logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Srdce samuraje

V Muzeu Policie České repoubliky se odehrála nezapomenutelná exhibice umění japonského meče.

Fotogalerie:
http://picasaweb.google.cz/sykorap/SrdceSamurajeDolej
http://picasaweb.google.cz/sykorap/SrdceSamurajeKEk

Prvního června 2008 (na Den dětí) se v Muzeu policie České republiky uskutečnila jedinečná ukázka japonského a také evropského šermířského umění. Akci uspořádala česká Společnost pro studium japonského meče - NIHONTO KENKYUKAI http://nihonto.manga.cz/ a Česká federace Kendó za přispění S.E.B.U. (Společnosti evropský bojových umění) http://www.sebu.cz/.

Nejprve pan Kindži Nakagawa předvedl umění Iaiddo (tasení meče) a umění „Tamešigiri“ (přesekávání bambusových tyčí a rohoží ostrým japonským mečem), potom členové České federace Kendó předvedli svoje umění Iaidó a ukázky japonského šermu – nejenom ukázky umění tasení japonského meče, ale také volný šerm Kendó, a to na volném prostranství Muzea policie České republiky.

Zodpověděli také řadu dotazů zvědavých a mnohdy poučených diváků, ale dovolili fotografování a filmování bez omezení, což je dnes spíše výjimkou než pravidlem. Potom následovala ukázka evropského soudobového šermu v podání kladenské skupiny SEBU, neméně zajímavá a obdivovaná. Program byl součástí mezinárodních oslav Dne děti, kterým bylo přítomno skutečně hodně dětí, ale potěšil i přítomné dospělé. České publikum mělo vzácnou příležitost shlédnout nejenom ukázky japonského a evropského bojového umění, ale také si promluvit s Mistrem japonského meče, panem Nakagawou, jehož umění nás všechny fascinovalo.

Na hrbolaté dlažbě nádvoří Muzea Policie si postavil bambusovou tyč a než se stačila skácet, dokázal ji nejenom přeseknout, ale zároveň na dvakrát a na třikrát v mžiku oka přeseknout ostrou katanou rohož. Na dotazy z publika, jak dlouho toto umění cvičil, prohlásil, že se to dá naučit za 10 let, ale že je schopný dát krátký kurs zájemcům v trvání pouhých tří let (pokud budou cvičit usilovně každý den). Samozřejmě, že se jednalo o určitou humornou nadsázku. Nelze nezaznamenat, že měl skvělou tlumočnici, což s ohledem na odbornou terminologii stojí opravdu za smeknutí (pomyslného) klobouku.

Společnost Nihonto nikoliv poprvé tak prokázala, že její studium japonského meče a japonských bojových praktik je nejenom exkluzivním exkursem do orientálních dobových praktik, ale také ukázkou starožitné japonské kultury meče, jež je přístupná nejenom zasvěceným, ale i široké veřejnosti, pokud tato projeví zájem – a pro zapálené jedince i možnou cestou duchovního a tělesného vývoje ve stylu „cesty“ samurajů a všech, kteří si nemyslí, že kultura duše, těla, mysli, meditace a ovládání chladné zbraně je jenom pózou, ale naopak stylem života. Ostatně o podobnou syntézu mysli a těla, duše a zbraně se pokouší léta i kladenský spolek SEBU pod vedením mistra Babuky.

Nelze nepřipomenout pana Planku, který se na úspěchu akce podílel nemalou měrou.

Za Ceskou Federaci Kendo se na celem projektupodileli pan Tomas Jelen a Pavel Balvin.

Fotografie napoví více než slova; redakce Militarie se pokusí obsáhlejší soubor fotografií z akce připojit později.

(Foto L. Křížek)

(Foto J. Dolejší)

(Foto J. Dolejší)

(Foto J. Dolejší)

<

(Foto pan Malenka)

(Foto J. Dolejší)

(Foto J. Dolejší)

Fotogalerie z akce: http://picasaweb.google.cz/sykorap/SrdceSamurajeDolej http://picasaweb.google.cz/sykorap/SrdceSamurajeKEk

 
Datum: 10. 06. 2008 12:24:36 Autor: mascha@ceskyserm.cz
Předmět: sebu...
citace: "Potom následovala ukázka evropského dobového šermu v podání kladenské skupiny SEBU" - z toho bude asi ta poslední fotka, ne? Škoda že na ní není vůbec nic dobového - parodií na obouruční meče počínaje, teplácima konče, o šermu a třeba mensuře nemluvě... Proč pan Kindži Nakagawa může být příslušně oblečen a předvádí své umění po desíti letech studia a pak nastoupí dva joudové, kteří to ani neumí držet?
Datum: 12. 06. 2008 01:51:46 Autor: Daniel
Předmět: to "mascha"
Přesně řečeno, snad se ze SEBU někdo ozve... Inu, mnoho je cest...
Datum: 12. 06. 2008 10:38:14 Autor: Milan Babuka
Předmět: sebu..., mascha
Vážení pánové, nikto z nás tepláky na akci neměl, a posuzovat techniku dle jedné fotky je minimálně neuvážené. Bohužel vyjádření anonymního autora mascha@ceskyserm.cz nemá konstruktivní podklad a nelze na něj odpovědět. Jediné co můžu upřesnit je, že nejsme skupinou historického šermu, tudíž tzv. kostýmová povinnost se nás netýká a ani ji nepěstujeme. V našich zemích se tradice jako v Japonsku kontinuelně neudržela. Veřejně vystupujeme v rámci ukázek a exhibicí, a také cvičíme v tričkách nebo košilích se znakem spolku a v kalhotách čistého střihu již 14 let. Rozebírat problematiku šermu zde nelze, ale rád si o ní popovídám osobně, ať již telefonicky nebo při osobním setkání. Zavolat mi můžete na tel.: 605905468. Pan Kindži Nakagawa, je velmi příjemný pán, skvěláho vystupování a projevu. Nevšiml jsem si že by někoho, koho vůbec nezná odsuzoval nebo urážel. Přeji vám hezký den a odvahu učit se a poučit.
Datum: 13. 06. 2008 10:01:16 Autor: Andreas
Předmět: Sebu
Bohužel se obávám, že Mascha také narážel na to, že renesanční obouručák měl poněkud jiný účel než vzájemná mečovaná dvou pánů, možná proto vypadají jeho držitelé jaksi nemístně :) Ale to bohužel souvisí s celkovou prachmizernou úrovní znalosti středověkého vojenství u nás :)
Datum: 16. 06. 2008 00:54:28 Autor: Martin Pulchart (Drobček)
Předmět: S.E.B.U.
Vážený Mascho, každý má právo na svůj názor, ale to neznamená, že budete využívat internetovou diskusi jako zbraň. Zřejmě jste na této akci nebyl osobně přítomen, kde pan Babuka poměrně jasným způsobem vysvětlil, čím se S.E.B.U. zabývá a jaké cíle sleduje. Obdivuji vaši odvahu hodnotit a komentovat vystoupení S.E.B.U. na základě výše zmíněné fotografie. Snažíme se o studium umění ovládání evropských chladných zbraní a nabízíme tak určitou alternativu těm, kteří k tomu nepotřebují historický kostým. Jde nám především o osobní rozvoj jedince ať už v teoretické rovině tak především v té praktické. Nikomu tuto cestu nenutíme, jen ji nabízíme ... Pokud se domluvíte s panem Babukou na setkání, bude mi ctí, se k vám připojit. Určitě je přínosné slyšet názory druhých a diskutovat o nich, ale i přes váš nesouhlasný postoj, lze věci řešit důstojně. O "joudovi v teplákách" si s vámi velmi rád osobně pohovořím, pokud to byla pouze "provokace" do větru je to na vás. . Závěrem bych rád dodal, že bylo skvělé nejen pana Nakagawu vidět v akci (jak na semináři tak při exhibici), ale i s ním pár minut pohovořit. Organizátorům této akce tak patří velký dík za skvělý zážitek.
Datum: 16. 06. 2008 10:19:05 Autor: Andreas
Předmět: Sebu
Jak souvisí mečovaná dvou renesančních obouručáků proti sobě se studiem evropského boje chladnou zbraní ? :) Víte vůbec k čemu ta věc sloužila...? O tom jak funguje či nefunguje SEBU se už vedlo dost debat, a pro mě je výsledek tristní... Tato sranda fotografie jen potvrdila co si myslím.
Datum: 16. 06. 2008 19:43:40 Autor: Martin Pulchart (Drobček)
Předmět: S.E.B.U.
Myslím, že odkaz na knihu Eduarda Wágnera Sečné a bodné zbraně, by mohl pro začátek postačovat. Konkrétně str. 19, 117 a pak 152, je to vydání z roku 1993, to že obouruční meč sloužil jako pěchotní zbraň určená elitním jednotkám především k obraně praporu, či opevněných sídel je možné nalézt ve více zdrojích. Z dostupných manuálů a šermířských manuscriptů lze vyčíst, že i obouručním mečem se studovali techniky boje nejen proti jiným zbraním ale právě i proti obouručnímu meči. Myslím, že tato zbraň dosáhla své technické dokonalosti, když se jí přidali záštitné spárky (možnost zamknutí čepele, drásání soupeře v případě blízkosti) a záštitné kroužky, které chránili přední ruku proti sekům z různých úhlů. Její skvělé vyvážení umožňuje poměrně širokou variabilitu pohybových technik,na první pohled vypadá těžkopádně, ale ve správných rukou je to velmi obratná a hlavně důrazná zbraň. Samozřejmě že i této zbrani byl jednou konec a pak sloužila spíše jako ceremoniální předmět. Myslím, že v současné době lze nalézt nejen v knihovnách, ale i na internetu spoustu zajímavých informací o této zbrani a technice boje s ní. Výše zmíněná fotografie je zachycení určitého momentu, kde jsme předváděli vodorovný sek na rameno, výkryt a na to navazovala další akce ...Andreasi, možná máte dostupné jiné zdroje, ale jsem si jist, že o fungování S.E.B.U. toho zas tak moc nevíte, protože si nevybavuji, že byste kdy byl členem této organizace. Pokud vám přijde fotografie směšná, samozřejmě vám váš názor brát nehodlám. Jen vězte, že tomu pánovi na levé straně bych se v souboji na život a na smrt postavit nechtěl. Pokud jsem vás špatně pochopil, prosím o konkrétní vysvětlení díky a přeji fajn den.
Datum: 16. 06. 2008 23:14:34 Autor: Leonid Křížek
Předmět: Dvouruční meče
Nalistoval jsem ty uvedené stránky ve Wagnerovi (mimochodem v budějovickém vydání je nesprávně uveden autor s dlouhým "a"), ale protože mám jiné vydání, tak jsem nedohledal, o které stránky vlastně M. P. jde. Nicméně Wagner vycházel z Talhoffera (rukopis z 15. století, notoricky známý z pražského reprintu z konce 19. st. a z mnoha kopií), kde skutečně je šerm dvouručními meči. Nicméně nikdo neví, zdali se skutečně "dvouručáky" běžně šermovalo, byla to zbraň sloužící "doppelsöldnerům" k prosekání se hradbou kopí, bránících průlony v hradbách či jednotku nabíjejících mušketýrů. Otázka je ten šerm. Například ukázky šermu dvouručáky té první (a dodnes jedné z nejlepších) skupin historického šermu [dále SHŠ] - Mušketýři & Bandité) vypadaly úplně jinak. Záplava výtek na adresu S.E.B.U. vychází z jediné fotky, uveřejněné v této stati (autorem na vině jsem bohužel já...), ono se těžko fotí šermířská akce, chtělo by to více dokumentace. Takže to, co předvedli členové S.E.B.U. na zmíněné akci, se nedá posuzovat na základě jedné nepříliš podařené fotky. Členové S.E.B.U. nejdou cestou SHŠ a podle toho by měli být posuzováni. Jak pravil diskutér Daniel, je mnoho cest a posuzovat nějakou konkrétní bychom měli až se znalostí celkového jejich programu, výcviku a výsledků. Na rozdíl od "výkonů" mnoha dnešních SHŠ se mi filosofie S.E.B.U., výuka a výsledky zdají kvalitní.
Datum: 17. 06. 2008 11:27:19 Autor: Andreas
Předmět: SEBU
Není podstatné jestli někdo jde cestou SHŠ, to nijak nesouvisí s kvalitou rekonstrukce historie:) Ostatně veliká část SHŠ, provozuje dost pokleslé divadlo... Podstatné je jak kvalitně se s podklady, prameny a syntézami pracuje... Už jenom to, že na obhajobu proti kritice někdo cituje zdroj tak překonaný jako je Wágner, svědčí o čemsi :) Ale na druhou stranu, nechtěl sem tu rozpoutávat žádný flame, pouze jsem chtěl ozřejmit co měl asi uživatel Mascha na mysli. Samozřejmě, že podle jedné fotky nelze hodnotit celý projekt... Ale tato byla skutečně nepodařená :)
Datum: 17. 06. 2008 16:33:23 Autor: Leonid Křížek
Předmět: Fotogralerie
Dnes (16. 6. 2008) byla k článku přidána rozsáhlá fotogalerie (viz odkazy v hlavě článku).
Datum: 17. 06. 2008 17:31:29 Autor: Martin Pulchart
Předmět: S.E.B.U.
Ahoj Andreasi, (pisu z prace, omlouvam se, bez hacku a carek), pravdepodobne jsme si nerozumneli, krasnou khinu od pana Wagnera necituji jako jediny informacni zdroj, ale jeden z mnoha odkazu, kde je o dvourucnim meci par zakladnich informaci, ktere nam naznacuji kde muzeme hledat informace dal. Je tam kapitolka o historii obourucniho mece, vytah z jednoho manuscriptu a pak i obrazky typu obourucnich mecu z obdobi 15 - 16. stoleti. Konkretne zbrane uzivane v te dobe v Nemecku, Italii a Svycarsku. Je jasne, ze radne prostudovat vsechny dostupne manualy a manuskripty neni na jeden zivot, alespon ne pro nadsence, kteri se tomu venuji ve svem volnem case. viz http://www.sebu.cz/?docID=katalog_publikaci . hezky manuscript napr. http://www.thearma.com/Manuals/Goliath/Goliath.htm . ale co bych rad predevsim rekl za Spolek: 1) ze zdroju, ktere mame dnes dostupne, jsme presvedceni ze vyuka obourucnim mecem v sermirskych skolach urcite probihala, proto jsme si poridili funkcni repliky vyse zminenych zbrani 2) S.E.B.U. si neklade za cil presne kopirovat jedno obdobi nebo urcitou cast historie, ale snazime se studovat umeni boje nasich predku z obdobi cca 14 - 19.st., vime dobre, ze za par let se neda obsahnout nekolika set leta tradice, ale probirame se tim postupne. Snazime se kazdemu clenu nabidnout komplexni rozvoj, takze se nejda pouze o serm, ale i o zapas, vrhaci zbrane (nuz, sekera, ostep), lukostrelba atd. 3) veskere fotografie z naseho vystoupeni, jsou zachycenim urciteho momentu, nejsou to staticke polohy, napr. fotografii nahore lze cist tak, ze doslo k doruceni uderu na jeho prave rameno, kolega to vykryl, ja jsem predni nohu uz zacal stahovat do dalsi akce zatimco on si drzel vazbu a nasledne na to delal on svou protiakci ... sami vidite, ze popsat jeden moment, je pomerne dost zdlouhave (to nemluvim o rozlozeni vahy na nohach, drzeni zbrane atd.), proto preferujeme osobni setkani a konkretni ukazky jak kterou techniku pouzivame, proc je tam takova nebo makova vzdalenost, jaka je razance uderu, jeho casovani atd ... . Zaverem bych rad uvedl, ze se nepovazujeme za profesionaly, vime dobre, ze stat se dobrym sermirem je velmi velmi dlouha cesta, natozse rozvijet v ruznych smerech. Kritice se nebranime, ale prejeme si, at probiha dustojne, na urovni a pokdu mozno na osbni bazi, s konkretni ukazkou a vysvetlenim. Myslim si, ze jako Spolek nikoho navenek nenapadame ...Zkratka nas tento zpusob studia bavi a urcite v nem hodlame pokracovat dal. Diky za pozornost
Datum: 17. 06. 2008 17:36:11 Autor: Martin Pulchart
Předmět: S.E.B.U.
Andreasi, pokud se vam bude chtit, muzete nam napsat, co vite o pouziti obourucniho mece, pripadne z jakych zdroju cerpate? diky
Datum: 18. 06. 2008 09:27:51 Autor: Milan Babuka
Předmět: S.E.B.U.
Dobrý den, Andreasi. K výše uvedenému od Martina, jen několik doplnění. Rekonstrukce historie není naším cílem, tím je poučení a výstraha, kterou nám historie dává. Mnohé historické omyly byly založeny na nesprávné interpretaci psaného slova a jen praxe potvrzovala funkčnost ideí nebo teorie. A stvrzení teorie praxí se snaží náš spolek.O tom zada se nám to daří nebo ne, se opět radší bavíme osobně. Tato výzva zde padla již mnohokrát. Při pochybnostech není nad osobní kontakt. Lidé již popsali mnoho papíru, ale s opravdovými skutky se na tom papíru setkáváme málo. Rád se setkám s každým od koho se můžu něco naučit a rád poskytnu naše znalosti zájemcům. P.s.: Je zvláštní že vysvětlujete "co měl asi uživatel Mascha na mysli". Přeji hezký den a v případě zájmu se těším na osobní setkání.
Datum: 20. 06. 2008 00:45:27 Autor: Martin Pulchart (Drobček)
Předmět: obouruční meč
Jeden z odkazů na obouruční meč je v šermířském manuscriptu známeho Giacoma DiGrassiho "His True Art of Defence" volně přeloženo "Jeho pravé umění obrany" z roku 1594. Jednak je v tomto manuskriptu mnoho velmi cenných rad a připomínek k zacházení s různými zbraněmi, ale především je tam i kapitola věnována obouručnímu meči. Překlad tohoto díla do češtiny zpřístupnil na internetu pan Vít Hrachovský, http://jentak.sandbox.cz/books/grassi/grassi-cs-complete.html, konkrétně odstavec 1.13.0. Ti z vás kdo se věnují překladu manuscriptů dobře ví, že to není lehké, kolikrát najít ta správná slova pro vystihnutí myšlenky není jednoduché. Vzpomínam si na svůj první překlad Domenica Angela ... člověk tak objevuje nové další světy.
Datum: 20. 06. 2008 14:15:08 Autor: mascha@ceskyserm.cz
Předmět: obouruční šerm
Nemám šas ani náladu se tu pouštět do rozsáhlé slovní přestřelky, zkusím to v krátkosti a budu se snažit držet faktů. Na začátek zase citace: "Snažíme se o studium umění ovládání evropských chladných zbraní" - Datum: 16. 06. 2008 00:54:28 Autor: Martin Pulchart (Drobček) To je jistě chválihodný počin, bohužel podle mého vyznívá do ztracena, pokud nestudujeme boj chladnou zbraní v celkovém kontextu. Základním předpokladem je co nejvěrnější replika chladné zbraně. Bohužel se nemůžeme příblížit váhově, díky rozdílu mezi broušenou a nebroušenou čepelí (u dlouhé čepele zvlášť). Co bychom však měli ctít je věrnost tvarová. A tady si dovoluji tvrdit, že jsem přesvědčen o tom, že předváděné zbraně jsou velmi nezdařilým pokusem o dvouruční meč. Neznám originál, který by se jim tvarově podobal. Mám na mysli především poměr délek jednotlivých částí - rukojeti, mezi drápky a příčkou, délka příčky, délka čepele. Pokud mi předvedete fotografii originálu, podle kterého jsou zbraně vyrobeny, samozřejmostí je moje omluva. (pro příklad obouručáky z Darmstadt Landesmuseum - http://www.lindataggart.com/travels/imagestravel/Germany2004/sweihanders.jpg) Dále jsem přesvědčen o tom, že pečlivé studium způsobů boje s konkrétní zbraní není možné bez dobového odění a případného vybavení zbrojí či jejímy částmi. Kdo měl na sobě kdy bohatě nabírané a prostřihované rukávy landsknechtů, zjistil, že trénink v teplácích nestačí. Kdo si obul boty s vysokým podpatkem barokního šviháka, zjistil že kroky nacvičené v teniskách nestačí. Kdo si vzal do ruky biják nebo sekeru, cvičil s ní, zjistil po oblečení do plné zbroje, že něco v tréninku asi zanedbal... Chcete-li studovat boj a pak ho předvádět, měli by jste být oblečeni odpovídajícím způsobem. Používáte-li při ukázkách kostým, historickou skupinu to z vás neudělá, nemusíte se bát. Pan Kindži Nakagawa se toho také nebojí... Omlouvám se, že jsem se ozval na základě jedné fotografie, o které sám LK zde v diskuzi tvrdí, že není podařená. Bylo to vědomé rýpnutí jak do autora (já bych raději nešťastnou fotku nepoužil, než riskoval flame), tak do S.E.B.U. Já prostě miluju, jak Vy hoši vždycky vyletíte jak štípnutý vosou, kdykoli se o Vás kdokoli jen otře :-) p.s. - abych nebyl nařčen z anonymity nebo zaujatosti vůči SEBU - Jmenuju se Michal Mrskoč, jsem šéfradaktor serveru ceskyserm.cz a nabízím zdarma prostor k prezentaci třeba Vašich akcí v kalendáři, případně jinou spolupráci. Co se týče šermu a historie, jsem člen vedení pluku Altblau (Altblau.cz), šermuji od roku 1993 a vyzkoušel jsem si několik různých škol a učitelů (Nůsek Magisterium, Piškot Endl, Klouček Escargots...)
Datum: 20. 06. 2008 16:20:06 Autor: Dolejší
Předmět: S.E.B.U.
Pánové, omlouvám se Vám, že jsem svou "nepodařenou", "nešťastnou" a prostě "zkurvenou" fotografií prolil tolik vzácné kavalírské krve. Soudím, že diskuse tohoto pozoruhodného druhu by vznikla i bez mého neúmyslného přičinění! Jsem za S.E.B.U., a jinak jsem velmi rád, že ve svých téměř sedmdesáti letech mám daleko za sebou snahu dokazovat v čem jsem jaký odborník a ti druzí jací jsou moulové a nedouci. Přeji Vám všem vespolek hodně zdraví
Datum: 21. 06. 2008 23:09:53 Autor: Divák - laik
Předmět: S.E.B.U
Dobrý den, jsem náhodný divák a laik ve vašem oboru(koníčku). Měl jsem to štěstí a zúčastnil jsem se akce na které vystupovala i skupina S.E.B.U. Neznám evropské bojové umění(zajímám se spíše o dálný východ). Po shlédnutí představení S.E.B.U a poslechnutí velmi zajímavých myšlenek jsem jako neznalec dospěl k názoru, že evropské bojové umění ma své kouzlo, které jsem předtím neviděl. Chtěl bych tímto skupině S.E.B.U sám za sebe poděkovat, že mi pootevřela vrátka zase trochu někam jinam a držím všem členům place do dalších let. Opravdu se mi to líbilo:) PS: Bohužel nemohu přidat do vínku nazor ohledně kvality predstaveni a zdrojich informaci, o kterych zde probiha řeč. Mohu jen řici, že pro oko neznalce to byla potěcha se divat a zase se neco hezkeho z nasi historie dozvedet.
Datum: 22. 06. 2008 00:59:34 Autor: Mat
Předmět: "obouruční šerm"
Dobrý den Také začnu citací ? ?nastoupí dva joudové, kteří to ani neumí držet? jak sám potvrzujete, nechtěl jste takto hodnotit dva lidi s cca 15 letým tréninkem, nepředpokládám, že jste si chtěl rýpnout pouze za účelem jen tak někoho bezcílně urazit. Předpokládám, že jste chtěl vyvolat diskusi. Lidé, kterým to bylo určeno, se vám ozvali, na to, jak byl volen začátek, velmi slušnou a vstřícnou formou, proto prosím, bez vosích bodnutí. Přeskočím fotku, vzhledem k vypovídající hodnotě fotografie k ní bylo řečeno až dost. K vyjasnění podrobností: Akce nebyla brána jako mezikulturní sraz historického šermu. Nikdo ze zúčastěných nebyl v historickém bojovém odění, vč. p.Nakagawy. Akce byla pojata jako vzájemné představení moderních bojových umění, vycházejících ze starých tradic. Představovali jsme proto jednotlivé druhy zbraní a možností boje s nimi. Pro lepší srozumitelnost a odvoditelnost technik jsme předváděli ukázky s kovovými zbraněmi, ačkoli šerm kovovou zbraní není hlavní náplní naší činnosti. (I když i ty se na našich trénincích z nostalgie používají) Představovali jsme techniky jednotlivých zbraní, vycházející z dobových učebnic. Naší snahou nikdy nebylo prezentovat dobový šerm a nikdy jsme svoji činnost takto neprezentovali. Prezentujeme šerm, jako bojové umění. Částečně jej přizpůsobujeme této době tak, jak si myslíme, že by to dělali i ti, kteří nám zanechali své učebnice. Naši činnost jsme vždy prezentovali takto, naopak, pokud mi někdo řekne, že ?dělám historický šerm? vždy jej vyvádím z omylu. Předchozí řádky doufám vysvětlují i to, proč nosíme pro trénink oděv modernějšího střihu a pohodlnou obuv, proč i když umím přiřadit jednotlivé kroky k období, zbrani a škole, volím dle účelnosti. (I když si myslím, že právě v šermírnách se často volily poměrně pohodlné varianty odění a obutí.) Proto mezi mým pojetím šermu a vaším budou vždy rozdíly, vy budete dbát na prostřižené rukávy a boty s podpatkem, já půjdu přímo za svým cílem. K dvouručákům nemohu sloužit, nejsou to mé zbraně. Pokud budete mít nějaké dotazy, specifikujte je prosím konkrétně, nebo volme i jinou formu debaty, než tuto zdlouhavou. Děkujeme za nabídku, prezentace akcí ve vašem kalendáři samozřejmě občas využíváme. S pozdravem Martin Tatíček
Datum: 23. 06. 2008 01:34:12 Autor: Martin Pulchart (Drobček)
Předmět: S.E.B.U.
Z výše napsaného je jasně vysvětlen názor obou stran. Je dobře, že Mascha vysvětlil svůj komentář, upřímně říkám, bude-li chuť, vůle a čas se někdy sejít a popovídat si, rád tak učiním. Dobré je vědět, že umění boje, které se vyučovalo v evropských školách, bylo na velmi vysoké a sofistikované úrovni. V roce 1994 jsem začal chodit do S.E.B.U. kvůli sebeobraně, po pár letech cvičení jsem zjistil, že mou motivací už ani není sebeobrana, ale studium historie, pohybových technik, fyzická i duševní příprava, skvělá parta lidí, skvělé akce ..., začal jsem tedy všem říkat, že studuji evropské umění boje, ale hlavním motivem už není sebeobrana. No minulý týden jsem bohužel musel změnit názor, život mě přivedl na křižovatku, kde jsem musel čelit přímému fyzickému napadnutí. Bušilo mi srdce, moje hlava pořád nechápala, proč na mě ten člověk útočí, neznám jej, jen si pamatuju že křičel velmi sprostě a vystartoval, tisíckrát nacvičovaný pohyb rukou i nohou zafungoval...podařilo se mi získat výhodu a měl jsem napřaženou ruku nad jeho obličejem...pak jakoby mě něco zastavilo a vím, že jsem mu nechtěl ublížit, tak sem zakřičel A DOST !!! Nikdo se nezranil a já sem byl rád, že jsem se dokázal ovládnout ... říkám, nevím kdo to byl, co po mě chtěl, jak moc na mě chtěl útočit, nevím jestli měl nějakou zbraň u sebe ...v duchu jsem děkoval svému Mistru panu Babukovi. Nikdy jsem nezkoušel, jak silný mám úder, a přeji si, aby se tak nikdy nestalo.
Datum: 23. 06. 2008 02:48:25 Autor: Martin Pulchart (Drobček)
Předmět: S.E.B.U.
Závěrem bych rád dodal, uznávám a líbí se mi spolky a skupiny, které chtějí oživovat historii co nejvěrněji, v tomto např. uznávám Wothana a partu lidí okolo něj, zatím jsme se sešli jen jednou, a mohu říct, že to bylo velmi příjemné a poučné setkání. Vše se odvíjí od cílů, které si stanovíte. Co se týká kostýmu, mám pocit, že bychom se tím museli zařadit přesně do nějaké konkrétní doby a konkrétního místa, což by nezapadalo do našeho komplexního studia dané zbraně. Vezměte v úvahu např. techniku boje s dlouhou holí, třeba jenom v Anglii tradice této zbraně přetrvávala několik set let ... Zkrátka, S.E.B.U. kráčí svým směrem, učíme se, tak jako každý také děláme chyby, ale pomalu a postupně se prokousáváme dál a dál, ať už se to týká znalostí, praktických dovedností, výbavy chladných zbraní, jak replik tak i originálů (ty originály jsou opravdu finančně náročné, ale cvieční s nimi je krásné ...), vězte, že obhajoba našich názorů je zde pro upřesnění a vysvětlení toho, čemu se věnujeme. Předpokládám, že od toho jsou zakládána diskusní fóra. Je spousta lidí, kteří je čtou a sbírají z nich informace, aniž be se aktivně na diskusi podíleli, proto jsem si vždycky přál, aby rozhovor probíhal důstojně. Děkuju za pochopení
Datum: 23. 06. 2008 16:58:07 Autor: Mr.Tvola
Předmět: Par dalsich fotek
Ahoj vsem, akce se mi taky moc libila. Do evropskeho sermu nevidim, tak se k tomu nemuzu vyjadrit, jak kvalitni to bylo. Koho by zajimaly dalsi fotky - http://mr-tvola.jalbum.net/Semin%c3%a1%c5%99%20Iaid%c3%b3%20a%20Tame%c5%a1igiri%20&%20Srdce%20samuraje/ a nejake dalsi povidani o akci jsem sepsal na http://mr-tvola.blog.cz/0806/nakagawa-sensei-tamesigiri-iaido-a-srdce-samuraje
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.