logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Carský dvůr pod žezlem Romanovců.

Poklady Moskevského Kremlu na Pražském hradě

Výstava je instalována v Císařské konírně Pražského hradu od 12. 12. 2011 do 4. 3. 2012 Otevřeno denně od 10 do 18 hodin Základní vstupné 160 Kč

Moskevský Kreml je symbolem ruské státnosti a nejvzácnější sbírkou historických relikvií, kulturních a uměleckých památek. Sbírky Muzeí Moskevského Kremlu pocházejí z carské pokladnice a patří ke kmenové sbírce, která tvoří základ celého muzejního komplexu. Nejvzácnějšími muzejními předměty jsou středověké památky spojené s ruskými vládci, především se zakladateli proslulé vládnoucí dynastie Romanovců, která za více než tři sta let panování pozdvihla Rusko k nebývalé síle a slávě.

Výstava si klade za cíl seznámit návštěvníky se zakladateli této proslulé vládnoucí dynastie, se strukturou a životem carského dvora, se zvláštnostmi a národním svérázem oficiálního dvorského života a ceremonií. Poprvé je pozornost soustředěna na velmi vzácné umělecko-historické památky 17. století přímo spojené s cary Michailem Fjodorovičem a Alexejem Michajlovičem z dynastie Romanovců a jejich duchovním spoluvládcem patriarchou Filaretem. Vystavené předměty patří k historickým drahocennostem tvořícím jádro carské klenotnice a Patriarší sakristie s církevními poklady Kremlu. Žádná jiná muzejní sbírka neposkytuje úplnější a výraznější obraz moskevského dvora a vládců 17. století.

Výstava zahrnuje přes 150 předmětů rozdělených do několika částí. V první části jsou vystaveny portréty představitelů dynastie a drahocenné symboly carské moci. Následující část je věnována základním dvorním slavnostem carského dvora: vojenským ceremoniím, carskému průvodu a slavnostní hostině. S komorním tématem soukromého života v carské rezidenci, kde významné místo připadalo náboženskému životu a výchově dětí, seznamuje další část výstavy.

Výstava končí oddílem představujícím Romanovce jako pravoslavné panovníky. Právě v období jejich vlády se Rusko začalo považovat za pravé pravoslavné carství, kam se z ostatních zemí svážely relikvie pravoslavné církve. Vystavené církevní památky 17. století ilustrují atmosféru slavnostních pravoslavných bohoslužeb v kremelských chrámech a demonstrují představy o kráse a bohatství uměleckého celku středověkého ruského chrámu.

 

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.