logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Modely Chevrolet 30 cwt a S.A.S. jeep

Rendez-vous u „Červených skal“

Ke zvláštním jednotkám druhé světové války patřila také Special Air Service (S.A.S.), neboli Letecká zvláštní služba (existuje dodnes jako speciální a protiteroristická jednotka). Jednalo se o záškodnický britský útvar, který pronikal hluboko do pouště, aby objížděl jižní bok severoafrické fronty a vpadal do týlu Afrikakorpsu, kde přepadal německá zařízení, s největší oblibou letiště Luftwaffe. Bojovým prostředkem byl několika kulomety vyzbrojený jeep, jehož osádka s ním v noci vjela na stojánku německých letadel a střílela kolem sebe ze všech hlavní. Jelikož jeepy neměly dostatečný dosah, spolupracovala S.A.S. při svých výpadech s dalším speciálním útvarem, s Long Range Desert Group (LRDG), neboli s Dálkovou pouštní skupinou. Její hlídky na nákladních automobilech buď přepadová komanda S.A.S. doprovázely, nebo se s nimi setkávaly na předem stanovených místech, aby jim doplnily zásoby paliva, vody, munice a proviantu.

V této roli se používaly i jedenapůltunové nákladní automobily Chevrolet a spolu s útočným jeepem S.A.S. se staly předlohou pro stavebnice firmy Tamiya. Pořídil jsem si je někdy na počátku 90. let, rozhodnut vytvořit scénu zachycují setkání vozidla S.A.S. a LRDG za účelem doplnění zásob. V každé stavebnici bylo po dvou figurkách, takže jsem žádné další shánět nemusel.

Dnes se jedná o letité kity, ale stále kvalitní, které se dají vyšperkovat moderními doplňky, fotolepty, resinovými koly atd. Já tehdy nic z toho neměl a musel jsem kupříkladu použít u Chevroletu 30 cwt původní kola ze stavebnice, která mají plastikové disky a „gumové“ pneumatiky. Jedna z nich po několika letech příčně praskla, naštěstí na levém předním kole, které je částečně kryto „červenou skálou“.

Je to vlastně moje druhá scénická podložka vůbec. Dal jsem jí pětiúhelníkový tvar a použil přírodní materiály, na posyp různé písky, na „červené skály“ úlomky cihly.

Předpokládal jsem, že pětiúhelníkový tvar podložky bude působit zajímavě, ale v praxi se ukázal být neskladný, takže jsem se nadále omezil na jednoduché obdélníky. Zásada je, že plocha prázdného terénu nesmí převládat nad půdorysy vozidel a doplňující výbavy.

Jiný úhel záběru na celé tábořiště při snídani a s ještě dvěma nesbalenými spacáky. Pokud si pamatuji, hrníčky jsem udělal z kovových pouzder tranzistorů.

Model Chevroletu 30 cwt má stále slušnou úroveň s detailem vysílačky, která byla vestavěna do skříně v pravém předním rohu korby. Bylo mi líto ji zavřít víkem, takže jsem k otevřené vysílačce přistavil figurku v roli radisty. Podle představ návrhářů Tamiya patřila tato figurka na korbu. U skutečných osádek měl na starosti rádiové spojení velitel vozu.

U Chevroletu jsem doplnil pouze popruhy zbraní, tažné lano na předním nárazníku, řemeny na blatníkových držácích a samozřejmě náklad.

Patina je provedena křídou a fixována nátěrem podlahového leštidla Bistrol, které jsme používali od 80. let ještě na kity letadel.

Záď náklaďáku s vojákem stáčejícím palivo do kanystru. Slabinou jsou ostře červené hadice, pravděpodobně bužírka z drátu. Vhodnější materiál jsem neměl. Dnes bych použil olověný drát a natřel barvou.

Detail figurky odhaluje školáckou chybu – nedostatečně zaškrabaný šev na jejím boku, kde se spojují poloviny formy.

Model jeepu jsem též doplnil jen drobnými detaily – popruhy, řemeny a tažným lanem. Jinak je postaven „z krabičky“.

Slabinou tohoto modelu je použití původních kanystrů Tamiya, které mají chybná dvojitá madla, neboť ve skutečnosti měly kanystry madla trojitá. Před těmi dvaceti lety však byly takové maličkosti pod mou „rozlišovací schopnost“.

Nejen hrníčky, ale také jídelní misky a konzervy jsou vyrobeny z pouzder elektronických součástek, konvice pak z plastiku (tělo promáčknutím nahřáté hmoty kruhovým otvorem, hubice vytažením z nahřátého rámečku a ještě za tepla esovitě prohnutým). Spací pytle a plachty jsou z papíru.

Figurky měly původně sedět v jeepu. Takhle se mi zdály akčnější a přitom jsem je nemusel nijak zvlášť upravovat. Plechovka a kulomet jsou z doplňkové sady Italeri.

 

 
Datum: 25. 12. 2012 18:41:18 Autor: QF17
Předmět: opravdu pohlazení
Děkuji za další fotky vašich děl a děl vašich kamarádů. Přeji vám hodně pevnou ruku a všem slušným lidem i nervy v roce 2013
Datum: 26. 12. 2012 16:12:12 Autor: Franta Mrož
Předmět: Do Nového roku
Děkuji za přání a také já přeji příznivcům rubriky Toluenové opojení - galerie vše nejlepší do roku 2013, příslovečné štěstí, pevné zdraví a příjemné chvíle u našeho společného hobby.
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.