logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Nádraží na zámku

Zapomenuté objevy a vynálezy

Výstavu Nádraží na zámku, zapomenuté objevy a vynálezy pořádá Chvalská tvrz.

Adresa: Na Chvalské tvrzi 857, Praha 9 Horní Počernice.

www.chvalskyzamek.cz

Výstava začala 23. září 2012 a končí 6. ledna 2013.

Mechanické hračky 19. a 20. století jako zmenšené modely technických objevů a vynálezů, poháněné hodinovým strojkem na klíček, parním strojem nebo elektromotorem. Na výstavě je i řada "vojenských" hraček (viz fotografie na konci článku).

Uvidíte funkční vláček s parní lokomotivou, velké historické elektrifikované kolejiště i pravou historickou dopravní kancelář, dílnu se stavebnicí Merkur, první projektoskopy a kinematografy, modely parních strojů a nejstarších automobilů, dřevěné i kovové stavebnice, pohyblivé postavičky na klíček, vojáčky s vojenskou technikou, plechové vláčky a historické elektrifikované kolejiště „0“.

Po celou dobu výstavy, která probíhá od 23. září 2012 do 6. ledna 2013, budou k vidění i první projektoskopy a kinematografy, modely parních strojů a nejstarších automobilů, dřevěné i kovové stavebnice, pohyblivé postavičky na klíček, vojáčci s vojenskou technikou a plechové vláčky.

Partnerem výstavy je Muzeum technických hraček, Merkur a České dráhy.

Největší tank na klíček vyrobený v Československu. Zbrojovka Brno.

Vojenské zátiší.

„Hitlerovy zbraně“.

Historickou krajinu, představující všeobecnou mobilizaci československé armády v září 1938 do pěchotního srubu N-S-82 (Březinka nad Bělovsí u Náchoda v dobrošovském masivu) s využitím československých a německých rahček z let 1935–1938 z hotovil Michal Widenský.

Model historické krajiny představující rok 1937 – rok katastrofy vzducholodi Hindenburg LZ 129. Na modelu jsou použity hračky z let 1932–1937 (firmy: Marklin, Bing, Lehmann, Tipp & Co, Kellermann, Schuco, KBN, Elastolin, Stella). Zhotovil Michal Widenský.

Dva tanky z 1. světové války.

08 Kulometčík.

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.


Recenze týdne

 Kordy a rapíry z českých sbírek 16. - 18. století II. díl

Kniha volně navazuje na první díl, vydaný roku 2018.