logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Halftrack M16 a Dodge WC 62 s cisternovým vlekem

Na dně budoucího Lac de Neufchâteau 

 

V 80. létech minulého století kralovala trhu plastikových stavebnic pozemní techniky japonská firma Tamiya a k jejím nejatraktivnějším kitům patřil americký polopásový transportér s protiletadlovým čtyřčetem půlpalcových kulometů Browning, označovaný jako M16. Samozřejmě jsem ho chtěl mít a někdy v polovině devadesátých let jsem si stavebnici opatřil a postavil. Našel jsem si přitažlivou dvoubarevnou kamufláž, která zachycovala vozidlo 447. divize protiletadlového dělostřelectva v oblasti Neufchâteau v lednu 1945.

 

Druhým modelem na podložce je třínápravový lehký nákladní automobil Dodge WC 62 z produkce Italeri/Bílek, který jsem slepil v květnu 2003. Přidal jsem mu kruhovou lafetu s kulometem Browning .50 ze setu Tamiya s výstrojí nákladních automobilů a za něj přivěsil jednoosý cisternový vlek Italeri/Bílek.

 

Měl jsem ideu znázornit část zásobovacího konvoje ? náklaďák tvořící s vlekem předsunutý bod zásobování palivem a ochranné protiletadlové vozidlo, neboť krátce předtím vyděsila Spojence novoroční akce Luftwaffe.

 

Podložku jsem vytvořilo jako polní cestu na okraji nějakého vodního kanálu a při psaní tohoto příspěvku mi napadlo se podívat na Google Map, kde vlastně ten ?Nový zámek? leží. Není to však žádný zámek, ale město v jižní Belgii, v cípu mezi francouzskou a lucemburskou hranicí, a na jeho západním okraji se od roku 1958 nachází jezero Lac de Neufchâteau, podél jehož jižního břehu vede dnes úzká silnice pro dopravní obsluhu autokempu. Takže si představuji, že konvoj jede po polní cestě kolem říčky na místě budoucího jezera, kde z protilehlého břehu stále hrozí němečtí záškodníci.

Celkový pohled na scénickou podložku z levé strany ukazuje úzký proužek vodní hladiny, vyrobený přetažením igelitu, a písečný sráz břehu.

Pohled na kolonu z pravé strany. Kamufláž modelů je natřena barvami Humbrol, u Dodge odstínem H116, u vleku H115, doplňky H117.

Model M16 je sestaven ?z krabičky?, jen jsem podle barevné předlohy doplnil klece na předním nárazníku s dalšími kanystry a plechovkami oleje. Bohužel, jsou to nemodelové kanystry Tamiya, jiné jsem tehdy neměl.

Pohled z druhé strany na M16, který byl ve své době pokládán za superkit.

Jediným závažným nedostatkem jsou plná hnací a napínací kola, která měla ve skutečnosti děrované obruče. Někteří ?šílenci? je vypilovávali, dnes tento problém řeší nová generace stavebnic halftracků firmy Dragon.

Kulometná věž s ?vestavěným? střelcem v leteckém stylu oplývá detaily, včetně benzínového elektroagregátu a akumulátorů pro pohon věže. Jediné, co jsem doplnil, bylo kruhové sklo reflexního zaměřovače.

Pohled na věž z vnější strany. Kryt střelce byl snad z pancéřového plechu.

Věž je otočná a dá se měnit i elevace kulometů.

Také interiér vozidla je dostatečně detailován, včetně zásobníků půlpalcové munice. K oživení jsem přidal samopal s popruhem.

Podložku jsem se zase snažil oživit tabulkou varující před snajpry.

Model ?šestikolky? jsem doplnil oběžným kruhem s půlpalcovým kulometem a náklad sestavil z barelů, hadic, čerpadla a tabule označující středisko doplňování pohonných hmot.

Stavebnici Italeri/Bílek se vyčítá příliš vysoké přední sklo. Vyřešil jsem to tak, že jsem ho sklopil.

Bližší pohled na náklad ukazuje ještě bednu, karton s jídelními dávkami a plechovku s olejem.

Pohled na předek ?šestikolky? ukazuje silně zašpiněná přední sedadla a nepříliš vyvedenou figurku psa ? maskota jednotky.

Na tomto záběru stojí za povšimnutí řetízky držící postranice a dřevěné rošty na podbězích zadních kol, které sloužily jako lavice. Tyto detaily jsem přidal poté, co jsem si v Lešanech na srazu historických vojenských vozidel prohlédl skutečnou ?dočku?.

Jednoosý cisternový přívěs je postaven ?z krabičky?. Bohužel, spodní řádky nápisu na bocích cisterny jsou v přiloženém obtiskovém aršíku příliš dlouhé a částečně přesahují přes hrany.

 

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.


Recenze týdne

Ukrajina

Osobní svědectví a geopolitické pozadí rusko-ukrajinské války.