logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Dodge WC-62/63 a houfnice M2A1 105 mm

Ať se ten most nerozsype

Na model tříosé ?dočky? v měřítku 1 : 35 z produkce Italeri se valí vlna kritiky, nicméně i tak jsem si jej postavil a použil jako tahač pro 105mm houfnici ze stavebnice téže firmy. Model automobilu jsem se snažil oživit doplňky a drobnými úpravami. Mezi ty podstatnější patří dřevěné rošty na podbězích zadních kol, které sloužily jako lavice, a předělání vozové plachty. Houfnice je postavena ?z krabičky? a z dnešního pohledu by si zasloužila větší úsilí, v prvé řadě zeslabení hran štítů, především u toho menšího, předsunutého, kde nerealistická tloušťka bije do očí.

Modely jsem stavěl na jaře 2006 a po dokončení ihned umístil na podložku, která představuje provizorní most s mostovkou z kuláčů někde na filipínském ostrově Mindoro nebo na Luzonu. Koryto říčky je sice vyschlé, ale i tak by bylo nepříjemné, kdyby se ?dočka? i s houfnicí probořila.

Tento typ tříosého Dodge nejčastěji používala za druhé světové války americká námořní pěchota a proto jsem model opatřil markingem USMC z doplňkového obtiskového aršíku. Jedná se o mou první podložku, která zachycuje sestavu tahače a děla amerických ozbrojených sil.

 

Takto jsem vytvářel podložky dříve ? bez figurek a co nejjednodušší.

 

Na modelu tahače jsem nejvíce práce věnoval plachtě. Jako základ jsem použil díl ze stavebnice, ale jeho okraje odřízl a nahradil papírem, který se dá realističtěji shrnout a opatřit lemem v podobě proužku s vyděrovanými otvory, které znázorňují oka, některá dokonce protržená. Spoj papíru a plastiku původního dílu kryjí záhyby plachty.

 

Na druhé straně jsem plachtu více uvolnil, abych snížil počet kožených upevňovacích pásků a usnadnil si práci. Model je natřen barvou Humbrol  USMC H 161, na kterou přišel filtr hnědé H 27. Na závěrečnou patinu jsem použil ?oční stíny? Tamiya.

 

K drobným úpravám patřil řetěz na konci lana navijáku a zakrytí bubnu navijáku ochranným obalem, jak jsem to viděl na jednom Dodge při srazu historických vojenských automobilů v Lešanech.

 

Tažená houfnice M2A1 ráže 105 mm patřila k organické výzbroji pěších divizí amerických ozbrojených sil za druhé světové války. Měla hmotnost 2260 kg, dostřel činil 11 270 m a po válce byla ve výzbroji dalších 53 států.

 

Houfnici jsem postavil bez jakýchkoli úprav, takže fotografie zachycuje jak přednosti, tak nedostatky tohoto postaršího kitu.

 

Ponechal jsem tedy dělu štít, i když americká námořní pěchota tuto zbraň často používala beze štítu, čímž se snížila hmotnost a s houfnicí se v obtížném terénu a v džungli lépe manévrovalo.

 

Koryto vyschle říčky je vytvořeno nepřesátým pískem a drobnými kamínky na základové desce, most slepen z větviček a stvolů keřů. Vyvýšenou cestu tvoří bloky pěnového polystyrénu, na bocích pokryté vláčkařským trávovým posypem, kdežto cesta má povrch ze směsi hlíny a lepidla Herkules, na niž přišel posyp cementem. 

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.


Recenze týdne

Ukrajina

Osobní svědectví a geopolitické pozadí rusko-ukrajinské války.