolanější Himmler,vyplývá z jeho projevu 9.6.1942 ke gruppenführerům černého řádu: ?JAK ZLÝ TENTO ÚDER BYL A JE, VÍ KAŽDÝ Z NÁS? [ Dreschner, Reinhard Heydrich architekt totální moci ].
Datum: 28. 09. 2010 20:10:54 Autor: Kobyla
Předmět: ??? Pavel
Dovolím si poznamenat,že češi nejsou čistokrevní slované a díky promíchání s germány je poměr 50:50.Vallhala je místo pro hrdiny a i gen. Patton si dovolil do ní vstoupit a zmiňuje se o ní ve svých pamětech.Jaké místo pro své hrdiny mají češi?Slavín či Vyšehrad?Dost odporný.Každý odor proti totalitě stojí za uznání,ale atentát či poprava Heydricha měla pro stovky rodin tragický následky.Hezká slova o odboji řízeném z Londýna je moc neuklidnila,nebo si myslíte,že když slyšely pozůstalý o hrdinství Gabčíka a spol,měly pochopení.Ano,Paumer a spol "uklidili" několik osob,ale to je velký nepoměr a hlavně vše nabylo připravený a naplánovaný rok dopředu.Podle dostupných informací mělo být Heydrich odvolán co by zastupující protektor z protektorátu a v Londýně to věděli.Proto je celá akce pro mě zbytečná a pro stovky čechů tragická.No a ještě o mýtu KwK.Dovolil jsem si citovat www.rozhlas.cz a nesnažil jsem se o upoutávku na polský film o tanku a psu.Ustřelený věže T-34 není výmysl,ale realita.Napsal jsem rovněž,že neuznávám fašismus a komunismus,což není totéž jako nacismus?Rozdíl je velice minimální.
Datum: 29. 09. 2010 14:29:50 Autor: Pavel Rampír
Předmět: To Kobyla
Pane nezlobte se ale vaše argumenty ohledně atentátu na Heydricha patří do učebnic KSČ. Byla Druhá světová válka jestli Vám to neuniklo a všude na světě přinášely národy oběti.Názor že měl pan protektor hezky v klidu opustit Protektorát a Kubiš s Gapčíkem se měli opalovat je mírně řečeno blábol.Smrt tohoto "třetího muže III.Říše" byl největším odbojovým činem celé války
Datum: 29. 09. 2010 15:11:09 Autor: Pavel
Předmět: to Kobyla
1.) Dovoluji si zase já poznamenat, že etnicitou Čechů se zabývají vědní obory jako antropologie, etnografie, prehistorie, archeologie, což jsou obory, kterými se ?Militaria? nezabývá, jsou mimo okruh zájmu zúčastněných. Ani Vy na to nemáte, proto nebudeme o tomto diskutovat. Svůj názor na genezi Vallhaly jsem napsal a dětskými pohádkami se zde nebudu dále zabývat. Diskuse na toto téma mi připomíná diskusi se Svědky Jehovovými. Slavín, Vyšehrad je nekropole slavných mužů a žen tohoto národa a slova o odpornosti prozrazují něco o charakteru autora. 2.) Závažnější je postoj k operaci ?Antropoid?. Tato operace byla nedílnou součástí WWII a takto ji také musíme chápat. Za jeden, jediný den války padlo průměrně 14 600 lidí. Mám Vám uvěřit, že pro těchto 14 600 lidi a jejich rodiny byla válka méně tragická? Kolikpak Čechů zaplatilo životem za odchod toho Heydricha do Vallhaly? Kolik Čechů vůbec položilo život v boji za porážku nacismu? Uvažujte prosím globálně. Lokálně uvažovali ti Češi, kteří věřili, že nacismus porazí flákáním se v práci a šmelinařením. Mnoho Čechů také předpokládalo, že Německo musí porazit ti, co nás zradili a nám do toho, krom šmeliny [ jako zlatého dolu ] nic není. Jaká to byla pro Němce pohroma, jsem citoval Himmlera, který více než kdo jiný znal jeho cenu. Předpokládané pověření Heydricha jinými, významnějšími úkoly by mohlo mít pro vítězství nad nacismem vážné důsledky. Osobně se domnívám, že zamordování Heydricha nebylo zbytečné a z hlediska vedení války opodstatněné, byť i pro mnoho Čechů tragické [Ostatně zde někdo 26. 08. 2010 napsal, že za práva svého národa se musí hrdě umírat ? Pane Kobylo, nevíte o tom nic?]. Přiznávám, že z pohledu estetiky by se lépe vyjímal na šibenici. Avšak Heydrich, nazývaný také třetí muž III. Říše, byl vysoce inteligentní, schopný, činorodý, skvělý organizátor. Tento muž se připravoval na post druhého muže III. říše. Co by se stalo, kdyby na tomto, nebo podobném postu stanul, vystřídal věrného, fanatického, ale nepříliš chytrého, iracionálního mystika Himmlera. Že by v této pozici efektivněji nasazoval Waffen SS, a podporoval racionální požadavky generality na vedení války, je samozřejmé. Plácnu fantazii ? válka by se prodloužila minimálně o dvacet dní. Za 2194 dnů trvání IIWW padlo 32 000 000 lidí což je 300 000 lidí za dobu dvaceti dnů, mnou vyfantazírovaných, a toto si dovoluji připočítat k přínosu Československa ke společnému spojeneckému úsilí.(Pro vlastní potřebu odhaduji prodloužení války o 3 až 6 měsíců). 3.) Ustřelování věží tanků. Zde kategoricky nevyjadřuji své soudy, jako naopak pan Kobyla. Vyslovil jsem pouze pochybnosti, které jsem vztahoval k axiomům mechaniky, Newtonovu druhému pohybovému zákonu ? úměrnosti síly a změny hybnosti, mým poznatkům balistiky a taktiky. Oponent operuje s jakousi imaginární realitou, aniž by ji jakkoli zdůvodnil, nebo uvedl prameny. Jeden spiritista mě předkládal jako realitu, že komunikuje s duchy a pan Kobyla mě předkládá jako realitu ustřelování věží T-34 a domnívá se, že věž T-34 lze ustřelit pouze mávnutím kouzelným proutkem černokněžníka Zababy. 4.) Mezi fašismem a nacismem je nějaký rozdíl, proto již generál Gajda řekl, že bude radši českým komunistou, než německým nacistou. Fašismus, na rozdíl od nacismu není programově antisemitský a v některých fašistických systémech Židi participují - Salazar, Batista, Perón, Pinochet, Franco, z počátku i Mussoliny. Fašismus, fyzicky likviduje své protivníky, ale nemá v programu rasovou nenávist, nebo dokonce genocidu. Němečtí Židé sice neprojevovali k nacismu nepřátelství, přesto byli jeho oběťmi.
Datum: 29. 09. 2010 16:27:55 Autor: Kobyla
Předmět: Historii celkem dobře znám
a fyzikální zákony jsou nedílnou součástí mé profese.Tak jako jsou dva (možná 3 názory) na M. Paumera,tak jsou rozpoluplnné názory na akci ANTHROPOID a SILVER.Tyhle dvě provázané akce jsou důkazem diletanství a českého patolízalství-Beneš atd. Londýnu.Tahle spackaná akce si vyžádala kolem 3200 obětí a to nepočítám stanné pravo atd.To snad každý ví.Moc hezky jste uklidnil všechny židy,kteří si mysleli,že německý fašismus neperzekuoval židy.Ovšem fašistický slovensko či maďarsko měli jiný příměr?Nacismus vznikl spojením koncepce fašistického státu (zahrnující vůdcovský princip) a rasistických teorií o nadřazenosti árijské rasy.V portugalsku,španělsku čí argentině bylo opravdu velice málo židů,o tom snad nemá cenu diskutovat.Ještě k T-34,uložení jeho věže nepatřilo mezi nejlepší a bylo to i tím,že tenhle tank byl velice levný,technicky nenáročný a vyráběný v obrovských seriích.Tak to ve svazu fungovalo např. Jak-3.Klid vaší duši Milane Paumere
Datum: 30. 09. 2010 09:49:14 Autor: Pavel
Předmět: to Kobyla
Pane, napřed si přečtěte pozorně můj diskusní příspěvek a potom diskutujte. Mám podezření, že já mluvím o voze a vy o koze. Studium dějin není asi Vaši silnou stránkou, že ano? Nevzpomínám si, že bych měl s údržbou, natáčením a mířením extra problémy, větší, než na příklad s pásovým podvozkem, nebo převodovkou. Ovšem neobsluhoval jsem Tygra, Panthera, nebo Crommwela, nemohu tedy posuzovat. Toto však není předmětem diskuse, diskutuji o reálnosti ustřelení věže a jako svého odpůrce jsem Vás žádal o sdělení odborného pramene k této problematice. Pokud je mi známo, tak ve válce byl u T-34 největší problém s vycvičenosti osádek. Měl byste si také uvědomit, že nebýt Anglie, W. Churchilla, presidenta Beneše, tak dnes Český národ pokud by vůbec existoval, tak formou živoření na Sibiři, jak to podle Vás zbytečně zavražděný Heydrich naplánoval ? krom kolaborantů ovšem. Kdo by tím kolaborantem byl to můžeme domýšlet.
Datum: 30. 09. 2010 13:44:23 Autor: Kobyla
Předmět: Přesně tak
jeden o voze a druhý o koze.Nemá cenu se tím zabývat a vaše názory jsou takové české co kdyby/ sci-fi.Internet asi máte dlouhodobě k dispozici,což chválím a tak si v klidu najděte co potřebujete a doplníte si své chabé všeobecné znalosti.Dělá hodně čtenářů a určitě nebude sám.jako vyhledávač doporučuji Google.
Datum: 30. 09. 2010 20:23:55 Autor: Pavel Rampír
Předmět: to Kobyla
Tedy pokud pro Vás je Google zdrojem informací tak již rozumím. Celý život (born 1955) se zabývám letectvím a na tomto informačním zdroji se prakticky nic nedozvím. mám doma stovky svazků a tisíce časopisů. Poznámka- Jak -3 nepatřil nikdy k jednoduchým a levným strojům, ale na internetu to jistě najdete.Souhlasím s názorem že můžeme míti různé interpretace atentátu na Říšského protektora. Ale říci že to byla zpackaná akce je kombinace cinismu a neznalosti. Ten člověk byl voják, tudíš legitimní cíl.Byl pro Říši nenahraditelný( předcházející příspěvky).Kde je patolízalství Benešwe k UK? Doporučujete nám doplnit si chabé znalosti, dobrá, pokuste se o totéž.
Datum: 01. 10. 2010 22:00:47 Autor: Kobyla
Předmět: For Pavel
Historie před vznikem 2.svět. války až do roku 1948 mě zajímajá celkem dlouho a nebudu přehánět 37 let.Je to poměrně dlouhá doba a přiznám se,že jsem musel některé své ůsudku poopravit.Google nemá v mém případě 99%.Za svými názory si stojím a stejně jako u JAK 3,což byl nepovedený letadlo jako všechny letadla od Jakovleva,ale prostě fugovalo i když byly lepší.T-34 bylo pro obsluhu hrozný,ale fungovalo až do konce války a někdy i přišlo o věž.Mám někde v archívu nějaký foto,ale dohledat to je .....
Datum: 02. 10. 2010 10:18:19 Autor: Pavel
Předmět: to Kobyla
Adolf Hitler koncem roku 1941 prohlásil, že kdyby věděl o existenci T-34 tak by do války proti Rusku nešel. V této době se nemohlo jednat o kvantitě těchto strojů, ale o kvalitě. Tak nyní jsem bezradný, mám věřit arcilháři Hitlerovi, nebo panu Kobylovi. V této době byl T-34 pro Pz IV. tvrdý oříšek. Pz III. a IV. neměli naději. Němci to řešily manévrem saut de côté (odskok) a pronásledující téčka nalákali před hlavě PTK. Ukořistěný T-34 byl Němci využíván. Měl jsem snímek T-34 vytaženého z bahna s velkým namalovaným hákovým křížem, jako identifikační znak. Mohu souhlasit, že tankisté dělali na údržbě, za pozorného dohledu sovětského poradce, který kontroloval poklepem kladiva dotažení šroubů a to vše v době, kdy ostatní lovili v putice kočky. Tank uvázl v bahně, po marných pokusech o vyproštění, a úvahách, že bude muset přijet vyprošťovák, si za řídicí páky sedl Štefan,v civilu traktorista Kirovce někde od Humenného. Nahodil to, trochu si s tím pohrál, zabral a vyjel za hlasitého gaudia přihlížejících. S Crommwelem při jeho očividně užších pásech, jak se sám vyjádřil, by to nezvládnul. Ten hoch dokázal jet po svahu, kde by se jiní vyzuli. Z těchto příkladů vyplývá, že kvalita techniky je závislá na kvalitě jejího mozku ? osádek, obsluhy. O věže přicházejí z různých důvodů různé tanky, nejenom Téčka. Připouštím, že Téčko mohlo mít, (a mělo) menší komfort ovládání a obsluhy, než Panter, Tygr, Sherman, rozhodující je, ale jejích účinnost. Dovoluji si citovat Chris Bishopa z jeho monografie Zbraně druhé světové války: ?Je velmi těžké psát o středním tanku T-34 a vyhnout se přitom přemíře superlativů. Tank T-34 se stal skutečnou legendou. Je jednou se zbraní, které se nejvíce zasloužily o vítězství spojenců ve 2. Světové válce?. Ani celé knihy napsané o tomto jediném typu nejsou schopny podat vyčerpávající informace o možnostech a využití tohoto vozidla?. Stíhačka JAK-3 mě začíná zajímat. Věřím, že můj jmenovec Rampír k tomu podá odborný výklad. Podle mého laického názoru tento stroj má pěkný image a vynikající výkony. Je možné, že vinou jeho rychlosti 648 km/hod. a stoupavosti 5000/4,3´ se podařilo E. Hartmanovi sestřelit pouze jeden tento stroj. Co se týká kvality sovětského letectva, doporučuji vám přečíst kapitolu ?Stalinští sokoli? v monografii ?Sundejte Hartmana? a ten to musí vědět, sestřelil jich 350.
Datum: 02. 10. 2010 12:15:30 Autor: Pavel rampír
Předmět: Pavel to Pavel
To vlastně nemá cenu, Vy víte že Jak -3 byl přes některé nedostatky nejlepší co bylo na ruské straně. Překonával ve výškách obvyklých pro Východní frontu všechny protivníky a většině parametrů své souputníky na sovětské straně. No a Kobyla dál bude na Google a Wiki....To by bylo na dlouho,jsou dostupné porovnávací zkoušky z května 1943,občas je možno získat originální dokumenty z Ruska .Nebyl to letoun pro začátečníky, v té době se ale situace obracela a nedostatky ve výcviku byly spíše na straně Německa.Ono je to vždycky o výcviku, dobrý pilot letí i na vratech od stodoly. Ale většina pilotů za války je zhruba stejně "špatných" takže pak záleží na stroji. Ale Bf-109byl na pilotáž ještě obtížnější, možná nebylo stroje v tomto horšího.Pro špatně vycvičené piloty v závěru války byl smrtelnou pastí, hodně se jich zabilo již při startu. Ve výcviku na nic nelétali a poslední varianty měly velice silný reakční moment vrtule. To třeba US piloti ve výcviku nalétali i 200hodin na stroji který pak sedlali. Ale to jsem se rozkecal a odběhl od tématu....Perlička- vždy velice chudé přístrojové vybavení ruských strojů bylo tentokráte přirovnáváno ke Spitfiru,cožje vyznamenání! Relativně slabá výzbroj(20mm +12,7mm)stačila na boj se stíhači, nejčastějšími protivníky.Velkáslabina bylo trhání potahu při vysokých rychlostech, ostatně problém všech konstrukcí Jakovleva.Ale zase- bojiště na východě bylo jiné, létalo se níže a ne tak rychle v letech střemhlav jako na Západě.Každopádně v té době(konec roku 1943)již ruské stroje se vyrovnávaly výkony německým a později je překonaly,tady zjednodušuji dlouhou další debatu.
Datum: 02. 10. 2010 13:44:46 Autor: Pavel to Pavel
Předmět: mezek
Doplňuji. Řada našich pilotů se před nástupem MIG-15 zabila na mezcích. Jeden z pilotů vzpomínal, že značná část jeho ročníku.
Datum: 17. 02. 2011 06:21:44 Autor: P
Předmět: Miesto posledneho odpocinku
Chceli by sme navstivit miesto posledneho odpocinku p.Paumera. Vedel by nas niekto nasmerovat?
Datum: 17. 02. 2011 14:26:43 Autor: -lk-
Předmět: Pro P.
Pan Paumer je pohřben v rodinné hrobce v Poděbradech.
Datum: 23. 02. 2011 18:02:22 Autor: Petr
Předmět: pro Kobyla
Citovat tady text neonacisticke kapely Zast88 o Valhalle a zbochybnovat operace jako Silver A a Anthropoid, tak to je akorat tak na par pres tlamu. To ze p. Paumer byl antikomunista z nej nutne nedela nacistu a verim, ze s Vami by si k jednomu stolu asi nesedl!
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.