logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Lanzbuldog s kořistním kanonem Schneider 75 mm a tahač Krupp Protze s PTK 37 mm

Střídaní stráží

Francouzský kanon Schneider 75 mm, vzor 1897, byl jedním z prvních rychlopalných děl na světě. Ačkoli měl šroubový závěr, zruční dělostřelci dokázali z něho pálit ve dvouvteřinových intervalech, jak ukazují dokumentární záběry třebas amerických námořních pěšáků za druhé světové války v Tichomoří. Z předešlého vyplývá, že tato zbraň vlastně ještě z 19. století úspěšně sloužila nejen v první světové válce, ale také v druhé. Schneider 75 mm byl ve výzbroji všech států Dohody a po roce 1918 též mnoha dalších zemí. Velký počet těchto kanonů nakoupily za první světové války Spojené státy a v meziválečném období modernizovaly jejich lafety, aby byly schopné motorové trakce. Tyto zásoby pak způsobily, že letitý Schneider se stal zbraní různých amerických motorizovaných děl, např. halftracků, ale také hlavní zbraní improvizovaných obrněných automobilů CMP BB3 Svobodných Francouzů v Africe. A dokonce zabloudil i do Wehrmachtu, když Němci zkombinovali ve Francii ukořistěné Schneidery s v Rusku ukořistěnými podvozky tanků T-26 a vytvořili motorizované dělo 7,5 cm PAK 97/38 auf Fahrgestell PZKW T-26, jak zněl oficiální krkolomný název.

Kanon Schneider 75 mm byl též ve výzbroji polské armády, takže bylo logické, že jej jako kit 1 : 35 vydala polská firma RPM. Stavebnice měla volitelná kola pro původní francouzské dělo a pro polské dělo uzpůsobené motorové trakci. Koupil jsem si dvě stavebnice (i tak se ukázalo, že to bylo málo) a v roce 2002 první sestavil ve francouzské verzi. Přitom jsem se snažil jednoduchý model vylepšit, třebas nalepením plastikového proužku na obvod loukoťových kol, abych zdůraznil železný ráfek.  Kanon mi o samotě ležel na polici až do roku 2007, kdy mi klubový kolega Jiří Hübner daroval téměř dokončený resinový kit německého traktoru Lanzbuldog  z produkce firmy PlusModel. Napadlo mně přidat ještě kolesnu ze stavebnice německé polní kuchyně Tamiya a vytvořit scénu, kdy je během postupu Němců Francií v roce 1940 Schneider tažen jako kořist od zápolí. Následně jsem původní záměr ještě rozšířil, a to doslova, neboť na širší podložku, představující dlážděnou silnici s okrajnicí, jsem přidal tahač Krupp Protze KFz 69, který opačným směrem táhne na frontu protitankový kanon 3,7 cm. V obou případech se jedná o stavebnice Tamiya.

 

Celkový pohled na podložku se čtyřmi modely (vlastně s pěti, neboť kolesna je de facto složitější než vlastní kanon).

Největším a nejsložitějším modelem na podložce je malý nákladní automobil Krupp Protze v provedení KFz 69. Tamiya napřed vydala základní valník a o dost později verzi tahače. Původně jsem uvažoval o přestavbě, pak ovšem sáhl po stavebnici tahače.

Připnout kanon přímo za traktor mi připadlo ?ošizené?, tak jsem použil kolesnu ze stavebnice německé polní kuchyně.

Polská stavebnice kanonu neoplývá detaily a pravděpodobně je dosti zjednodušená.

Resinová stavebnice traktoru Lanzbuldog má již tradičně vysokou úroveň kitů PlusModel a výsledkem je působivý model.

Na této fotografii jsou dobře vidět bohaté detaily.

Model traktoru jsem dostal s malým poškozením ? chyběl ulomený levý světlomet. Místo něho jsem osadil světlo Notek.

Oproti původní stavebnici valníku je tahač Krupp Protze KFz 69 vybaven bohatší výstrojí, včetně pušek dělostřelců. Pro nátěr jsem zvolil barvu Humbrol Dark Sea Grey (z ?leteckých? zásob), filtr ze směsi H 26 + H 34 a zablácení je provedeno ?očními stíny? Tamiya.

Marking odpovídá 293. pěší divizi, Francie 1940.

Ucelený pohled na sestavu kanonu a kolesny.

Na štítu kanonu je namalované  ?kořistní číslo?.

Tak slavný kanon jako Schneider 75 mm by si zasloužil lepší stavebnici.

Je třeba říci, že při pohledu zevnitř není stavebnice Tamiya PTK 3,7 cm o moc lepší. Avšak je alespoň o 20 let starší než stavebnice Schneideru RPM.

Nicméně zvnějšku je PTK přece jen lépe detailován.

 

 

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.


Recenze týdne

 Kordy a rapíry z českých sbírek 16. - 18. století II. díl

Kniha volně navazuje na první díl, vydaný roku 2018.