logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Dobrá zpráva z Drážďan

Militärhistorisches Museum der Bundeswehr

Drážďany se svými sbírkami světové proslulosti byly pro českého milovníka umění a historie vždy nejbližším cílem. Skoro každý je navštívil, se školním výletem, se zájezdem ROH, nebo soukromě. I zájemce o vojenskou historii a staré zbraně si zde přišel na své. V Semperově křídle Zwingeru ve zbrojnici (Rüstkammer) jsou honosné chladné i palné zbraně a výtečně instalované zbroje. Zájemci o vojenskou historii však zamířili přes Labe.

Saský arsenál budovaný od roku 1873 zůstává stále na svém místě. Název v něm sídlící instituce a adresa se mnohokrát změnily. Nyní platí:

Militärhistorisches Museum der Bundeswehr, 01099 Dresden, Olbrichplatz 2.

Spojení: Ze Starého města přes Labe na Neustadt, směr letiště, nebo tram 7,8, bus 91, zastávka Stauffenbergallee. (www.militaerhistorisches-museum.bundeswehr.de).

Už několik let se budova přestavuje. Spolková republika Německo objednala u ateliéru světoznámého architekta Daniela Liebeskinda přestavbu a dostavbu hlavní budovy. (http://www.daniel-libeskind.com/projects/show-all/military-history-museum/).

Ještě v roce 2009 byla přístupná provizorní expozice, ale nyní až do konce roku je vše uzavřeno a stavbaři finišují.

Pokrok je patrný na snímcích z roku 2009 a 2011.

Podle oficiálních informací má být přestavba dokončena do konce roku 2011 a muzeum znovuotevřeno. Koncepce přestavby je velkorysá. Pozorovatel je překvapen. Nová hmota agresivně vetknutá do původní budovy připomíná příď válečné lodi. Vzpomínka na Bismarcka?

Nová dálnice přibližuje Drážďany na méně než dvě hodiny jízdy. Už za několik měsíců se přesvědčíme, jak se toto mimořádné muzeum změnilo. Věřím, že skvělé exponáty pamětníkům známé z Muzea armády NDR budou zachovány a opět se setkáme s kolekcí Dreysových pušek, působivými diorámaty z tisíců cínových vojáčků, střelou V1 a dalšími exponáty. O kvalitě a bohatství nových sbírkových předmětů není třeba pochybovat. Těšme se!

Text a foto: Ferdinand Niček

 

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.


Recenze týdne

 Kordy a rapíry z českých sbírek 16. - 18. století II. díl

Kniha volně navazuje na první díl, vydaný roku 2018.