logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Crusader Gun Tractor a 17liberní PTK

Most podminován není, ale zkontroloval někdo ten vrak?

Britské sedmnáctiliberní dělo (ráže 76,2 mm) bylo nejlepším protitankovým kanonem západních Spojenců a montovalo se jak do tanků (Sherman Firefly, Comet), tak stíhačů tanků (Achilles, Archer), ačkoli v prvé řadě to byla klasicky tažená zbraň. S podkaliberní střelou APDS kanon spolehlivě prorážel pancéřování všech německých tanků, včetně těch nejtěžších. První kusy, ještě na skříňové lafetě 25liberní houfnice (označené jako 17/25?pounder), se objevily v severní Africe v únoru 1943, aby si poradily s tanky Tiger. Na nové rozvírací dvouramenné lafetě pak byly tyto PTK poprvé nasazeny během roku 1943 v Itálii.

Při návštěvě světové modelářské výstavy v Telfordu roku 2007 jsem si pořídil resinovou stavebnici této famózní zbraně firmy Accurate a také resinovou konverzní sadu téže firmy k přestavbě tanku Crusader na dělostřelecký tahač, který se obvykle k přepravě 17liberního kanonu používal. Podle tabulek měla britská pěší divize ve svém protitankovém pluku 36 17liberních a 12 6liberních kanonů, tanková divize pak 24 tažených sedmnáctiliberek a 24 stíhačů tanků, buď typu M10 nebo Achilles se stejným kanonem. Šest kanonů a tahačů Crusader měla ve výzbroji i Československá samostatná obrněná brigáda, ale před odjezdem na kontinent, aby byla nasazena do boje, je nechala v Británii kvůli nedostatku řidičů a zjednodušení dodávky náhradních dílů (kmenovou zbraní brigády byly tanky Cromwell a Sherman).

Naštěstí jsem stavbu kanonu tak dlouho odkládal, až se objevila mnohem kvalitnější stříkaná stavebnice firmy Bronco. Do stavby soupravy jsem se dal na podzim 2013. Napřed jsem postavil tahač. Základem se stala stavebnice Revell tanku Crusader III, která se dala bez potíží konvertovat velice kvalitním a detaily oplývajícím setem Accurate. Obsahuje nejen klec s municí, ale také tři druhy hasicích přístrojů, klikové mechanismy ke zvedání štítků průzoru, polní lahve, pušky, kulomet Bren a množství různých plechovek z výstroje tahače, který vezl 8 lidí.

Stavbu tahače jsem dokončil 9. 12. 2013 a do Vánoc ještě stihl sestavit kanon. Mám ve zvyku, že když mám rozdělaný nějaký projekt, přemýšlím už o dalších ? jaké modely dám na jednu podložku, které válčiště zvolím, jaké jednotky a jakou situaci bude podložka zobrazovat. V tomto případě jsem už několik let dopředu naplánoval, že Crusader Gun Tractor s 17liberním PTK posadím na most. S tímto úmyslem jsem už v té době koupil dvě příhradové konstrukce jako bočnice plánovaného mostu a balíček dřevěných míchátek na dřevěnou mostovku. Do mostu jsem se dal ještě ve starém roce a původně jsem předpokládal, že bude umístěn v krajině. Pak mi napadlo, že by mohl vést přes úzký kanál v nějakém belgickém nebo holandském městečku a že by bylo hezké, kdyby byl otočný. Znamenalo to postavit třetí středový pilíř, což chvályhodně zmenšilo vodní plochu. Jenže když jsem slepil rámeček podložky a rozestavil do něj jak krajní pilíře, tak středový, pořád se mi zdála příliš obrovská. Napadlo mi zatarasit jednu polovinu plavební dráhy nějakým vrakem, pokud možno co nejjednodušším. A to jsou otevřené nákladní čluny, jimž se říká ?vany?. A jako náklad jsem zase volil to nejjednodušší řešení ? štěrk z vláčkařského posypu na jádře z pěnového polystyrénu. Ještě zbývalo postavit druhé plavidlo, které jsem plánoval hned zpočátku ? pramičku. Původně měla být uvázaná u jednoho nábřežního pilíře, teď jsem však do ní posadil dvě figurky britských vojáků, kteří jedou zkontrolovat vrak, jestli v jeho nezatopené zádi nenechali Němci časovanou nálož. Tím jsem vlastně děj přesunul do ?spodního patra? a z modelů na mostovce udělal pouhou kulisu.

Samozřejmě nejnáročnější bylo vytvořit hladinu kanálu. Použil jsem přípravek ?Realistic Water? firmy Woodland Scenics, který má dvě nectnosti, s nimiž si nevím rady ? nerealisticky vzlíná po svislých stěnách a strašně při schnutí ztrácí na objemu, snad víc než 50 %. Je bezpodmínečně nutné dokonale utěsnit ?vanu?, do níž přípravek lijete, jinak vám vyteče a zaneřádí celý stůl lepkavým sajrajtem. Nakonec jsem přidal tři figurky (původně ze stavebnice tanku Churchill, ale také prodávané extra) ulámané závory a výstražnou tabuli. Celé dílo jsem dokončil 21. ledna 2014 a jak to dopadlo, můžete posoudit na následujících fotografiích. 

 

Resinové konverzní díly (šedé) jsem přitáhl k původním dílům stavebnice Revell pinetkami, které s oblibou používám, a spáry zalil vteřinovým lepidlem. Je též vidět krabička konverzní sady a původní stavebnice, v pozadí na zdi inspirativní fotografie téhož modelu z internetu, které mi pomáhaly při stavbě, protože návod konverzní sady nebyl příliš jasný.

 

Dokončený most, napatinovaná je však jenom dřevěná mostovka.

 

Pohled na spodní konstrukci z profilů Evergreen.

 

Přidaný středový pilíř ? ložisko otočného mostu. Naštěstí mi materiál ? vakuformové kamenné zdivo ? na délku vystačil, ale na výšku jsem musel pilíř ?nadstavit? betonovým soklem. Tyto vakuformy kdysi vyráběla nějaká polská firma a velice snadno se s nimi pracuje. Potřeboval bych někde sehnat další aršíky.

 

Vrak ze tří čtvrtin potopeného člunu je vyroben metodou scratchbuilt z materiálu, který se kdysi prodával v papírnictví ? ze školních pomůcek (tabulka pro počítání s množinami), psacích podložek a výstražných tabulek. Už mi, bohužel, docházejí.

 

Zkušební umístění vraku (ještě bez štěrku) na podložku s již nalepenými pilíři a nasazeným mostem.

 

Konečně hotovo! Avšak druhá vrstva přípravku ?Realistic Water? je sotva zatuhlá.

 

Přenesení mostu do ?města? podložku zúžilo a zjednodušilo její stavbu, protože odpadly přechody pobřežních pilířů do plochého říčního břehu.

 

Dřevěná mostovka hezky kontrastuje se ?železem? a ?kamením? okolo.

 

Železná konstrukce mostu je patinována suchým pastelem a poté syntetickým filtrem (silně rozředěnou černou barvou H 33).

 

Tahač nese znak 2. kanadského armádního sboru, k němuž příslušela i 4. tanková divize, jejíž 5. protitankový pluk (taktický znak na pravém blatníku) měl ve výzbroji 36 tahačů Crusader Gun tractor s 17liberními PTK.

 

Model je natřen barvou H 75 a dokončen anilinovým filtrem. Okraje pásů a kol byly těsně před usazením na most ještě otřeny hnědým ?očním stínem? Tamiya.

 

Většinu přepravního prostoru vyplňovala klec s municí.

 

Další bagáž a muniční bedny se vezly na zádi mezi bočními skříněmi. Za pozornost stojí venkovní vedení nasávaného vzduchu od hrncových filtrů do motorového prostoru. Bylo z ocelových trubek a kolen pospojovaných gumovými trubkami staženými páskovými sponami. V popředí pomocné kolo, které usnadňovalo manipulaci s odpojeným dělem.

 

Lafeta děla měla mohutná rydla a k jeho připojení dostal Crusader závěsný hák na listovém peru, což bylo pro britská vozidla typické. Snad jedinou větší chybou konverzního setu Accurate je příliš vysoký kozlík rezervy.

 

Stavebnice Bronco je velmi pěkně provedená a oplývá detaily. Ty nejdrobnější jsou vyrobeny jako fotolept.

 

Najdou ti chlapi v tom vraku něco nebo ne?, říká si poddůstojník na mostě.

 

Po sundání mostu se odhalí úplný pohled na ?spodní patro?. Náplava před kormidlem a v klínu mezi bokem člunu a středovým pilířem je znázorněna hrubým ruským čajem.

 

Nejsnadnější mi připadlo naložit člun štěrkem ? vytvarovat jádro z pěnového polystyrénu a posypat vláčkařským posypem pro tvorbu tratě. Nasedlé řasy na pilířích jsou znázorněny posypem hrubé mouky na lepidlo Herkules a vzniklý proužek je poté napuštěn zelenou anilinovou barvou. Přípravek ?Realistic Water? ji rozpustil, takže barva difundovala do okolního roztoku a zbarvila ?vodu? kolem pilířů do zelena. To ale vzhledu hladiny špinavého kanálu jenom prospělo.

 

Pramička je vyrobena z dýhy a slepena Kanagomem. Poté zvenku natřena lepidlem Herkules a natřena řídkou černou barvou (znázornění dehtového nátěru). Vnitřek je ošetřen černým syntetickým filtrem (silně rozředěná H 33) a suchými pastely.

 

Nu a závěrečný snímek je přímo náladový. 

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.


Recenze týdne

 Kordy a rapíry z českých sbírek 16. - 18. století II. díl

Kniha volně navazuje na první díl, vydaný roku 2018.