logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Léta zkázy a naděje 1914-1918

Češi a Moravané na frontách Velké války a vznik ČSR. Výstava v Moravském zemském muzeu v Brně.

„Atentát na následníka byl zmařen, první světová válka nevypukla, tudíž žádná výstava se nekoná, rozejděte se!“ Těmito slovy zahájil Vlastimi Schildberger ml. vernisáž výstavy, jejíž název je uveden v titulu. Ještě předtím, než se pozvaní hosté sešli na nádvoří Dietrichsteinského paláce v Brně, inscenovali totiž pořadatelé před budovou muzea příjezd automobilu s následníkem trůnu, Františkem Ferdinandem s chotí, na kterého se atentátník pokusil hodit bombu, ale tentokrát mu v tom přítomní policisté zabránili. Všechno samozřejmě v dobových uniformách a v automobilu Benz vz. 1910 (celkem věrná podoba se skutečným vozem Graf & Stift, o arcivévodovi nemluvě!).

Vcelku velkoryse koncipovaná výstava je inscenována ve 3. patře Moravského zemského muzea. Katalog prý bude k dispozici na podzim. Podrobnější informace přináší následující tisková zpráva, jejímž autorem je PhDr. Jan Břečka:

Od 28. května 2008 je návštěvníkům v celém III. patře Dietrichsteinského paláce otevřena výstava Léta zkázy a naděje 1914–1918 s podtitulem Češi a Moravané na frontách Velké války a vznik ČSR, kterou připravilo historické oddělení Moravského zemského muzea. Výstava je dedikována 90. výročí ukončení 1. světové války a vzniku Československé republiky. Ve své době nejstrašnější válečný konflikt 20. století přinesl mimo jiné bolševickou revoluci v Rusku a uspíšil rozpad třísetleté habsburské monarchie. Nesourodost a nestabilnost mírových smluv a poválečného uspořádání světa ovšem vedly o 20 let později k začátku ještě ničivějšího konfliktu – 2. světové válce. V letech 1914–1918 bylo jenom z českých zemí mobilizováno do rakousko-uherské armády na 1 200 000 mužů. Z tohoto počtu padlo za oběť válečnému běsnění 189 015 Čechů, 80 248 Moravanů, 19 018 Slezanů (tato statistika ovšem nezahrnuje ztráty posledního válečného roku 1918). Právě této dnes poněkud opomíjené skutečnosti je věnována výstavě hlavní pozornost. Statisíce mladých mužů, ale i otců rodin muselo obléknout šedou uniformu a odejít na frontu do Haliče nebo na Piavu bojovat „za císaře pána a jeho rodinu“. Kamenné pomníky se jmény těch, kteří se již domů nevrátili, stojí v každé vesnici a městě.

Na konci války Rakousko-Uherská říše zanikla a z jejích trosek vznikla řada nástupnických států, včetně Československa. O jeho vznik se kromě politiků jako prof. T. G. Masaryk, dr. Edvard Beneš nebo gen. Milan Rastislav Štefánik zasloužili českoslovenští zahraniční vojáci legionáři, kteří bojovali v Srbsku, Rusku, Francii a Itálii. Na výstavě jsou prezentovány předměty z desítek tuzemských a zahraničních muzejních nebo galerijních institucí, ale i od soukromých sběratelů. Ze zajímavých exponátů můžeme jmenovat např. uniformy a vyznamenání čelních představitelů habsburské monarchie, kapesník s krví následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este, bronzový model brněnského Wehrmanna od sochaře Karla Wollka (zapůjčeno z vídeňského Arsenalu), granát ráže 30,5 cm o váze 280 kg do moždíře systému Škoda vz. 11, modely rakouského křižníku St. Georg, torpédoborce TB 98M a ponorky U-4 (velitel Rudolf Singule z Brna), šavle gen. M. R. Štefanika, cvikr T. G. Masaryka a mnohé další. Výstava potrvá do 3. ledna 2009, otevřena bude vždy od úterý do soboty od 9 do 17 hodin.

Námět: Vlastimil Schildberger ml.

Scénář: Vlastimil Schildberger ml., PhDr. Jan Břečka, Mgr. Hana Kraflová, PhDr. Zdeněk Fišer, Mgr. Lubor Hedbal

Výtvarné řešení: Výstavní oddělení MZM

Garant výstavy: Vlastimil Schildberger ml.

Dále spolupracovali: Bc. Martina Sekerková, Mgr. Robert Kupsa, Jiří Krouse, Jaromír Válek Mgr. Jiří Mitáček, PhD.

Další fotografie z výstavy jsou k vidění zde:

http://www.mzm.cz/mzm/program/leta_zkazy_a_nadeje/index.htm

 
Datum: 04. 01. 2009 02:20:29 Autor: jack mooers
Předmět: events
I am visiting the Czech Rep. this summer and am a history buff, can you email a list of any events that are taking place from 05/01/09 to 07/15/09. Thank you Jack Mooers Msgt
Datum: 04. 01. 2009 10:38:56 Autor: Leonid Křížek
Předmět: To Jack
You should regularly monitor this page: http://www.heartofeurope.cz/ ...and during your visit ask particular hotel to provide you information about events at the region.
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.