logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

E-Day 2014

Modelářská pouť do Butovic

Jako každoročně se i letos o posledním zářijovém víkendu uskutečnila dvoudenní výstava plastikových modelů a současně MR v již tradičním prostoru garáží nákupního střediska Galerie v pražské čtvrti Nové Butovice. Kromě modelů soutěžících v bodovaném Mistrovství republiky a všeobecné výstavy, kde jsou modely hodnoceny systémem líbí?nelíbí, mají jednotlivé kluby k dispozici stoly, kde prezentují svoje kolekce modelů. A to je právě doména našeho klubu, nicméně kolega Jiří Hübner úspěšně zabodoval jak v MR, tak ve veřejné soutěži, a v obou získal prvenství. Výstava pokrývá nejen všechny druhy plastikového modelářství, ale i klasické maketářství, hlavně v lodních kategoriích. Pro plovoucí makety je k dispozici i bazén, kde modely válečných lodí svádějí souboje za hřmotu děl. Následující fotografie nemohou pokrýt celý rozsah výstavy, zachytil jsem na nich naši klubovou expozici a pak ty modely, které mě nějak zaujaly, či připomněly minulost, kdy jsem také stavěl kity lodí a letadel.

 

 

Na letošním E-Dayi jsem vystavoval pět podložek, které pravidelní návštěvníci rubriky Toluenové opojení-galerie již znají.

Kolega Jan Patera předvedl sbírku těžkých a středních tanků Rudé armády. V popředí je metodou scratchbuilt postavená obrněná drezína.

Přidruženou součástí našeho klubu KPM Praha 10 je i skupina Truck Model Team, která se, jak název naznačuje, specializuje na stavbu kamionů ve velkých měřítcích.

Jak dokládá záběr šasi trucku, modely TMT mají špičkovou úroveň.

Jako raritu vystavoval Jiří Hübner na klubovém stole rozpracovanou konverzi francouzského tanku Renault FT 17 1:16 na americkou verzi, která byla bojově nasazena v čínské občanské válce a v bojích proti Japoncům.

E-Day je příležitostí, kde můžete vidět v akci nejvíce lodních plovoucích maket, aniž byste museli jet k nějakému rybníku na soutěž.

Kromě několika modelů bitevní lodě Bismarck byl k vidění i obří model americké bitevní lodě Missouri.

 

Mezi šedí válečných lodí osvěživě působila nádherně vypracovaná plovoucí maketa vltavského kolesového parníku Vyšehrad.

Další lahůdkou byla dřevěná maketa alžbětinské galeony. I trup bez takeláže působí impozantně.

Pozornost diváků si přitáhl i velký model parníku Titanic.

V mých očích však větší půvab měl tento nádherný model malého kolesového parníčku.

V klasickém měřítku 1:72 mě zaujal tento hezký model létacího člunu Martin Mariner. Kde jsou ty časy, kdy jsem dlouho sháněl hrubou vakuformovou stavebnici, aniž bych ji nakonec postavil.

Vzácným jevem na výstavách jsou vícemotorové bombardéry z 1. S. V. Proto jsem neodolal si vyfotit tento ruský bombardér Sikorski Ilja Muromec.

Poněkud nad míru odkrytovaný B-25 Mitchell. Ale soutěžní taktika je neúprosná a u modelu v měř. 1:32 by bylo hříchem všechny početné detaily neukázat.

Pro ?létající chmelnice? jsem měl vždy slabost a tak jsem neodolal si vyfotit i tento R.E.-8 v měř. 1:32.

Kdysi jsem postavil několik modelů bombardéru He-111 v měř. 1:72. Žádná ?čtvrtka? tehdy neexistovala a je třeba říci, že teprve toto velké měřítko dává vyniknout liniím tohoto letounu.

Tento model stíhače Albatros V mě zaujal na první pohled. Musel zaujmout i bodovače, protože v měř. 1:32 obsadil první místo.

Přitažlivě také působil plovákový letoun Arado Ar-196 na lodním katapultu, též v měř. 1:32.

Z tanků mně vysokým detailováním padl do oka tento Renault FT-17.

Z ostatních modelů bojové techniky se mi líbil tento 8tunový tahač Wehrmachtu s namontovaným Flakem ?Vierling?.

S modelem autojeřábu Mack, který již byl v rubrice Toluenové opojení ? galerie představen, získal klubový kolega Jiří Hübner 1. místo ve veřejné soutěži.

A s tímto modelem Bedfordu, upraveného do podoby vraku podle autentické fotografie, vydobyl Jiří Hübner titul Mistra republiky.

Na letošním E-Dayi mi toto dioráma připadla nejlepší.

K méně obvyklým námětům patří modely lodních děl. Uprostřed pak model karonády na kluzné lafetě.

Skutečnou kuriozitou pak byl model tříkolky Velorex, provedený v kostře bez potahu.

Tentokrát byla výstavka papírových modelů skromná, ale vodní tvrz Mstěnice se povedla.

A nakonec námořní bitva plovoucích maket. V popředí Bismarck, vzadu HMS Renown.

 

 

 
Datum: 20. 09. 2016 22:27:22 Autor: Ivo
Předmět: Velorex
Zdravím, bylo by možno se zkontaktovat s tvůrcem a autorem toho nádherného Velorexu bez plachet? Jsem velký fanda těchto vozítek a rád bych viděl více fotek z tvorby toho nádherného modelu - bylo-li by to možné. Předem děkuji za pochopení. Ivo Fajman, velorex@email.cz
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.