logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

GMC CCKW 353 s raketomety T27

Ten chladič určitě teče!

Každý kitař chce mít ve své sbírce něco zvláštního. Pochopitelně to platí i pro mě a proto jsem standardní 2,5tunový nákladní automobil americké armády za druhé světové války GMC CCKW 353, mezi modeláři familiárně přezdívaný „džímsa“, nechtěl postavit jen jako běžný náklaďák. V roce 1997 jsem si z Ameriky dovezl velmi užitečnou publikaci „Standard Guide to U. S. World War II TANKS & ARTILLERY“, stručnou, ale vyčerpávající. V ní jsem pak našel fotografii a popis amerického salvového raketometu T27. Další fotka ukazovala dvojici těchto raketometů na korbě „džímsy“ – a bylo rozhodnuto.

K dispozici jsem měl stavebnici GMC CCKW 353 1 : 35 firmy Heller, která se začátkem 90. let do České republiky dovážela. Takže šlo o to opatřit si raketomet T27. Ten nikdo jako pětatřicetinový kit nevyráběl (a nevyrábí), avšak stejné odpalovací trubice byly nainstalovány na věže tanků Sherman Calliope. Na ně jsem pak narazil v modelářském bazaru v Praze v Opatovické. Někdo si postavil tank Sherman ze stavebnice Italeri „Sherman Calliope“ a nepotřebný rámeček s trubicemi raketometu nabídl k prodeji. Naštěstí zařízení Calliope na Shermanu mělo větší počet trubic než jsem ke stavbě dvou raketometů T27 potřeboval. Ve stavebnici tanku jsou však znázorněny jako „nabité“, takže pro svůj záměr jsem je musel odvrtat.

Model náklaďáku jsem postavil přímo „z krabičky“ a doplnil pár detailů – provazy na plátěné kabině, plátěné vědro na kanystru, plechovku oleje a nějakou bagáž. Pro raketomety jsem musel z tyček Evergreen slepit lafety a z destiček dvě ovládací skříně, které se i s kabely vezly na korbě a při odpalování se umisťovaly asi 30 metrů od nákladního auta.

Podle údajů, které mám k dispozici, byly raketomety T27 na korbě CCKW bojově nasazeny v zimě 1944/1945 na území Německa, ne však nějak masově. V podstatě už pro ně nebyla práce. Za model náklaďáku jsem připojil jednoosý přívěs s municí, kterému se říkalo „Ben Hur“ podle amerického velkofilmu z antického Říma, kde jsou vrcholnou scénou závody vozatajů. Jedná se o přestavbu ze stavebnice „Tank 250 gal Trailer“ z produkce Italeri/Bílek. V současnosti se přívěs „Ben Hur“ již jako resinová stavebnice vyrábí.

Volil jsem co nejjednodušší podložku s vozovkou z pruhu skelného papíru, trávníkem vytvořeným posypem a křovin z mechu vlastnoručně nasbíraného na Šumavě. Scéna zachycuje raketomet při přesunu, při nucené zastávce, když vyvařila chladící voda.

Scénickou podložku jsem dokončil v červenci 2003. Na vozovku ze skelného papíru je použita barva HB3 Ocean Grey.

 

Nákladní automobil je natřen barvou H116, plátěná střecha německou RLM šedozelenou.

Pro scénu dolévání chladicí vody jsem přidal figurku, která byla přiložena ve stavebnici jako řidič.

Model je dokončen ještě starou technologií „napřed nátěr a pak patina“.

Stavebnice Heller má docela pěkně provedený motor, takže jsem zvedl kapotu, aby alespoň něco bylo vidět.

Dolévání vody do chladiče je vděčným námětem.

Raketomet T27 byl původně konstruován pro přímé umístění v terénu, na korbě náklaďáku byl operativnější.

Ke stavbě přívěsu Ben Hur jsem ze stavebnice „Tank 250 gal Trailer“ použil rám, blatníky a osu s koly a pery. Korba je vyrobená nově, včetně postranic z proužků dýhy. Muniční bedny jsem po slepení rozřízl napůl, abych získal větší počet, prostor za nimi vyplnil špalíčkem pěnového polystyrénu a vše zakryl vozovou plachtou.

Na přívěsu stojí za pozornost řetízky. Jsou vyrobeny ze dvou zkroucených měděných drátků, které se následně rozklepou na plocho. Ocelovou jehlou se pak dají oka řetězu „rozevřít“, ale i po pouhém rozklepání působí řetízek docela realisticky. Modelářské řetízky MK Models jsem tehdy ještě neměl k dispozici.

 

 
Datum: 12. 02. 2013 17:56:00 Autor: QF17
Předmět: Hele, já to nechápu
prostě tolik povedených kitů se jen tak nevidí. Mroži co vaše rodina? Také dělá kity?:-)) No paráda, mnoho techniky co máte doma jsem neznal.
Datum: 13. 02. 2013 08:18:15 Autor: Franta Mrož
Předmět: Když člověk něco dělá
soustavně skoro 25 let, tak se to nahromadí. Pravda ale je, že nemám žádné dědečkovské povinnosti a pracuji doma. Když mě omrzí překládat nebo nemám žádný nápad ohledně psaní, zalezu do kutlochu, kde něco natřu nebo slepím, přitom mě něco napadne do románu, takže se po hodině vrátím k počítači, zatímco v kutlochu mi schnou natřené díly. Tož tak.
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.