logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

NATO se nesmí nechat vyprovokovat

Původně psáno pro Neviditelného psa, uveřejněno se souhlasem autora.

Ruská invaze na Ukrajinu nabývá na intenzitě, a tudíž i na brutalitě. Dá se odhadnout, a nic jiného nedává smysl, že Kreml opravdu naplánoval vpád na Ukrajinu jako speciální vojenskou operaci a že Putin takové akci věřil. Na vysvětlenou, ruská generalita včetně šéfa Kremlu, si pod pojmem válka představuje drtivou ofenzívu stovek tanků po dělostřelecké přípravě z tisíců hlavní a za účasti stovek bitevních letounů, dnes i za použití taktických jaderných zbraní, tedy ohnivou smršť, která před sebou smetá vše, bez ohledu na životy civilistů.

Jestliže tedy v noci na 24. únor 2022 podnikla ruská armáda palebný přepad raketami na vojenské bodové cíle (a pokud byl zasažen civilní objekt, tak opravdu omylem nebo selháním rakety) a pak pronikly na ukrajinské území relativně nepočetné kolony lehkých vozidel, doplněné o letecké výsadky, které též nebyly rozsáhlé, není pro tuto operaci v ruské vojenské terminologii jiné označení než „speciální vojenská operace“ a Putin se zlobí, že svět nepochopil jeho „lidumilnost“.

Tato speciální vojenská operace však selhala, neboť padly dva její hlavní předpoklady: že prezident Zelenskyj, ten „komediant“, uteče, a že se etničtí Rusové radostně přidají na stranu okupačních jednotek. Opak se stal pravdou, Zelenskyj vyrostl ve světovou ikonu hrdinského odporu a etničtí Rusové bojují proti útočníkům stejně odhodlaně jako etničtí Ukrajinci .Jinak by nebylo možné, aby ruskému vpádu například stále odolával převážně ruský Charkov.

Ruská generalita též podcenila vnější zpravodajskou podporu, které se Ukrajincům dostává, a šok, který ruský vpád prostřednictvím sociálních sítí vyvolal v doposud pacifistické západní Evropě. Zažíváme doslova dějinný zvrat, když jenom pár posledních eurounijních mohykánů si nedokáže přiznat, že právě jejich „zelená“ politika a politika hospodářské provázanosti EU s Ruskem ponoukla Putina k invazi. Dá se říci, že přímou pobídkou byla výstavba produktovodů Nord Stream, neboť měla Rusku umožnit prodávat plyn do Evropy, i kdyby Putin proměnil Ukrajinu v poušť. Není bez zajímavosti, že Putin spustil invazi nejen až po skončení ZOH, ale také poté, co se ujistil, že Nord Stream 2 se hned tak neuvede do provozu, takže bylo zbytečné dále čekat.

Tohle ale už je pryč a my nyní sledujeme, jak se mění ruská strategie – speciální vojenskou operaci nahrazuje skutečná válka v kremelském pojetí. Putin zřejmě poté, co se proti Rusku sjednotilo světové veřejné mínění (Putinovy spojenci jako Severní Korea, Kuba a Sýrie jsou bezvýznamní) a dokonce se prakticky celý svět shodl na ekonomických sankcích, pochopil, že za sebou spálil všechny mosty, a že mu nyní jde o život, o jeho holý život.

Nevěřím, že by Putina mohli zastavit ruští oligarchové, ale něco jiného je ruská generalita. Všimněte si, jak se tváří ruští generálové, když někdy jejich obličeje problesknou ve zpravodajství. Nijak vesele, spíš zoufale. Nemám iluze, že by to byli mírotvůrci či nějací lidumilové, ale jsou to profesionálové, kteří si umějí udělat reálný obraz, a v okamžiku, kdy vyhodnotí, že Putinovo konání je kontraproduktivní, že místo aby ruskou říši zakládal, ji pohřbívá, ho odstraní. Tato praktika se táhne celými ruskými dějinami, kupříkladu z 12 carů romanovské dynastie (v níž se Putin shlíží), jich byla polovina zavražděna.

Ovšem k této „samoočistě“ může vést dlouhá a pro Ukrajinu krvavá a krutá cesta. Ruské jednotky evidentně přecházejí od taktiky úderů na vojenské cíle k taktice velkoplošného ničení. Nálety budou sílit, budou nasazovány stále početnější stíhací bombardéry, masově dělostřelectvo a salvové raketomety. Plošnými útoky se budou terorizovat obklíčená města a objektem ruských útoků se už stal takový cíl jako jaderná elektrárna, s oprávněným přesvědčením, že nebude kvůli riziku radioaktivního úniku bráněna. Obsazením takového zdroje nejen Rusové zbaví Ukrajince elektrické energie, ale mohou začít vypouštět do světa desinformace, že tam Ukrajinci chystali improvizovanou výrobu špinavých bomb.

Doufám, že Ukrajinci ustojí i tuto přeměnu ze speciální vojenské operace na totální protiukrajinskou válku ve Stalinově stylu, ale ony mohou přijít další eskalace. Tohle se mi nepíše nikterak příjemně, ale Rusko disponuje velkým množství taktických raket s malorážovými jadernými hlavicemi. A také jadernou dělostřeleckou municí. Při sledování zpravodajských šotů jsem několikrát v ruských kolonách postřehl samohybný těžký kanon na pásovém podvozku, jehož dlouhá hlaveň přečnívá vozidlo jak vpředu, tak vzadu. Tyto kanony jsou pak schopné střílet nejen konvenční municí, ale též municí jadernou.

Vzhledem k tomu, jak se Putin doposud chová, zůstává otevřenou otázkou, když se mu nebude dařit převálcovat ukrajinskou obranu a bude vědět, že v rozvalinách měst budou ukrajinští tankoborníci proměňovat jeho tanky jeden za druhým ve vypálené vraky, jestli přece jen k taktickým jaderným prostředkům nesáhne. I když jsou zde i silné vojenské argumenty proti, protože zasažená místa by se uzavřela i ruské armádě, a Putin by se stal arcilotrem, největším zločincem světa, ještě nenáviděnějším než Hitler. Zřejmě by s použitím taktických jaderných zbraní měli problém i Číňané a dali by od Putina ruce pryč. A takovou skutečnost by pak těžko utajil i před vlastními lidmi, neboť by měl svědky v tisícovkách ruských vojáků.

Tyto možnosti pak v okamžiku, kdy tohle píšu, průběžně analyzují stovky analytiků v Pentagonu a ve velitelských strukturách NATO, přičemž mají k použití nejen družicové záběry, zpravodajská hlášení a videa na sociálních sítích, ale též hlášení pozorovatelů přímo z bojiště, neboť nikterak nepochybuji, že takoví pozorovatelé se v jednotkách ukrajinské armády nacházejí. Jsou si vědomi toho, že Putin, který je ve slepé uličce, má přece jen jedno východisko – a to zatáhnout do konfliktu NATO.

Co by tím získal? Uvědomme si, že jeho propaganda už více než 20 let líčí NATO jako fašistickou útočnou organizaci, která se jen třese na to, aby zničila mírumilovnou Rus. Je to asi rok, co jsem viděl dokumentární film o životě v ruském městě Jelňa. Vystupovala tam i školačka, která se právě připravovala na vstup do organizace Junarmia (Mladá armáda). Jednoduše se dá říci a přitom výstižně, že se jedná o přesnou obdobu Hitlerjugend, opět trubky, bubínky, vlajky a vojenský výcvik. Na otázku, co si myslí o západní Evropě, tato školačka odpověděla, že to jsou všechno fašisti. Takže ti čtenáři, kteří mě obviní, že z pohodlí gauče haraším zbraněmi, by si měli uvědomit, že v očích ruské mládeže jsou fašisty jako já.

Kdyby se tedy Putinovi podařilo NATO zatáhnout do války, nabylo by jeho vidění světa na věrohodnosti. Mohl by říkat, podívejte se, měl jsem pravdu, oni nás teď napadli. A možná by i rozštěpil nyní sjednocené světové veřejné mínění a ona neformální protiputinovská koalice by se rozpadla. Putin by se též zachránil před svými generály, protože i jim by dokázal, že měl pravdu.

NATO se tedy nesmí nechat zatáhnout do války, protože by převzalo z Putinových rukou Černého Petra a vyeskalovalo konflikt až ke světové válce, zřejmě jaderné. NATO tedy nesmí vyslyšet volání po bezletové zóně, poněvadž něco takového se nedá byrokraticky nařídit, ale pouze vynutit silou, tedy přímým střetem leteckých sil Ruska a NATO.

Jsem přesvědčen, že Putin je natolik zahnán do kouta, že si tuto konfrontací a s ní spojenou eskalaci konfliktu přeje, a zásadní strategická poučka zní, že nesmíte udělat nic, co chce protivník. O to více nechápu hloupost novinářů, ať tuzemských či zahraničních, kteří se na tiskových konferencích na bezletovou zónu neustále ptají, přičemž by jako profesionálové měli tušit, co by to znamenalo. A pokud o ni žádá ukrajinský prezident, činí tak z propagandistických důvodů, k udržení morálky, neboť i jemu musí být jasné, kam by to vedlo. Zřejmě je to promyšlený nátlak, který má přimět postkomunistické státy Aliance, aby mu poslaly ze svých arsenálů co nejdříve a co nejvíce letadel ruské provenience.

Jedinou strategií NATO, která může přinést úspěch a zabránit celosvětové jaderné válce, je vedení proxy války tak, jak to státy Aliance činí – vytvořit pro ukrajinské ženy a děti bezpečný týl a posílat jejich mužům, synům a otcům veškerou vojenskou pomoc, kterou mohou. Jen ne, proboha, zrezavělé rakety Strela s vytečenými bateriemi, jak učinili Němci.

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.