logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

M3 Lee Mk 1

Kombinovaný pohon 340 + 1

Americký střední tank M3 Lee byl směsicí moderních a zastaralých prvků. Dobře řešené pohybové ústrojí dávalo tanku značnou pohyblivost a rychlost, avšak archaické uložení hlavní zbraně do sponsonu tanku znemožňovalo zaujmout věžové postavení ? zastavit před terénní vlnou tak, aby nad ni přečnívala toliko věž. Z ní mohl tank pálit po nepříteli, aniž se sám vystavoval nepřátelské palbě. M3 Lee musel kvůli dělu v zastaralém sponsonovém uložení vyjet celý a v severní Africe, kde byl poprvé nasazen, se stával snadným cílem německých tanků a protitankových zbraní. Proto byl rychle stažen, jakmile bylo vyrobeno dostatek tanků M4 Sherman, a na západní frontě se již neobjevil. Určité množství používala Rudá armáda, která M3 Lee dostala v rámci smlouvy o půjče a pronájmu, avšak na východní frontě hrál jen marginální roli. Jediným válčištěm, kde tvořil významnou část tankových sil a vydržel až do konce války, byla Barma. Zde byly tanky M3 Lee ve výzbrojí 50. a 254. indické tankové brigády, celkem u čtyř pluků. Pro svůj model jsem si pak zvolil marking. 25. pluku dragounů 50. indické tankové brigády.

Model je sestaven z dílů dvou stavebnic, korba ze staré stavebnice Tamiya, věž, její vnitřní vybavení, dělo ve sponsonu a některé interiérové díly z moderní stavebnice Academy. Ke zlepšení vzhledu jsem ještě použil pásy z plastikových článků.

Tanky nejsou mou prioritou a důvodem ke stavbě M3 Lee byla figurka slona z produkce německé firmy Schleich. Koupil jsem si ji už dávno s úmyslem, že vytvořím podložku, na níž bude před tahačem QUAD s 25liberní houfnicí přecházet slon, nesou v ohbí chobotu kládu. Při debatě v klubu kolegové nadhodili, že dramatičtější by bylo, kdyby slon vyprošťoval zapadlý tahač. Problémem však bylo sehnat figurku mahauta, tedy poháněče slonů. V měřítku 1 : 35 žádná neexistuje, a když jsem si konečně opatřil figurku 1 : 32 ze sady s válečným slonem, zjistil jsem, že je tak veliká, že se nedá použít. Nezbylo než se pustit do toho, čemu jsem se chtěl vyhnout ? předělat mahauta z figurky britského dělostřelce.

Nakonec jsem vytvořil podložku, která zachycuje jednou stranou zapadlý tank M3 Lee do bažiny pod cestou, takže potřebuje, aby mu něco podrželo záď, neboť záběr horního pásu a prokluzování spodního v bahně by jinak vozidlo stáčelo ještě více do bažiny. Odtud podtitul ? tři sta čtyřicet koní plus jeden slon.

Model tanku jsem dokončil 5. června 2014 a podložku dotáhl do konce o týden později.

 

Hotový model ještě před osazením na podložku

Spodní dělo ve sponsonu mělo ráži 75 mm, zde v pozdější verzi s delší hlavní, a primárně se mělo používat k podpoře útočící pěchoty, druhotně k ničení nepřátelských tanků. Konstrukce de facto kopírovala dělovou kasematu válečné lodě ze začátku 20. století.

Korba byla samozřejmě nýtovaná, v lité věži se nacházel 37mm kanon, určený přednostně k ničení nepřátelských obrněných vozidel. V roce 1942 už nemohl stačit.

Pohled do nitra vozidla z levé strany ukazuje koš věže?

? z pravé strany pak závěr 75mm děla. Tyto díly jsou ze stavebnice Academy.

 

Dělo je velmi dobře detailováno, včetně sedačky střelce.

Totéž platí i o věži se 37mm kanonem, kde je nejhezčím detailem 37mm munice.

Některé detaily interiéru jsem musel vyrobit, protože originály ze stavebnice Academy jsem včetně celé korby použil ke stavbě tahače M33. Stavbu komplikovalo, že před slepením korby jsem musel osadit figurku řidiče (nakloněnou, jak by se skutečný člověk snažil vyrovnat s náklonem vozidla).

Při fotografování jsem zjistil, že podložku je obtížné dostat do celkového záběru.

Volil jsem různé úhly, ale pořád to není ono.

Další pokus, více z nadhledu a na jiném pozadí, snad dává lepší představu o celkovém aranžmá.

Záběr vlastního tanku, napůl zahrabaného v bažině. Vysoká tráva, rostoucí v bažině, je vyrobena z rouna, které jsme koupil na výstavě v Telfordu.

Zde je vidět v průzoru tvář řidiče, znak 50. indické tankové brigády a taktické číslo 25. pluku dragounů.

Na zádi se znaky opakovaly. Bagáž je resinový odlitek, doplněný dalšími resinovými doplňky a britskou přilbou.

Jeden z tankistů ukazuje řidiči a pokouší se koordinovat jeho činnost s tahem slona.

 

Záběr pravé poloviny podložky, kde je centrálním objektem slon s mahautem a jako propojovací prvek palma a dvě figurky.

Před slonem vznikl hluchý prostor, který jsem se pokusil vyplnit kmenem, z něhož osádka tanku pilou odřezala klády pro podložení pásu v bažině.

Figurka slona není zcela přesná. Má příliš silné nohy a ocas. Chomout jsem vytvořil na základě obrázku na Internetu, pracnější však bylo předělat figurku mahauta z figurky britského dělostřelce ve stavebnici 25liberní houfnice. Naštěstí jsou zde dělostřelci do půli těla obnaženi.

Figurka slona dostala patinu anilinovým filtrem světle šedého odstínu a také jsem jí přidal kly, neboť původně představovala slonici.

K oživení scény přispívá figurka zabláceného vojáka s lopatou a bohorovného důstojníka kouřícího v doprovodu svého psíka dýmku.

A nakonec nezbytná palma. Kmen je vyroben z plastikové násadky štětce, která je ztvarována teplem a ovinuta konopným provázkem. Koruna je vytvořena z papírových, již nabarvených a laserem vyřezaných listů.

 

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.


Recenze týdne

 Kordy a rapíry z českých sbírek 16. - 18. století II. díl

Kniha volně navazuje na první díl, vydaný roku 2018.