logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Chevy G7107

Z dílny Jana Patery

Pro ty plastikové modeláře, kteří upřednostňují stavbu vojenských nákladních automobilů z období druhé světové války v měřítku 1 : 35, se teprve v posledních deseti letech blýská na lepší časy, když se v hojnějším počtu objevují na trhu dlouhou dobu opomíjené stavebnice nákladních vozidel jak Spojenců, tak mocností Osy. Přesto neustále chybí kvalitní stříkané stavebnice takových základních typů, jako byl jedenapůltunový nákladní automobil Chevrolet G7107. Přitom to nebyl žádný raritní typ, divize Chevrolet koncernu GM jich za války vyrobila téměř 170 tisíc, z nichž 151 053 bylo odesláno do Sovětského svazu v rámci programu Lend and Lease a spolu s těžším Studebakerem přispěly lvím dílem k motorizaci Rudé armády a k jejímu vítězství nad Wehrmachtem.

Proto modelářům, kteří se specializují na vozidla Rudé armády jako můj klubový kolega Jan Patera, nezbývá než Chevrolet G7107 konvertovat z jiné stavebnice, nejčastěji ze stavebnice Italeri tříosého 2,5t nákladního automobilu GMC CCKW. Tak postupoval i kolega Patera, jenž použil přední část s blatníky, kapotou a kabinou a též kola právě z této stavebnice. Šasi, které zkrátil, a nápravy kvůli diferenciálům typu ?banjo? pocházejí ze stavebnice IBG Chevrolet, korbu pak vyrobil novou metodou scratchbuilt. Pro vlastní scénu mu byla vzorem válečná fotografie, zachycující Chevrolet G7107 s kulometným družstvem rudoarmějců.

V katalogu amerického výzbrojního úřadu byl tento nákladní automobil veden jako šasi G506 jedenapůltunového automobilu s náhonem 4 x 4. Jednotlivé verze podle druhů koreb, vybavení navijákem a nástaveb se pak značily jako modely G4 nebo G7 plus další tři čísla. Model G7107 pak byl nákladní automobil s korbou a bez navijáku, s navijákem pak G7117. Označení G7113 pak měl tahač, který jsem postavil jako model s žebřinovým návěsem a je v této rubrice zveřejněn pod názvem ?Chevrolet g7113 s třítunovým žebřinovým návěsem?. Samozřejmě existovaly i skříňové automobily a speciály pro letectvo, např. verze E5 s věží bombardéru pro výcvik palubních střelců.

Nákladní automobily na podvozku G506 poháněl řadový šestiválcový benzínový motor Chevrolet BV-1001-UP s obsahem 3,9 l a o výkonu 83 HP při 3100 ot/min. Na fotografii stojí v pozadí 2,5t nákladní automobil GMC CCKW, takže je zřetelně vidět rozdíl v uspořádání a počtu ventilačních štěrbin na bocích kapoty.

Konverze ve stavbě. Tmavě zelené díly jsou převzaty ze stavebnice GMC CCKW.

Pohled zespodu ukazuje úpravy na zkráceném šasi, převzatém ze stavebnice IBG Chevrolet.

Korba je vyrobena nově metodou scratchbuilt.

Inspirační fotografie pro vytvoření scény. Kromě základní transportní funkce se tyto nákladní automobily též používaly jako dělostřelecké tahače.

Scéna s Chevroletem G7107 v provedení kolegy Patery.

Kvůli pózám figurek, které byly k dispozici, zachycuje scéna situaci o chvilku později než na fotografii.

Ačkoli se to nezdá, redukce ventilačních štěrbin na bocích kapoty je piplavá a časově náročná práce. Kvůli přesnému vzhledu nestačí jen přebytečné štěrbiny z původní kapoty GMC CCKW odpilovat; je třeba je odstranit všechny a nové, ze čtvrtkruhového profilu Evergreen, nalepit hustěji k sobě v zadní části bočnice.

Zde jsou ventilační štěrbiny na bočnici kapoty vidět ještě lépe, ale fotografie hlavně ukazuje provedení korby, která měla jakési ?chodníky?,na něž se umisťovaly a zajišťovaly popruhem kanystry a další výstroj.

Předchozí záběr v detailnějším přiblížení.

Při podrobnějším srovnání by se ukázalo, že kabina Chevroletu se přece jen trošku lišila od kabiny GMC CCKW, ale pro model v měř. 1  35 jsou tyto rozdíly nepodstatné. Lišily se i rozměry nárazníku, ten je proto proveden nově.

Podstatnou část času zabralo ztvárnění rudoarmějců z kulometného družstva. Kulomety Maxim jsou z nějaké sady ICM nebo MiniArt.

Jiný pohled na vojáky na korbě...

? a ještě jeden, dramatičtější.

Větší část družstva je zachycena na zemi, při nakládání druhého kulometu.

Kolega Patera přidal scéně na akčnosti, když umístil zvedaný kulomet na hranu ložné plochy...

? a neopomenul ani figurky nesoucí munici.

 
Datum: 28. 03. 2019 08:02:00 Autor: NATO
Předmět: Armáda JůeSeJ
615 miliónov Európanov žiada od 315 miliónov Američanov, aby ich ochránili pred 144 miliónmi Rusov. Tomu sa naozaj hovorí NATO-humor!
Datum: 11. 04. 2019 14:10:28 Autor: QF17
Předmět: Tak ho konečně mají Usáci
Londýnská policie zadržela zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange. Britská policie později upřesnila, že zakladatele WikiLeaks zadržela v souvislosti s žádostí amerických úřadů o jeho vydání do Spojených států, kde mu hrozí stíhání za zveřejnění dokumentů o válce v Iráku a Afghánistánu. Svoboda slova a vyjadřování v "demokracii". Nejcitlivější tvrzení, která zveřejnil server WikiLeaks V listopadu 2010 server WikiLeaks zveřejnil tajné americké diplomatické dokumenty. Tehdejší italský ministr zahraničí Franco Frattini to označil za 11. září světové diplomacie. Později byli WikiLeaks a Assange terčem kritiky za to, že se stali nástrojem ruských zájmů a přebírají informace a dokumenty, za kterými jsou ruské tajné služby. Assange tato tvrzení odmítal. Přinášíme výběr nejcitlivějších tvrzení, která tehdejší zpráva WikiLeaks obsahovala: USA využívají svá velvyslanectví pro globální špionážní síť. Diplomaté sbírají vše o politických špičkách a vlivných osobách, včetně čísel kreditních karet, otisků prstů, vzorků DNA nebo značek jejich aut. Američané dostali za úkol špionáž i přímo proti vedení OSN. Odtajněné dokumenty ukazují, že Američané evidovali i doklady o "nevhodném chování" členů britské královské rodiny. Ruský prezident Vladimir Putin je údajně "alfa samec", premiér Dmitrij Medveděv pak "pomalý a mdlý". V dopisech americké diplomacie lze nalézt i srovnání někdejšího íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda s Adolfem Hitlerem. Komunistická Čína podle odtajněných dokumentů řídila útok proti počítačovým systémům firmy Google. "Vládní" čínští hackeři údajně pronikli i do počítačů americké vlády a spojenců NATO. Velkou starostí americké diplomacie byl tehdejší francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který prý "nevynechá příležitost, aby poškodil USA". Afghánskému vedení z roku 2010 USA vůbec nevěří: někdejší prezident Hamíd Karzáí je podle depeší "slabá osobnost a paranoik posedlý konspirací". Bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího na jeho cestách vždy doprovází "smyslná ukrajinská blondýna" jako zdravotní sestra. + Je mi z toho případu opravdu na zvracení. + Aktuálně.cz
Datum: 14. 04. 2019 18:12:29 Autor: Karel B
Předmět: Všechna sláva.....
Asange nikdy žádný hrdina nebyl. Užil si svých pět minut slávy a pak se zavřel v ekvádorském vyhnanství, kde se na něj zapomělo.Padouch nebo hrdina, všichni jedna rodina. Pokud hledá špatnosti na USA, dostane se zřejmě před soud pro ohrožení národní bezpečnosti. Kdyby hledal špatnosti na Rusku, dostane darem značkový parfém.
Datum: 15. 04. 2019 09:09:20 Autor: Wolfbauer
Předmět: pan QF17
Pane QF17 klidně hledejte špatnosti na Rusku,Futin tráví lidi výhradně v Anglii a značkový parfém tam posílá v kontejneru se smetím.
Datum: 15. 04. 2019 09:32:22 Autor: QF17
Předmět: 5 minut ....
WikiLeaks vznikl v roce 2006 a jeho zakldatel Julian Assange měl již dost špinavé politiky USA její teroristické útoky na suverení státy npř. Irák, Afghanistán, Lybie, Sýrie a další. Všechny útoky a politické špionáže jsou pod dozorem CIA. Copak již jste zapomněl na odposlechy kancléřky A. Markel z Německa? Rovněž prováděla CIA odposlechy u prezidenta Nicolase Sarkozyho či Hollanda. Rovněž poukázal na praktiky Hilara Slintoun Clinton. Ta veřejně mluvila o jeho popravě, zřejmě ji "šlápnul na kuří oko". Není jenom Assange, jsou i další bojovníci za pravdu o praktikách USA a to je dobře. Sepsání odpovědi Karlu B. mi zabralo opravdu 5 minut času.
Datum: 15. 04. 2019 09:47:04 Autor: QF17
Předmět: Dvojitý zásah
Rusáci jsou v parfémech diletanti. Snažili se odstranit dvojitýho agenta a jeho dceru nejjedovatějším bojovým jedem zvaný Novičok. A protože jim to "politicky myslelo", tak oba přežili. Zázraky se dějí a žijí v Anglii do teď. Tomu co se v tv nakecelo a v novinách napsalo ovšem nevěřím ..... Nebo vše bylo jinak, ale na to nám odpoví Karel B.
Datum: 16. 04. 2019 10:36:57 Autor: Karel B.
Předmět: Co je politické myšlení?
QF17,jako vždy máte pravdu jen Vy,protože Vám to politicky myslí tak jako to myslívalo soudruhům v SSSR a všichni kdo máme odlišné názory jsme jen banda ?ČUČKAŘU?.Anglická tajná služba zveřejní foto agentů,kteří prodávali drahý parfém,tak to není pravda,neboť parfém Novičok se též vyráběl v ČR. Ekvádorský prezident Lenín Moreno ,prohlásil,že, Julian Assange využíval ambasádu jako špionské centrum.Jistě Vy opět prohlásite,že to není pravda byl k tomu jistě donucen.Plně Vás chápu, Julian Assange přišel před lety s tím, že bude zveřejňovat informace, které měly zůstat utajené. Činil tak ale jen v případě demokratických zemí, kde je svoboda slova. Wikileaks záměrně zveřejňovali jen co se hodilo do jejich ideologicke agendy.V ostatních ne. Nikdy nezveřejnil nic, co by poškodilo Rusko,Čínu a další nedemokratické země.Proč asi?Věřím,že jako vždy na tuto otázku mi opět neodpovíte,když tak maximálně napíšete,ž Assange měl už dost špinavé politiky USA.Přesně tak jak se nám komunisti hustili do hlavy před rokem 1989. Assangeova právní zástupkyně Jennifer Robinsonová mezitím uvedla, že její klient bude spolupracovat se švédskými úřady, pokud požádají o jeho vydání, a že prioritou je vyhnout se vydání do USA.Proč asi???Proč se bojí???Člověk,který má čisté svědomí,se nemá čeho bát???Holt už se obává vydání do USA jako šéfové narkomafií,asi proto,že Američtí soudci a poroty nejsou úplatné a nejsou na prodej. Závěrem jen tolik:?Celá řada jeho bývalých blízkých spolupracovníků na něj má přinejmenším smíšené názory. Pokrytecky hlásá radikální transparentnost, která ale neplatí pro něho samotného. Ve své publikační činnosti údajně mnohokrát měřil dvojím metrem, z čehož vyplývají častá obvinění, že je ?užitečným idiotem?.Opět věřím,že budu osočován,jako Havlista a americký přisluhovač (což mi bylo před rokem 1989,několikrát řečeno).PQ17,pravda má jednu výhod:?Člověk si nemusí pamatovat co kdy řekl?.
Datum: 17. 04. 2019 13:06:18 Autor: QF17
Předmět: Co trochu chemie
Podle BIS se u nás novičok netestoval, podle názoru Vojenského zpravodajství testoval? BIS bohužel neví, co se v tomto státě děje. Ta služba teď spektakulárně dokázala, že je na nic. Jak pravil prezident Zeman jsou to čučkaři. Vojenský výzkumný vojenský ústav v Brně sdělil, že látka, která se u nás vyráběla, nese jiné označení než jed, který byl použit při otravě agenta Skripala. Jak si vysvětlit, že jsou informace protichůdné? U nejjedovatějších látek z kategorie novičok je letální množství v řádu 10-50 mikrogramů (milióntin gramu) na kilogram váhy... Ne miligramů, ne gramů. Čili 1-10 miligramů usmrtí spolehlivě 100 kg vážícího člověka. A až 1000 miligramů je jeden gram... Takže prosím berte informaci o deseti dekách novičoku v Salisbury, která teď běží západními médii, za nevzdělanost redaktora New York Times, který měl z fyziky na základní škole nedostatečnou a proto šel dělat novináře. Sto gramy jedu byste možná zabil celé město. Ale oni nezemřeli ani Skripalovi... Víte, Rusové by museli být úplní idioti, aby použili vojenský nervový jed, který jednoznačně vede do Ruska. Rusko před časem řeklo, že ?novičok mohly vyvíjet země jako Británie, Švédsko, Česká republika, Slovensko nebo USA?. A mají pravdu. + Každý farmaceut vám řekne, který hadí, škorpioní či rostlinný jed je pro individuální použití lepší. Stačí šipka vystřelená z foukačky, spray, injekční jehla či injektor a kapka koncentrovaného jedu. Stačí vteřina... Bodnutí. Účinek bude následovat ve zlomku vteřiny. A pravděpodobnost, že někdo najde v dostupném čase protijed, je minimální... Skočec obecný je letnička, kterou můžete pěstovat i na vaší zahrádce. Jed semen skočce je 4000krát jedovatější než strychnin, 6000krát jedovatější než kyanid, 12000krát jedovatější než jed chřestýše... Je to ricin. Smrt nastává v důsledku selhání orgánů, obvykle třetí až pátý den po otravě. Proti tomuto jedu neexistuje žádný protijed. Žádný. Zdroj Štěpán Kotrba. Přečtěte si ještě jednou pozorněji odpověď ze den 11.04. 2019
Datum: 17. 04. 2019 17:24:36 Autor: misustov
Předmět: Jak to mohlo být -pohádka
Obyvatelka Downing Street 10. říká novičok všemu co smrdí. Podle popisu chování Skripala,ten přišel do styku s BZ ? to je otravná látka psychoaktivní. Pokud by byla vybrána vhodná verze pro Mattise a Šojgu, tak ti by začali likvidovat jaderný potenciál svých armád, Karel B. by řádil jako Rejcin a vyvražďoval by všechny pěstitele, třeba slepic. Skripal, pokud by přišel do styku s ruským organofosfátem, třeba Somanem, tak by spadla na zem jenom jeho mrtvola. Jak to funguje, o tom byl instrukční film v armádě. Obyvatelka Downing Street 10. se pokouší rozhodnout co s BREXITEM, protože její rozumové schopnosti značně pokulhávají za schopnostmi pokladní v českém supermarketu, tak si z ní dělají všichni legraci a ona aby odvrátila pozornost, tak nařídila otrávit novičokom nějakého Rusa. Alchymisté hrdého Albionu mohli použít nějakého jedu, co užívali Borgiové v patnáctém století, ale usoudili, že jsou věci, které jsou i pro sprostého zločince příliš sprosté a namíchali vhodně BZ tak aby se mu nic nestalo.
Datum: 18. 04. 2019 10:03:05 Autor: Chemik
Předmět: Je chemie a chemie
Pánové jen krátce pro upřesnění: Soman (O-Pinacolyl methylphosphonofluoridate) je fluoridovaný organofosfát, je též znám pod označením GD, patří do G-skupiny chemických látek. Soman byl objeven v roce 1944 Richardem Kuhnem v německu, je to jeden z posledních válečných objevů (cyklosin GF byl objeven až po roce 1949). Označení GD dostal Soman až po válce (GC bylo používáno v medicíně), kdy byly sověty objeveny informace. Krátký výčet, co vše patří mezi organofosfáty: Otravné bojové plyny sarin, tabun, soman, VX. Insekticidy = látky na hubení hmyzu. Další pesticidy = přípravky k hubení škůdců. Mnoho medicínských léků: užívané v anastezii, léčení Alzheimerovy nemoci, šedého zákalu, léky na léčbu psychiky či nespavosti.
Datum: 19. 04. 2019 23:22:05 Autor: QF17
Předmět: A co chudák
Sokrates ... u nás lze snadno využít jedy z rostlin, které jsou kolem nás aniž by jsme to věděli a stačí jen přivonět a nastane fatální problém. A že jsou opravdu jedovatý byliny účinný ví i chemik. Takový Bolehlav, Oměj i Durman měl i má své příznice ... Dávajte na sebe pozor při pohybu v přírodě a rovněž na své děti. Opravdu stačí velice málo a z neznámé pohledné byliny kvetoucí na louce se stane zabiják. I pěstování pokojovýh kytek nelze podceňovat, mezi nimi jsou i velice jedovaté rostliny. Jedovaté houby v tomto poměru prohrávají, byliny vítězí.
Datum: 25. 04. 2019 10:11:47 Autor: Karel B.
Předmět: Odpověď na 11.4.2019
PQ17,ta kmi to nedalo zareagovat na Vaše výtky: Je třeba si uvědomit,že M.Zeman za 4.roky už nebude presidentem,ale BIS tu bude dále pracovat (jen jsem zvědav až po odchodu M.Zemana z funkce nebudou ČUČKAŘI pánové Nejedlý a Mlynář-M.Zemana podporovatelé).Proto asi M.Zeman pochopil,že mu všechny tajné informace nesdělí,tak jak by si přál,neboť už jisto jistě pochopil,že tak jak je on chytrý,oni jsou také hloupí,aby se mu se vším svěřovali.Proto,aby je pošpinil,tak je nazval ?ČUČKAŘI?,čímž jistě v očích svých obdivovatelů v ČR,ale ji v zahraničí velice stoupl.To víte BIS se podařilo rozbít síť jedné z ruských zpravodajských služeb na českém území a ochromit její činnost a navíc ještě za posledních pět let zamezila desítkám ruských a čínských zpravodajských důstojníků v jejich činnosti..Navíc ředitele BIS vyznamenali v USA Tak to už je v očích hradního pána neodpustitelný zločin-vždyť on se do těchto poškozených zemí jezdí učit. Jinak USA je otevřená společnost, což je zároveň příčina toho, že je objektem nenávisti po celém světě. Ano, CIA organizovala politické převraty a nebylo to hezké. Ale vždycky se našel novinář, ex-agent nebo vyšetřovatel, který to vynesl na světlo a pak se o tom napsaly hory knih. Žádná tajemství nezůstala tajemstvím dlouho. KGB dělala to samé, ale moc se o tom neví a kdyby o tom chtěl někdo v Rusku napsat, byl by mrtvý dřív než by rozbalil psací stroj.Viz třeba Litviněnko, Politkovská, Magnitskij, Němcov, novinářka Baburová,právník Markelov.Mrtví oponenti Putina a Kremlu.A pokud bych se zeptal na jména významných zavražděných příznivců Putina, obávám se, že jejich výčet by skončil na čísle 0. Ale o to víc budete "argumentovat" třeba USA ... což je klasická výmluva zástěrka na vše.Už je to celkem trapné, a někteří lidé si ve své zášti si nevidí do pusy. To je tedy politická kultura. Díky bohu za tu naši malinkou demokracii. Ano, NSA odposlouchává digitální komunikaci a nikomu se to moc nelíbí, když se to teď ví. Ale znamená to, že FSB komunikaci neodposlouchává, nebo Mossad či čínská rozvědka? Samozřejmě že to dělají, pravděpodobně ještě intenzivněji. Jen o tom nevíme. Stejně tak vojáci USA. Tragickým selháním vybombardovali nemocnici a jsou za nepřítele lidstva. Nicméně od první chvíle přiznali, že se to stalo a budou platit odškodné a soudit se s pozůstalými. Rusko bombardovalo města a vesnice v Sýrii, denně se o tom objevovaly nové fotky mrtvých civilistů, ale v Rusku není nikdo, kdo by to zveřejnil.Včetně Assangeho. Od začátku války podle organizace Lékaři za lidská práva (PHR ) syrské síly a Rusko zaútočily na 323 zdravotnických zařízení.( http://www.open-doors.cz/2016/02/09/rusko-v-syrii-bombarduje-predevsim-civilisty/) Naopak Kreml lže, i když je přichycen při lži.Víte, jak skončil bývalý agent FSB Litviněnko, když si pustil hubu na špacír a předal informace o vraždě novinářky Politkovské? No a pak rusové napíši: Ruské ministerstvo zahraničí vydání a zatčení Assange označilo za útok proti svobodě slova a právům novinářů. Pravda je ta, že na ruské ambasádě mohl mít, Julian, větší klid na práci a prali by mu zadarmo. Nejspíš tam nechtěl, bál se aby nebyl odstřižen od celosvětové informační dálnice www.A nebo Rusko nechtělo dát diplomatický vůz a britové okolí pečlivě hlídali. K Novičoku jen tolik.Díky tomu, že v GB jsou kamery na každém kroku, tak byli útočníci poměrně snadno odhaleni. Nakonec Putin řekne, že to byl Šmejd a už proti němu nic nemají.. Pak nový tým má za úkol se pokusit odchytit nějaké informace v Nizozemí, kde zkoumají použitý jed (myšleno Novičok v GB). Tady si myslím, že to byla taková hurá akce, protože si možná Rusové mysleli, že se to celé odehraje v rámci GB a proto to nedopadlo tak jak si mysleli, nehledě na to, že Nizozemci mají proti proti hackerům poměrně silnou obranu a svou práci umí.Rozdíl samozřejmě je v tom, že západ se nesnaží zakamuflovat použití chemických zbraní na území jiného státu, sestřelení civilního letadla a státem řízený doping sportovců. Kromě toho západ je otevřená demokratická společnost a Rusko se od dob SSSR vůbec nezměnilo. Rusko prostě nedokáže za nic převzít odpovědnost, není to v jejich DNA, prostě to neumí. Budou lhát, lhát a lhát no a proto je nikdo nemusí. Pokud se budou takhle chovat budou se na ně lidi dívat skrz prsty.
Datum: 02. 05. 2019 00:35:21 Autor: QF17
Předmět: ROZUM A AROGANCE
Jsem slovan a Slovani měli být vyhubenijako podřadná rasa lidstva. Nestalo se tomu díky Sovětskýmu svazu a odboji Slovanů proti nacismu a demokracii. + Aristotelés nahlížel na demokracii podobně jako Platón, tedy považoval ji za závadný typ státního zřízení. Ve svém hodnocení jednotlivých ústav člení druhy státních zřízení podle dvou parametrů + Dnes ta demokracie EU drtí opět nás Slovany. + Rusko samozřejmě nikdy neuvěřilo washingtonským farizejským prohlášením, že raketové obležení Ruska má jen obranný charakter a je namířeno proti (neexistujícím) raketám Iránu, a Putin už mnohokrát zopakoval, že tzv. obranné rakety lze rychle a snadno přeměnit v rakety útočné, které Rusku v případě jeho nukleárního napadení neposkytnou potřebný čas k úderu odvetnému. + A opět se blíží velkolepé oslavy "osvobození Plzně". Celkem zahynulo 149 amerických vojáků při osvobození Západních Čech. Ovšem, zahynulo několik desítek stovek občanů Plzně a okolí při spojeneckém bombardování. Nacisté měli po okupaci Plzně vojskem USA volný pohyb, ale plzeňáci měli stále zákaz nočního vycházení a omezený pohyb ve dne. Kecy o tom, že Škoda hrlila obrněný vozidla a proto musela být půlka Plzně zničená je pohadka pro ty hlupáky co jezdí s vlajkou s hvězdami po Plzni každý rok. Kdo by ty Hetzery obsluhoval v roce 1945, když nacistická armáda neměla vojáky a rekrutovala Dány, Lotyše, Estonce, Belgičany, Holanďany, Chorvaty, Rumuny a další? Komu se dnešní diktát z Bruselu líbí ... budiš mu v pekle odpuštěno!
Datum: 03. 05. 2019 13:32:45 Autor: Karel B.
Předmět: Já jsem Čech ....
PQ17 k Vašemu odkazu jsem Slovan Vám odpovím slovy, K.H.Borovského,která ji dnes mají svou pravdu: "Do Ruska jsem odjížděl jako Slovan, vrátil jsem se jako Čech".K.H.Borovský na okraj chystaného setkání ruského cara, pruského krále a rakouského císaře v říjnu 1850 napsal. To se přesněji snad ani říci nedá, a je přitom jedno, zda se car jmenuje zrovna Nikolaj I, J.V.Stalin, Nikita Chruščov nebo Vladimír Putin. ?Kdo chce o politice ruského cára dobré ponětí míti, musí si především jiným pomyslit, že ještě jak živ nikdo z ní nic dobrého nezakusil, že tato politika u sebe začíná a u sebe končí a při všem jen sebe na zřeteli má, a že komu pomáhá, o toho také již smýšlí.? "Rusové s ostatními Slovany nikoli bratrsky, nýbrž nepoctivě a soběcky smýšlejí. Jak směšno, jak neprakticky bylo by s tajným nepřítelem svým, který rouchem bratrským chtivost svou jen zakrývá, bratrovati se!! Přiznávám se, že mi Maďaři co zjevní nepřátelé Čechů a Ilyrů jsou milejší než Rusové, kteří s jidášským políbením přicházejí ? nás strčit do kapsy. Čechové jsme, a Čechové zůstati hodláme navždy a nechceme se státi ani Maďary, ani Němci, ani Rusy, a proto buďme k Rusům chladni, nemáme-li je dokonce nenáviděti."? Nebo snad mám sázet ně nějaké mystickou slovanskou sounáležitost? A proč jako? Co nám, kdy přinesla? Tanky v roce 1968? Nemluvě o tom, že z genetického hlediska má slovanské předky pouze 50 % obyvatel ČR a s ruském nás pojí tak akorát podobný jazyk. Už vůbec nemluvím o tom, že něco jako "slovanská krev" nebo "slovanská sounáležitost" je jednoduše náboženský, mystický blábol, který nemá s realitou nic společného. Já jsem nezažil příjezd Ruských osvoboditelských tanku do Prahy v roce 1945 ale v roce 1968 jako student střední školy jsem zažil,v našem městě když projely Sovětské okupační tanky i naší ulici. Okupaci 1968 si nepřálo takových 90% lidi v Československu. Takže Rus je pro mne hlavně okupant, ne osvoboditel. Následovalo dalších 20 let nucené komunistické správy.Na rozdíl od Vás jezdím se svými vnuky do Plzně, a pak také do Jáchymova. Poklonit se těm, kteří proti Němcům bojovali, a které Rusové s našimi pohůnky drželi v lágrech.Rusko se samo vzdaluje civilizované společnosti! Místo aby se snažilo o konstruktivní spolupráci (tak jako toho jsou například schopny například bývalí úhlavní nepřátelé Německo a Francie), snaží se o podrývání fungujících demokratických struktur vyspělých zemí. Pokud by mělo alespoň průměrné vedení, tak by se svým surovinovým a kulturním potenciálem mohlo být na špičce ekonomického a politického vývoje světa, ale dnešní realita? Kromě zanedbatelného procenta superboháčů (jako za cara báťušky) jsou to jen opět nevolníci pod knutou novodobého cara. Kdy na to Rusové konečně přijdou? Strom se pozná podle ovoce, a ruské ovoce je shnilé, kyselé, a prolezlé lží a nenávistí! PS:Máte velké mezery o 2.svět.válce.Myslíte si že je umění nechat padnout statisíce vojáku zbytečně? Myslíte si,že by bylo vhodné jezdit s vozidly USA a mít na boku Rudou hvězdu?
Datum: 03. 05. 2019 14:22:10 Autor: Wolfbauer
Předmět: Já jsem Čech
...20 let nucené komunistické správy...Nucená správa EU je horší.
Datum: 04. 05. 2019 10:04:10 Autor: Dobroslav Borovička
Předmět: Karel B, Ten co je Čech
Dobroslav Borovička Vážený pane Karle, Vy Jste Čech, já jsem také Čech, těší mě, že jsme oba Češi, Vy jste ale asi starší, světa znalý a zkušenější, mám na Vás proto prosbu, vyzýváte nás, abychom byly k Rusku chladní, Já jsem osobně chladný na příklad k Portugalsku, ke Skotsku a není důvod, abych nebyl chladný i k Rusku, problém je v tom, že vy k Rusku chladný nejste, Albert Einstein definuje chlad jako absenci tepla a vy k Rusku vyzařujete žár. Můžete mi prosím vysvětlit, proč mám k Rusku chovat nenávist? Ptám se proto, je jakýsi teolog, možná svatý Tomáš Akvinský řekl, že láska je dílo Boha a nenávist dílo Ďábla. Děkuji předem za vysvětlení. Dobrosav
Datum: 04. 05. 2019 15:30:07 Autor: QF17
Předmět: Karel B a jeho úvahy
Již jsem si skoro navykl na překlepy u mého nicku, ale nikdy si nezvyknu na překrucování historie a na zavádějící i lživé informace v mediích např. ČT či internetovu TV Seznam. Co vám vadí na Rusech? Že nepadli na kolena před armádou, která se skládala skoro z celé Evropy, vedené nacistickým Německem? Armádou finančně podporovanou bankami z Velké Britanie a USA? Měl k tomu sice blízko, myslím tím tehdejší Světský svaz, žádné ale zde neplatí. Kdyby se tak stalo a Sovětský svaz byl poražen, tak by jsme zde žádnou diskuzi nevedli! Hitler a Heydrich se neptal odvedenců do koncentračních táborů smrti, kolik mají v sobě slovanský krve, jsi Čech či Polák tak trp. A tady se dostáváme k věci. Prvním okupantem Československa byla Polská armáda. Chování poláku na Těšínsku bylo dle svědků horší než v pořadí druhých okupantů ... NĚMCŮ. Ovšem, přeci jen poláci neposílali čechy do táborů. Okupaci v roce 1968 beru jako epizodu, která neměla podstatný vliv na občanský život z 99%. Máte pravdu, nezúčastňuji se taškařic v Plzni, která byla okupovaná armádou generála Pattona. To raději pojedu do Sokolova, který byl pod dohledem armády USA a navštívím hromadný hrob 2 500 Sovětských zajatců. Sebevraždu opravdu nespáchali. Celkem vzato, Západní Čechy nikdo neosvobodil, německý Wehrmacht se dobrovolně vzdával "Amíkům", protože logicky se jim do Sovětského zajetí nechtělo :-) Jeden velice zajímavý odkaz na který mě upozornil a velice fundovaně okomentoval pan Mgr. Havlíček. http://www.fofifo.wz.cz/ O jakém nevolnictví píšete? V Rusku určitě není, ale stačí se podívat sebe kolem a systém velice podobný nevolnictví hned vidím. + V prvních obdobím Putinovo vládnutí následkem toho bylo značné množství Rusů žijících v chudobě bylo takřka 30%. V současnosti je číslo o mnoho nižší, v roce 2016 to činilo asi 13,4%. Přes výrazné snížení je však je Rusko v úrovni chudoby stále nad průměrem v porovnání s mnohými největšími světovými ekonomikami. Zdroj: https://eurozpravy.cz/ekonomika/evropa/
Datum: 04. 05. 2019 15:52:57 Autor: QF17
Předmět: Chudoba
USA "nejvyspělejší společnost" a chudoba se týká 17,8% lidí, ale je ještě hůř i ve státech Evropské Unie, Portugalsko atakuje hranici 27%.
Datum: 05. 05. 2019 12:27:59 Autor: Karel B.
Předmět: Odpověď
Všem neznámým pánům (myslím si tyto články psala jedna osoba).Vyslovil jsem jen a jen svůj názor.Po 40.letech života v socialistickém ráji jsem řekl v prosinci 1989 svým dětem,že od tohoto času budu říkat poctivě jen to co si myslím a co si myslím že je správné a né to co si přejí různí papaláši, různí prezidenti,nebo novináři jak před rokem 1989.V žádném případě Vám pánové Váše názory neberu,máte na ně plné právo.Toť vše co jsem Vám chtěl říci.Své názory nikomu nevnucuji,jak si to dnes přejí různí neomylitelní vládní činitelé,kteří se už jako za komanče snaží ovlivnit,soudy,a další úřady.
Datum: 05. 05. 2019 12:56:56 Autor: Karel B.
Předmět: Pro QF17
Vážený PQ17,mám na Vás otázku,na kterou mi nebyli schopni před rokem 1989 odpovědět ani komunisté.Otázka zněla:"Proč když se máme v ČSSR,tak dobře,proč se naší občané stále snaží utíkat do západních kapitalistických zemí,kde je dělnická třída tak vykořisťovaná (dle tehdejšího Rudého práva a činitelů KSČ)a proč neotevřeme naše hranice,aby se západní dělníci mohli podívat jak si náš pracující lid žije,daleko lépe než na západ od nás a navíc není nikým vykořisťován,proč západní dělníci nemají snahu ze západu utíkat třeba s NSR (bývalé západní Německo) do tehdéjšího NDR,do ČSSR a nebo do SSSR"??Další otázka zněla :"Proč v socialistických zemích se nepovolí svobodné volby,když 90% národa stojí za vedením komunistických stran,jak tvrdí vládní představi a píše denní tisk". Dále se Vás proč lidé s Mexika,Jižní Ameriky,se naží utíkat do dle Vámi chudobného USA,kde jak píšete chudoba se týká 17,8% lidí.Proč neutíkají třeba na Kubu,Venezuely,nebo přes Kamčatku do Ruska? Totéž se týka emigrantů s Afriky,proč všichni touží žít v chudých zemích EU,kde opět jak píšete chudoba atakuje hranici 27%?Proč nechtějí žít v tak velké a dle Vás spokojené zemi jako je Rusko,Čína,KLDR. Více než dvě pětiny mladých Rusů a Rusek by si přály natrvalo vycestovat do zahraničí. Vyplývá to z prosincového průzkumu nezávislého střediska Levada, o kterém informovala ruská média. Celkově v průzkumu vyjádřilo připravenost emigrovat 17 procent Rusů. Nejvíce z nich - 41 procent - bylo ve věku 18 až 24 let.Značná část Rusů podle sociologů oslovených agenturou Interfax žije tak chudě, že emigraci nepovažují za reálnou možnost.Tři pětiny Rusů se naopak za posledních pět let z Ruska do ciziny nepodívaly. To podle politologa Abbase Galljamova prospívá tamnímu režimu. ?Lidi, kteří nikdy nebyli v Evropě, je snadnější přesvědčit, že tam převládají sexuální menšiny a nenávist k Rusku, než ty, kteří už tam byli,? řekl Kommersantu. Viz:https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/496402-dve-petiny-mladych-rusu-by-rady-zily-v-cizine-podle-kremlu-to-neni-az-tak-moc.html Pane PQ17,napište mi prosím jen pravdu,bez politických přívlastku.Děkuji
Datum: 05. 05. 2019 15:11:38 Autor: QF17
Předmět: Emigrace
Stejná situace platí i dnes, desítky tisíc občanů žijí mimo Česko a desítky tisíc občanů pracují mimo Česko tzv. pendleři. Čím to asi bude? Ovšem úsměvné je, že ti co emigrovali před rokem 1990 se vrací zpět a rozdávají rozumy jak si tak dobře žili. Čím to asi bude? Lidé migrutují od nepaměti, ale to co jde sem do Evropy je lidská svoloč-ruský název pro chátru. Můj soused nebyl třeba na Šumavě a já nebyl v Jeseníkách, co bych tam hledal? Kopce mám u baráku, ale moře ne. Bydlel jsem v tehdejším západním Berlíně a musím upřímně napsat, že ty pomlouvané "králíkárny" tam stojí rovněž a představte si to jsou horší kvality co do funkčnosti. Byl jste v USA? Doporučuji navštívit Floridu, tam žijí jen cizinci. Příbuzní pracují 14 až 16 hodin denně a pokud letí na Havaj, tak sousedům nakecají, že jedou do New Yorku. Taková tam je závist. Chudí nejsou, ale uvažují, že se po 15 letech vrátí zpět. Chudoba celkově drtí Evropu stačí jen dohledat. https://www.info.cz/evropska-unie/infografika-dne-chudoba-v-eu-hrozi-vice-nez-100-milionum-lidi-cesi-jsou-na-tom-dobre-37673.html
Datum: 08. 05. 2019 08:13:12 Autor: Neznámy pán
Předmět: Neznámy pán, neznámému Karlovi
Neznámy pán, neznámému Karlovi. Vážený pane Karle B. Neptal jsem se Vás na to, co jste říkal svým dětem celých čtyřicet let, ani na to zda jim od prosince říkáte jenom tu svoji pravdu, ptal jsem se Vás na něco jiného. Prohlásil jste, že Jste Čech, je to OK, ale aby byl někdo za Čecha považován, nestačí jenom znalost Českého jazyka, musí implementovat český Étos [Tomio Okamura má k češství blíž, než neznámy pan Karel], ten je ale k nenávisti imunní, navíc v českých zákonech je etnická, rasová nenávist definovaná v paragrafech trestního zákoníku. Gró mého dotazu bylo, proč mám nenávidět Rusko. To bylo v principu vše, o co jsem Vás prosil. Mohl jste reagovat slovem no comment a přestal jsem se o problém zajímat. Vaše odpověď stylizovaná jako výzva je velice slušně vyjádřením toho, co jste si myslel: ?Ty spratku, co si to dovoluješ? a inspirovala mě k tomu, abych si vaší osobnosti troch více všimnul, předběžné závěry jsou: Vaše konstatování: ? PS: Máte velké mezery o 2.svět.válce?. Podobná hodnocení používají jedinci s pocitem osobní nadřazenosti, za účelem poučování, a vnucování svých pravd. Váš názor: ?Z genetického hlediska má slovanské předky pouze 50 % obyvatel ČR? je velmi odvážné tvrzení. Že Češi jsou etnická směsice, má své kořeny ve staletém soužití, stejná situace je v Německu, Polsku, Maďarsku. V moderní době ke germanizování slovanského etnika přispěly intimní styky českých žen s příslušníky německé branné moci [ Ve válce jsou takovéto styky časté, Adolf Hitler za Velké války zplodil potomka s francouzskou ženou. V Panenských Břežanech po utracení Heydricha byla jedna svedená žena odvlečena gestapem na gynekologii, Intimní styky Čechů totálně nasazených v Německu byly, a často končily sňatkem.], pokud byl styk s muži od vachbatalionu SS, mohli děti, takto počaté zdědit bestiální nenávist k Rusům, která se v českých genech nevyskytuje. Netvrďte, že se nikomu nevnucujete, pan PQ17 když něco napíše, tak vy okamžitě toho zneužijete a vnucujete mu své názory, které ani nesouvisí s článkem autora. Citát ?láska je dílo Boha a nenávist dílo Ďábla? metaforicky vyjadřuje, že nenávist je těžká destrukce charakteru.
Datum: 08. 05. 2019 21:06:55 Autor: Karel B.
Předmět: Neznámý pán
Neznámy pane nejdříve se podepisujete jako: Dobroslav Borovička,naposledy zase jak neznámy pán (začínam tušit kdo se zatím to jménem asi skrývá:Přesto odpovídám píšete:Cituji:?ale aby byl někdo za Čecha považován, nestačí jenom znalost Českého jazyka, musí implementovat český Étos [Tomio Okamura má k češství blíž, než neznámy pan Karel].Já jsem pouze napsal:opět cituji:?V žádném případě Vám pánové Váše názory neberu,máte na ně plné právo.Své názory nikomu nevnucujiJinak slova ?Etos?znamená mrav, mravní základ, charakter:Jinak řečeno:? znamená ideální celek principů, jimiž se lidé ve společnosti mají řídit ve svém svobodném a odpovědném jednání?. Neznámy pane Vy nejste ani tak postižen Slovanstvím, ale rusofilstvím,: tak je postižena nemalá část českého národa.A to jsme ještě měli z pekla štěstí, že to s námi nedopadlo hůř. Plán doktora Kramáře na vytvoření Slovanské říše, v níž mělo království české hrát roli poslušné gubernie, vypadá sice dnes značně šíleně, mohl se ale snadno uskutečnit. Carské vedení mu bylo velmi příznivě nakloněno a ruská ofenziva v počáteční fázi světové války jím byla aspoň zčásti inspirována. Naštěstí nedosáhla svého cíle, ale tím nebylo všechno vyřízeno: kdyby se car Mikuláš býval dočkal vítězství po boku západních mocností, kdyby v atmosféře velkorysého překreslování map a odměňování vítězů došlo i k splnění ruských imperiálních přání, mohla se alternativa Slovanské říše stát katastrofální skutečností. Slovanství si přitom můžeme ponechat, a to v jeho skutečném smyslu: jako filologickou kategorii. Mluvíme česky, a čeština náleží k slovanské větvi jazyků indoevropských. Toť vše. Jinak pojem slovanství nevypovídá pranic ani o národním charakteru, ani o dějinném smyslu a zavání katastrofou, stane-li vodítkem politických rozhodnutí Píšete:? V moderní době ke germanizování slovanského etnika přispěly intimní styky českých žen s příslušníky německé branné moci?.A co Vám říká třicetiletá válka. Čechy měly před válkou (1618) asi 1 700 000 obyvatel, po válce (1648) zde zbylo už jenom něco přes 900 000 lidí. Pro celou zemi se dá hovořit o ztrátách ve výši čtyřiceti procent. Morava měla před válkou 800 000 obyvatel a po válce jen půl milionu, takže ztráty zde nebyly o mnoho nižší. Podle odhadu průměrný počet obyvatel na 1 km2 klesl z původních dvaceti devíti na dvacet jednu osobu. V českých zemích bylo na 6 000 obcí zcela zničeno. Jeden ze švédských velitelů, plukovník Adam Pfühl se chlubil, že dal sám vypálit na 800 vesnic. To platí především pro úrodné Polabí, které bylo po válce skoro liduprázdné. Do vzniklého vakua pronikl cizorodý živel, z hlediska národnostního německý a vlašský, nábožensky pak katolický. Jestli asi tři čtvrtiny majetku změnily v oněch dobách držitele, pak nejméně jedné třetiny se zmocnili cizí přistěhovalci." Z čehož plynulo víc důsledků, než nás napadá.Viz Tajemství české minulosti 11/2011" "A řeknu vám ještě něco na konec,totiž, že cizinec není našinec,pokud to ovšem není Japonec". Tím to považuji diskuzi s lidmi,kteříse ani nepředstaví za uzavřenou!!!
Datum: 08. 05. 2019 23:40:32 Autor: Borovička
Předmět: KONEC
1.Nejsem povinen se představovat jakémusi Karlovi, který mě takto osloví. 2.Kvituji, že jste si pečlivě opsal co je to Étos 3.Tradičně je zde scénář, který vnucujete, prý že to neděláte. Co tady má co dělat třicetiletá válka, tu Jste nemusel opisovat, toto období je moje hoby. 4.Protože Jste podněcoval k protiruské nenávisti, tak jsem rusofil, při podněcování k protiněmecké, tak bych byl germanofil (již proto, že tam mám přímou rodinu) 5.Prý píšu: ?V moderní době ke germanizování slovanského etnika přispěly intimní styky českých žen s příslušníky německé branné moci? je to polopravda, lživě jste zamlčel vedlejší větu - pokud byl styk s muži od vachbatalionu SS, mohli děti, takto počaté zdědit bestiální nenávist k Rusům, která se v českých genech nevyskytuje. Není to vazba etnická, nebo genetická, ale ideologická. 6.Překvapuje mě, že nepolemizujete o destrukci charakteru ? nenávisti, jediném důvodu proč jsem se s Vámi obtěžoval.
Datum: 10. 05. 2019 22:43:20 Autor: QF17
Předmět: borovička vs slivovička
Musím se vždy pousmát, když oponent nařkne jiného oponenta, že je komunista, protože má jiný názor. Nebo ten oponent z druhého udělá radikála, protože má jiný názor. Nu nic, doporučuji panu Karlovi se přestěhovat do SRN a pozná život bez hranic se vším co EU a alkoholik Juncker hlásá. Ten člověk-svoloč, který příjde díky různým "neziskovým organizacím" do Unie a přejde bez kontroly hranice EU pobírá podporu 14 000 až 24 000? ROČNĚ! A já se ptám ... kdo to má! Já osobně na ty negry platím 14? měsíčně jako solidární příspěvek. Abych nebyl nařknut, že píši zcestně, víte která armada a národ zavraždil-a po nacistickým německu České občany? A zase je to ta armáda "osvoboditelka" USA. Poděkujme jim jednou pro vždy tím, že vystoupíme z NATO a přestaneme jim lézt do zadnice. Kupme si tanky K2 z Koree a helikoptéry z Ruska, letadla modernizovaná Su 27 včetně protiletadlových kompletů. Do kasy EU více dáváme než vybereme a tím dotujeme ostatní.
Datum: 11. 05. 2019 17:57:01 Autor: misustov
Předmět: borovička vs slivovička
Naprostý souhlas
Datum: 11. 05. 2019 18:03:00 Autor: Karel B.
Předmět: Pan PQ17
Pane PQ17,když mi tak radíte,kam se mám přestěhovat,mám také pro Vás návrh když tak stále prosazujete vystoupit z NATO a EU,tak Vám určitě nic nebrání, stačí dojet do Čierné nad Tisou a zahodit doklady.Nebo sednout do letounu do Moskvy a tam požádat o politický azyl a budete v ráji.Ale abych, nebyl takový necita,měl by jste nejdříve zkusit půl roku žít a pracovat v Rusku,pak jet pracovat na stejně dlouhou dobu do Německa,Francie nebo některé jiné země EU.A pak by jste mi mohl napsat,kde jste byl spokojený a štastný?Velice jste mě rozesmál s Vašim tvrzením ohledně bídy v USA.Víte s jakou radosti tuto americkou bídu by brali obyvatelé KLDR a podobných zemí??Alespoň by se s dětmi konečně pořádně najedli.Jinak mě velice mrzí,jak tak stále mluvíte o dekadentním západě ale ještě jste mi ještě nebyl schopen pravdivě odpovědět na mé otázky z 05. 05. 2019 12:56:56.Když už tak stále skvěle mluvíte o počtech lidí,které zde pozabijela US armáda Tak Vás také musím upozornit,že mnohem méně zájmu budí sovětské bombardování českých měst, k němuž došlo na samém sklonku války 8. a 9. května. Zahynulo při něm přes 1300 lidí. V Československu se ale o náletech muselo mlčet, Sověti přitom už v 60. letech neměli problém svou akci přiznat. Právě v době, kdy Pražané vítali ruské vojáky, se nad Mladou Boleslaví objevila neoznačená bombardovací letadla, která ve třech vlnách svrhla na město 700 bomb o váze od 2,5 do 500 kilogramů? ttps://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/1523762-ceskoslovenske-tabu-na-konci-valky-zabijely-bomby-s-rudou-hvezdou Vzhledem k tomu,že zde nejste schopen ani Vy,ani maskovaní panové Borovička se Slivovičkou,schopni mi odpovědět poctivě na mé otázky,tak jsem se rozhodl,definitivně ukončit tuto debatu a už se zde do dalších debat nezapojovat,proto že se většina debat zvráti v politickou debatu.A tu já moc nemusím neboť jsem nejvíce politicky vzdělaný až po 5.pivu,. Cílem války není padnout za vlast, ale přinutit ty druhé parchanty, aby padli za tu svou" General G. C. Patton. PQ17, Vám děkuji za solidni depatu.Po takové to nic neříkajicí diskuzi si vždy vzpomenu na slova pana J.Wericha:"Pokud se hádáš s blbcem déle jak půl minuty, už se hádají dva blbci"
Datum: 12. 05. 2019 16:08:40 Autor: Mirek
Předmět: Neoznačená letadla
Tak sověti v noci na 9.5.1945 zapatlaváli znaky na létadlech, aby následujícího rána se mohla "neoznačená" létadla vrhnout na mírové obyvatele. - ŠÍPEK, VEM SI ČÍPEK- Chtělo by si připomenout podmínky kapitulace, než takhle plácat blbosti
Datum: 12. 05. 2019 17:36:07 Autor: QF17
Předmět: Přesně tak
Kdo nezná podmínky kapitulace nacistickýho Německa, by měl raději číst Malého Bobeše. V den podepsání kapitulace od první minuty 9. května 1945 byl zakázán věškerý pohyb osob-(nacistů) a techniky z místa setrvání. Což byla nejen Mladá Boleslav, kde nacisté vyhrožovali zničením města postřílením civilistů, pokud nedostnou suroviny, zbraně a možnost odjezdu. Podle odhadů Sověti svrhli na město 700kg bomb a vedle němců umírali i estonci stoupenci SS. Horší to bylo ve Slivenci u Příbrami, tam nacisté vraždili civilisty ještě 11. května a jen příchod Sovětské armády zachránil obec před zničením a dalšími masakry. A musím se zeptat proč nezasáhla armáda USA, která byla velice blízko, ale nechala řádit nacisty i když dávno platily podmínky kapitulace.
Datum: 12. 05. 2019 22:34:07 Autor: QF17
Předmět: Mladá Boleslav
Zde je opis originálu z května 1945, kde si nacistická armáda Německa a jejich spojenců kladla podmínky i když již měla plnit závazky sepsané kapitulací. Omlouvám se za chybu, celkem bylo svrženo na Boleslav a okolí 700 ks bomb. Zde je opis: Níže si můžete prohlédnout Výzvu Okresního Národního výboru po schůzce německým posádkovým velitelem k projednání situace v květnu 1945: Píše se zde mimo jiné : do kdy se mají odevzdat četnictvu zbraně, munice a pancéřové pěsti odňaté civilním obyvatelstvem německé branné moci. žádost o navrácení zcizených barelů benzínu a oleje Diesel, dále tří vojenských pušek odňatých z nákladního automobilu před nádražím a 12 pušek odebraných před náhradním lazaretem vozů označených Červeným křížem se nesmí používat k jiný účelům než k převozu raněných či nemocných zabavení veškerých zásob pohonných hmot říšskou brannou mocí pokud budou tyto podmínky splněny, tak bude propuštěno 7 rukojmí vzatých v Debři a uchráněno před zastřelením nebudou-li podmínky splněny v plném rozsahu, tak bude město obráceno v prach a popel jednotkami celé pancéřové divize, letectvem, a dělostřelectvem postupujícím k Mladé Boleslavi kdo bude přistižen se zbraní v ruce nebo u koho bude zbraň nalezena, bude na místě zastřelen nebude-li počet zbraní a střeliva úplný, bude ihned započato s domovními prohlídkami se stejnými důsledky Občané uvažujte s námi v klidu a s rozvahou! Okresní hejtman a Okresní Národní Výbor žádají, aby bylo výzvy uposlechnuto a zabránilo se zbytečnému krveprolití. ?Stojíme před dějinným rozhodnutím. I podle vyjádření německého velitele Vláda věcí našich vrátí se nám tak jako tak do našich rukou. ?, stojí na konci Výzvy. Zdroj: mladaboleslav.cz
Datum: 12. 05. 2019 22:57:41 Autor: QF17
Předmět: Pan Karel B.
Víte, Werich byl tragikomická postava nejen ve filmech, ale i v životě. I on chtěl žít ten "západní sen" ... i když odjel do Rakouska. Prostě ten západ lákal a stále láká mnoho lidí a jedno jestli pochází s Keni nebo z Maďarska. Maďar se vrátí zpět, ale Keňan si sen užije :-) a s ním Němci, či Francouzi. Werich se vrátil s nenuceného exilu a co očekával? Že mu všichni padnou kolem krku a řeknou:"I ty Werichu"!? Rozdával svá moudra a přitom byl posera. Odpověď na otázku ohledně emigrace najdete 05.05. 2019 v 15:11 ... víc k tomu nemám co napsat. Pokud vás zajímá kolik procent polí jsme měli osázeny a osety ještě v roce 1990 a dnes, kdy vše podstatné dovážíme, ... Odpověď hledejte u sebe a Vám podobně prozápadně a uniosticky smýšlejícím lidem.
Datum: 13. 05. 2019 20:01:13 Autor: Mirek
Předmět: Slivenec 1945
Je to jednoduché, Slivenec nebyl v pásmu Američanů. Tak se nestarali.
Datum: 22. 05. 2019 08:05:33 Autor: QF17
Předmět: Slova, která platí stále
Nikdy nezapomeňte, jak lehce jste svobodu ztratili a jak těžce a za cenu velikého úsilí a velkých obětí našeho a zejména sovětského lidu jsme ji dobývali zpět. Ludvík Svoboda
Datum: 22. 05. 2019 11:39:54 Autor: misustov
Předmět: Generál Ludvík Svoboda
Totéž říkal ve dvacátém roce TGM hasičskému dorostu ( mezi nimi,mému strýci) ve Žďáru n.S
Datum: 31. 05. 2019 09:06:14 Autor: QF17
Předmět: Agent Uwe Klaus
https://www.youtube.com/watch?v=etmq7JMdZZ8 Velmi zajímavý rozhovor ve slovenštině o současnosti i minulosti včetně bombardování Drážďan a Chemnitz od 51 minuty.
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.


Recenze týdne

 Kordy a rapíry z českých sbírek 16. - 18. století II. díl

Kniha volně navazuje na první díl, vydaný roku 2018.