logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Průzkumná vozidla SdKfz 250/9 a SdKfz 233

Divize SS Wiking se pokouší znovu se zachytit na východním břehu Visly.

Poté, co Rudá armáda v létě 1944 prorazila až k Varšavě a překročila řeku Vislu, pokusila se 5. tanková divize SS Wiking o protiútok a vytvořit na východním břehu Visly předmostí. Pokus provedl průzkumný prapor divize a scénická podložka zachycuje tuto scénu.

Obrněný automobil 8 x 8 SdKfz 233 je přestavěn ze stavebnice Tamiya SdKfz 232, průzkumný polopásový transportér SdKfz 250/9 je též z produkce Tamiya, postaven „z krabičky“. Útočný ženijní člun s motorveslem pochází ze stavebnice Dragon Sturmboot.  Voda je znázorněna modrým voskem z čajových svíček, ale v době fotografování již částečně ztratila „pěnu“ provedenou bílou akvarelovou barvu, takže ji budu muset obnovit.

Zatímco SdKfz 250/9 byl celkem běžným vozidlem průzkumných jednotek, těžký průzkumný automobil SdKfz 233 mívaly spíše elitní jednotky, tankové divize SS nebo divize pancéřových granátníků SS. 

Oproti základnímu typu SdKfz 232 s otočnou věží osazenou 30mm kanonem měl SdKfz ve výzbroji krátké dělo StuK L/24 o ráži 75 mm.

Detail těžkého průzkumného automobilu SdKfz 233. Figurka SS-manna (možná švédského dobrovolníka) je z krabice s odloženými figurkami z různých stavebnic.

Figurka ruského dobrovolného pomocníka (HiWi) pochází ze sady „German Tank Repair Crew“ firmy MiniArt.

Kolopásový transportér řady 250 vyšel z konstrukce lehkého tahače SdKfz 10, aby sloužil hlavně průzkumu. Vyráběl se však i v mnoha jiných verzích např. jako velitelské vozidlo, zaměřovací vozidlo dělostřelectva či jako transportér munice pro StuG III. Průzkumná verze 250/9 dostala do výzbroje automatický kanon 20 mm v lehké otočné věži převzaté z průzkumného obrněného automobilu SdKfz 222. Osádku tvořili 3 muži.

Celkový pohled na scénickou podložku. Rámeček je standarně vyroben z lišt k lemování obkladaček, základní deska je z kartonu a krajina z pěnového polystyrénu polepeného novinovým papírem a posypána přírodními materiály, přesátým a nepřesátým pískem a hlínou (mazanina z vody a lepidla Herkules).

 

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.