logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

LATRUN - PAMÁTNÍK IZRAELSKÝCH TANKOVÝCH SIL

Výjimečné muzeum bojové techniky.

Zvětšit...

Jedete-li po dálnici od Tel Avivu do Jeruzaléma, pak u odbočky na Aškelon a Ramallu upoutá vaši pozornost návrší po levé straně, nebo? na vysokém pylonu se nad ním vznáší střední tank Sherman. To je Latrun. Zde, na místě bývalé anglické policejní stanice, kde byli až do roku 1948 mučeni zatčení příslušníci židovského hnutí odporu, došlo za Suezské krize v roce 1956 k rozhodující tankové bitvě, v níž si izraelská armáda otevřela cestu na Jeruzalém. Proto bylo toto místo vybráno jako Památník izraelských tankistů. Mimo mramorové Desky cti se jmény všech padlých tankistů a Saulova amfiteátru, kde se konají slavnostní vyřazení novopečených důstojníků, je nedílnou součástí Památníku i velkolepá sbírka obrněných vozidel.

 

Po zaplacení vstupného ve výši 2 USD projdete vstupním turniketem se stráží (jste na území vojenské základny) a po schodišti vystoupáte na kruhovou plošinu. Po jejím obvodu ve dvou řadách je pak v chronologickém sledu proti směru hodinových ručiček vystavena fantasticky pestrá paleta obrněných vozidel a tanků. Začíná amatérsky pancéřovaným náklaďákem Chevrolet, s nímž se izraelské síly pokoušely dobýt Jeruzalém v roce 1948. Vedle stojí francouzský tank Renault R-35 a drobné anglické Bren-carriery, s nimiž se musely zpočátku ozbrojené síly nové státu Izrael spokojit. Jako srovnání je uprostřed vystaven moderní tank Merkava, jenž tvoří výzbroj izraelských tankových sil dnes.

Zvětšit...

 

Zvětšit...

Chce-li se ale návštěvník seznámit s celou historií izraelských tankistů (a tím s vývojem tankové techniky za posledních 60 let), nezbývá mu než v úmorném vedru systematicky postupovat od stroje ke stroji. Jako první upoutá pozornost kuriózní obrněný automobil Mormon Herrington a hned vedle celá rodinka středních tanků Sherman v rozličných provedeních.

 

Nelze si ani odepřít prohlídku početných variant populárních amerických half-trucků a kolekci středních tanků M-60. A už vůbec nemluvě o takové lahůdce, jakou je samochodná houfnice 155 mm na podvozku Sherman HVVS. A vedle zalahodí oku německý Panzer IV a Stug III, které se do sbírky dostaly "syrskou" cestou. Ani zájemce o tanky britské nepřijde zkrátka, nebo? dlouhou dobu tvořily jádro izraelských tankových brigád tanky Centurion. V Latrunu jsou vystaveny i jejich řezy, jež sloužily jako učební pomůcky.

Zvětšit...

 

Zvětšit...

Velice příjemné je, že vozidla jsou volně přístupná a při jejich prohlídce vás nikdo neruší a nenapomíná. S výjimkou moderních Merkav můžete po všem lozit a kam si vlezete, tam si vlezete. Takže když vás popadne hlad (kiosek s občerstvením je pochopitelně přímo v areálu), můžete posvačit buď u vkusných dřevěných stolů ve stínu palem, nebo si vlézt do tankové věže či do výsadkového prostoru některého z bévépéček a svoji obloženou housku sníst na střelecké sedačce ve stínu pancéřového plechu, vyrobeného někde na Urale. Jak jsem si všiml, izraelské rodiny dávají přednost tomu druhému.

 

To ale ještě není vše. Jako zákusek po bohaté hostině můžete navštívit depozitář. Za budovou bývalé policejní stanice totiž najdete pod širým nebem něco mezi parkovištěm a vrakovištěm. Bez ladu a skladu zde stojí převážně ženijní vozidla, čekající na instalaci. I tady se můžete volně pohybovat a šplhat, na co vás jen napadne. A teprve tady vám lezou oči z důlků. Jsou zde takové "špeky" jako sovětské hlubidlo zákopů, nebo útočný most, jenž izraelská armáda použila pro překonání Suezského kanálu. Bohužel nebyla žádná možnost, jak tuto sto metrů dlouhou a obludnou rohožku z ocelových válců o průměru tří metrů dostat do objektivu.

Zvětšit...

A pak, když už nemáte ani jedno políčko filmu prázdné, můžete zamířit k památníku Spojenců. Tvoří jej tanky Cromwell, Sherman a T-34, malebně rozhozené po velikých balvanech. Před nimi se na žerdích třepetají vlajky všech států, které bojovaly proti nacistům, a je velmi příjemné pod žhavým palestinským sluncem vidět mezi nimi i tu naši.             ? Militaria, Elka Press

 
Datum: 17. 04. 2003 22:17:11 Autor: Pavel Menšík
Předmět: Jen tak
Pěkný článek o tankovém muzeu, jen na konci píšete "pod žhavým palestinským sluncem". Řekl bych pod izraelským. Kdepak se nám v Izaeli vzala Palestina ?
Datum: 14. 07. 2005 10:56:31 Autor: petr
Předmět: Mormon
Mormoni jsou sekta v USA, tohle autí je Marmon. Více fotek by také neškodilo neškodilo.
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Ruská kocovina

Putinův svět a přízraky minulosti