logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Dělostřelecký tahač T-26T a kanon F22

Chlouba přehlídek

Existuje mnoho fotografií, které zachycují dělostřelecké tahače T-26T se 76mm divizním kanonem F22 nebo s jiným dělem, jak v letech před druhou světovou válkou projíždějí za říjnových přehlídek Rudým náměstím v Moskvě. Měl to být důkaz motorizace sovětského dělostřelectva a výkonnosti jeho zbraní. Což o to, tahač T-26T vůbec nebyl špatný a kanon F22 velmi dobrý. S úsťovou rychlostí kolem 700 m/sec se mohl používat i jako protitankový. Jenže tahačů bylo málo a prakticky všechny byly ztraceny v prvních měsících války, kdy obrovské formace Rudé armády padaly do německého obklíčení. Wehrmacht také ukořistil značné množství kanonů F22, které okamžitě zařadil do své výzbroje jako 7,62 cm PaK 36 (r). Kanon též byl osazen do stíhače tanků Marder III SdKfz 139 (předělán na ráži 7,5 cm).

Tahač T-26T těžil z povedené konstrukce lehkého tanku Vickers Mark E, který převzalo do výzbroje více zemí a začal se také masově vyrábět v Sovětskému svazu podle licence. Výroba dala 12 000 vozidel, označovaných jako T-26. Padlo též rozhodnutí použít podvozek k motorizaci dělostřelectva a v roce 1933 vzniklo 183 tahačů T-26T. Tank byl zbaven věže a bojový prostor stropu, aby se získala kabina pro dělostřelce. Měla pevnou střechu na sloupcích a stěny z celtoviny. V roce 1936 bylo vyrobeno 14 vylepšených tahačů, z nichž 10 dostalo místo plátěné pancéřovanou nástavbu, neboť se počítalo, že T-26T by mohl sloužit i jako vojskový transportér.

Stavebnici sovětského kanonu F22 dala někdy před rokem 2010 na trh firma Bronco. To mně povzbudilo, abych se přece jen pustil stavby tahače T-26T. Jako základ jsem použil stavebnici OT-26 firmy Zvezda. Přestavbu jsem dokončil začátkem prosince 2010 a o týden později jsem měl hotový i kanon, takže jsem mohl oba modely umístit na společnou podložku a přidat figurku řidiče.

 

Sestavu tahače a kanonu jsem umístil na štěrkovou silnici. Štěrk je vláčkařský posyp.

Pohled z druhé strany.

Zvolil jsem si verzi s plátěnými boky kabiny, která byla mnohem rozšířenější.

Střecha kabiny je z tenkého plastiku vyztuženého žebírky, aby držela tvar. Je posazena na úhelnících Evergreen, stěny jsou z papíru, okna z plastové folie.

Na detailu je vidět olemování plachty a znázornění ok. Šněrování jsem si odpustil, mám zkušenost, že model vyhlíží lépe bez než se šněrováním.

Doplňky jsem použil z původní stavebnice, jen držák houkačky jsem udělal nový.

Stavebnice Zvezda má slušně detailované pojezdy. Je vidět i tažný řetěz, jímž jsem doplnil výstroj.

Oříškem byl řidičský poklop. Byla to jen plachtovina na sklopném rámu ve tvaru U. Navíc byl výřez v horním pancíři lemován kůží. K jejímu znázornění jsem použil rozříznutou bužírku z drátu.

Pracnější bylo vlepit plachtovinu poklopu do přední stěny, olemovat a pak realisticky ?nařasit?, aby záhyby odpovídaly zvednutému poklopu.

Kanon F22 v provedení firmy Bronco má vysokou kvalitu a snadno se skládá.

Atraktivitu modelu zvyšují zajímavě tvarovaná kola s otvory, takže vyhlížejí, jakoby měla loukotě.

Pro kanon je charakteristická dlouhá hlaveň. U ukořistěných zbraní ji Němci doplnili úsťovou brzdou.

Detail horní lafety, kolébky a závěru. Stavebnice též obsahuje obtisky popisků závěru.

Figurka rudoarmějce, který se souká z řidičského prostoru, má ještě starou přilbu s hřebenem.

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.