logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Bedford MK 4 cisterna a DAF N 2800 Mix

Z dílny Jana Skleničky

 

Autonomní součástí našeho klubu plastikového modelářství je skupina ?kamionářů?, stavitelů plastikových modelů kamionů v měřítku 1 : 24 a větších. Jejich modely jsou špičkové a často se jedná o přestavby, jak dokumentují i oba modely Jana Skleničky, jež zde představuji.

Inspirací ke stavbě modelu cisterny pohonných hmot na podvozku Bedfordu MK byla fotografie skutečného vozidla z kaolinového dolu někde v Anglii. Jako výchozí stavebnice posloužil resinový kit anglické firmy KFS, která se specializuje jak na resinové doplňky kamionů v měř. 1 : 24, tak na celé stavebnice, mezi něž patří i vojenský čtyřtunový nákladní automobil Bedford MK 4. Cisterna pak pochází ze stavebnice Mack AC firmy Monogram.

Jednalo se o první resinovou stavebnici autora a podle jeho slov byla stavba snadnější, než čekal. Zasloužila se to vysoká kvalita resinových dílů, čistě odlitých a s minimem bublin. Hotový model měl premiéru na mezinárodní soutěži ?On the Road? v holandském Jabbeke roku 2014.

Na stavbu druhého modelu DAF N 2800 Mix použil autor díly ze dvou stříkaných stavebnic, a to podvozek z kitu DAF NTT Cattelman firmy Italeri a domíchávač betonu z modelu AMT International Paystar. Přestavba vyžadovala prodloužit šasi, 10 mm před a dalších 10 mm za zadními nápravami. S tímto modelem získal Jan Sklenička druhé místo na soutěži ?On the Road 2015? v holandském Jabbeke a na soutěži v anglickém Gaydonu 2015, v obou případech v kategorii modelů vozidel DAF.

 

Fotografie skutečného vozidla, která Jana Skleničku inspirovala k přestavbě vojenského nákladního automobilu Bedford MK 4.

Jako základ modelu posloužila resinová stavebnice KFS-TQ97 v měřítku 1  24. Jedná se o drahý, ale špičkový resinový kit. Kromě dílů z resinu najde modelář v krabici plastové profily, lepty, díly z bílého kovu, acetát na okna, leptaná světla, návod a obtisky.

Hotové šasi po slepení.

Zkusmé složení základních dílů modelu. Plastiková cisterna ze stavebnice MACK AC od Monogramu svou červenou barvou ostře kontrastuje s resinovými díly KFS.

Ctižádostí každého modeláře, stavícího modely kamionů v měřítku 1  24, je doplnit pokud možno veškerou kabeláž, hadice a trubkové rozvody.

Šasi po nastříkání, napatinování a zablácení. Bláto je vytvořeno ze směsi jemného popílku, pigmentů, ředidla Gunze a Pigment Fixeru firmy Mig. Tato kašovitá směs pak byla na podvozek nanesena štětcem.

Spodní část řidičské kabiny se sedačkami, přístrojovou deskou a odkládací plošinou, kterou Jan Sklenička oživil časopisy.

Ateliérová fotografie modelu ze tříčtvrtinového pohledu zepředu.

Obdobný pohled zezadu ukazuje hlavně naviják tankovací hadice s pistolí, avšak nechybí ani čerpadlo a vše ostatní.

Po naaranžování do ?terénu? se prakticky nedá poznat, zda jde o model nebo o skutečné vozidlo.

Přestavba nákladního automobilu DAF NTT na domíchávač vyžadovala prodloužit šasi kousky profilů Evergreen bílé barvy. Také už jsou doplněny hadice.

Hotové šasi s motorem po nastříkání základem.

Na sucho sestavené hlavní díly modelu. Podvozek je již finálně nastříkán béžovou barvou, bíle se odlišuje pomocný rám, vyrobený z profilů Evergreen a šroubů Calibre 35.

?Letecký? pohled do kabiny s ještě nenasazenou střechou. Je použita barevná palubní deska, potahy sedaček vyrobeny z černě nastříkaného samolepícího obvazu a interiér oživují noviny, desky s dokumenty a krabička cigaret.

Hotový podvozek. Model představuje bývalé vozidlo firmy Readymix, prodané soukromníkovi, takže má odstraněná firemní loga.

Pohled na motor po vyklopení kapoty. Komentář netřeba.

Ateliérový záběr hotového, ale ještě nepatinovaného modelu domíchávače DAF N 2800.

Obdobný záběr zezadu ukazuje mechanismus též ještě nepatinované výsypky.

Předek vozidla si vyžádal mnoho práce, včetně předělání světlometů, které jsou na domíchávači zahloubeny do blatníků.

Včetně patiny zcela dokončený model v ?terénu?.

Detail již patinované výsypky. Na patinu byly použity tekuté pigmenty české firmy Sira Hobby, jemný popílek a pigmenty a wash firmy Mig.

Tento záběr ještě lépe ukazuje jemné, realistické zaprášení modelu stavebního vozidla.

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.