logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

M3 75 mm GMC

Vylodění na Tinianu.

Pěchotní polopásový transportér M3 Halftrack byl snad nejrozšířenějším obrněným vozidlem americké armády za druhé světové války a poté sloužil i v mnoha jiných armádách, včetně izraelské. Kromě původního účelu byl upravován pro celou škálu dalších úkolů, osvědčil se jako dělostřelecký tahač a hlavně jako zbraňový nosič, čímž spadal do kategorie, označované zkratkou GMC (Gun Motor Carriage).

Ve snaze získat co nejrychleji protitankový prostředek byl na halftrack M3 umístěn rychlopalný kanon 75 mm Gun M2, což byla repasovaná verze původně francouzského kanonu Schneider 75 vzor 1897, jichž Spojené státy, kde se původně označoval jako 75 mm Gun 1897A2, zakoupily za první světové války velké množství. Ačkoli se jednalo o letitou zbraň, byla stále natolik výkonná, že ukořistěné francouzské kusy používal i Wehrmacht. Nicméně na německé tanky Panzer IV nestačil, o čemž se Američané přesvědčili v průsmyku Kasserine, nicméně M3 75mm GMC si našel nové pole působnosti jako podpůrný palebný prostředek námořní pěchoty v Tichomoří. Z evropského válčiště prakticky vymizel, ale v Pacifiku při vyloďovacích operacích odváděl dobrou práci až do léta 1945.

Zbraňové nosiče na polopásových vozidlech Halftrack mě odjakživa zajímaly, takže jsem je začal konvertovat ze stavebnic Tamiya běžných pěchotních transportérů. M2 57 mm GMC jsem zde již představil (viz ?Obrněný transportér White Scout Car a halftrack GMC 57 mm?) a nyní přišel na řadu M3 75mm GMC. Vyšel jsem ze stavebnice Tamiya M21 Mortar a pro ztvárnění kanonu Schneider 75 mm jsem použil polskou stavebnici ?Armata polowa 75 mm wz. 1897 Schneider? firmy RPM. De facto jsem z ní vzal jen hlaveň. Při konverzi jsem se řídil publikací M3 Half-Track in action nakladatelství Squadron Signal Publications, odkud jsem z barevného bokorysu převzal i kamufláž a marking, zobrazující vozidlo roty speciálních zbraní 2. divize USMC v červenci 1944 po vylodění na Tinianu. Jedná se o malý ostrov souostroví Marian, ležící velmi blízko Saipanu, a operace patřila k těm méně krvavým, neboť po pěti dnech byl Tinian dobyt.

Model jsem dokončil v listopadu 2000 a dlouho jsem uvažoval, jaké další vozidlo k němu na podložku přidám. Stále jsem nemohl najít nic, co by se do vylodění na Tinianu hodilo, až jsem se začátkem letošního roku rozhodl, že model posadím na podložku sólo. Což se 2. února 2018 stalo. 

 

Inspirující fotografie.

Místo druhého modelu jsem podložku doplnil vegetací.

Vozidla USMC bývala za pacifického tažení bohatě obložena bagáží.

Záběr z druhé strany.

Zde je dobře vidět drobnější úprava ? odříznutí horní části rámu předního skla, aby nebyla omezena elevace kanonu směrem dolů. Při palbě na japonské bunkry se záporná elevace hodila.

Podle fotografie jsem na záď halftracku umístil barel.

Kanon jsem opatřil svislou děrovanou deskou, která chránila miřiče při zákluzu a před nábojnicemi, vyhazovanými ze závěru.

Ač letitá, stavebnice Tamiya disponuje přesnými disky a realistickými pneumatikami předních kol.

Ložiště kanonu Schneider ve skutečném vozidle. Tuto fotografii jsem při stavbě neměl k dispozici.

Takhle jsem ložiště ztvárnil na základě malého černobílého snímku v publikaci M3 Half-Track in action.

Kanon s krabicovým štítem je volně nasazen na kolíku, takže se dá sejmout.

Pohled zezadu ukazuje lafetu s točítky.

 

V současnosti se modeláři nemusejí trápit s přestavbou, neboť je k dispozici kvalitní kit firmy Dragon.

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.