logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Operace Anvil

DUKW  uvázlý na podmořském balvanu.

Obojživelný nákladní automobil DUKW byl postaven na šasi standardního 2,5tunového automobilu GMC CCKW americké armády za druhé světové války a při vyloďovacích operacích prokázal Spojencům neocenitelné služby. Scénická podložka zachycuje situaci, kdy během vylodění v jižní Francii v srpnu 1944 (operace Anvil) jeden DUKW uvázl na podmořském balvanu těsně před pláží. Podle manuálu je k vyproštění vozidla použit jeho naviják na zádi a kladka uchycená na břehu, zde na protivyloďovací překážce. Jeden člen osádky se snaží sochorem, jenž patřil do výstroje, odklonit ocelové lano od nákladu.

Model je postaven ze stavebnice Italeri  1 : 35 a je použita jenom karosérie, šikmo seříznutá. Stavebnici jsme zakoupili napůl s klubovým kolegou, který měl zájem o podvozkové skupiny, takže mi nebylo „líto“ torzo modelu takto zapustit do podložky. Vodu opět tvoří jen slabá vrstva modrého vosku z čajových svíček, vlny a pěna jsou znázorněny bílou akvarelovou barvou přímo z tuby.  Do rámečku z lišt na olemování obkladaček je vložena základová deska z obalového kartonu, břeh je vytvořen z pěnového polystyrénu polepeného novinovým papírem. Sestavená a seříznutá karosérie, avšak bez detailů, byla přilepena k základové desce a poté oblita roztaveným voskem. Čeření a vlnění vody jsem vyrobil hrotem pistolové pájky.

 

Celkový pohled na scénickou podložku.

Podložka co nejtěsněji obtahuje trup, aby byla spotřeba vosku co nejmenší a lití co nejsnadnější.

Na protivyloďovací překážku jsem použil zbytek kolejnice z kolejové sady Trumpeter, chaluhy jsou znázorněny čajem obarveným vodovými anilinovými barvami.

Při zpracování vosku je třeba mít šťastnou ruku. Zde to vyšlo optimálně i s řetězem ležícím na hladině.

Tento detail ještě lépe ukazuje vybíhání vln na pláž a zapuštěnou kotvu Danforth z výstroje vozidla jako pojistku, aby při tahu vrátku se DUKW nestočil a nesklouzl hlouběji do vody.

Pohled na přední část vozidla oživuje záchranné kolo.

 

Figurka pochází ze stavebnice Tamiya tanku Stuart, má však předělané ruce a sklopenou hlavu. Náklad v nakládací síti je resinový doplněk „Cargo for DUKW“ z produkce firmy MK Models.

Detail figurky se sochorem, který byl k odklánění lana přímo určen.

Detail řidičského prostoru jsem zpestřil ruční pumpou jakoby nasazenou v akci, záchranným kruhem a přilbou zavěšenou na rohu opěradla řidičovy sedačky.

Zdrojem stearinu byla sada polských čajových svíček, která se prodávala v Tescu.

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.