logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Obrněný automobil BA-20M a průlomový tank KV-2

Ještě Němcům ukážeme

V roce 1940 byla Rudá armáda papírově nejsilnější armádou na světě s 20 000 tanky, z nichž ale sotva 1 500 bylo moderních. Byla cvičena na útok podle doktríny ?hlubokého průniku?, jejímž spoluautorem byl maršál Tuchačevskij. Této doktríně odpovídala i koncepce průlomového tanku, těžkého obrněného vozidla s takovou palebnou silou, aby mohlo rozbít opevněnou linii nepřítele a vytvořit v ní průlom. Průlomový tank KV-2 pak byl vyvinut v roce 1940 na základě těžkého tanku KV-1. Místo 76,2mm kanonu dostal do nové, monstrózně velké věže 152mm houfnici, jíž měl ničit pevnůstky nepřátelské linie. Bylo vyrobeno pouze 334 kusů ve dvou variantách, nicméně Rudá armáda do nich vkládala velké naděje, ty se však hned v prvních týdnech války ukázaly jako liché. Podmotorovaný KV-2 byl těžkopádný a pomalý a navíc trpěl mechanickými závadami. Většinu strojů jejich osádky při chaotickém ústupu kvůli poruchám nebo nedostatku paliva opustily, takže se staly kořistí Němců, kteří je v pozdějších fázích války, kdy už ustupovali oni, zakopávali a používali jako opevněné body, snad i při obraně Berlína na jaře 1945.

První stroje se starší věží MT-1 se označují jako vzor 1940, další tanky se zjednodušenou a maličko nižší věží pak jako vzor 1941. Ten se pak stal předlohou pro stavebnici Tamiya, kterou jsem složil v dubnu 2004. KV-2 s věží MT-1 vyrábí jako stavebnici Trumpeter.

Druhým modelem na podložce je obrněný automobil BA 20M, postavený ze stavebnice Maquette v téže době, abych mohl obě tak rozdílná vozidla umístit na jednu podložku, dýchající ještě pokojným vesnickým životem.

 

Scéna zachycuje ustupující KV-2 56. tankové brigády, poznamenaný prvními bojovými šrámy, který je veden obrněným automobilem BA-20M. Ten má však poruchu a tank blokuje.

Stavebnice KV-2 firmy Tamiya byla už v roce 2004 stará, ale stále vyhovuje.

Model je natřen barvou Humbrol HB 159 a napatinován silně rozředěnou barvou HB 72, která mi tehdy ještě zbývala po stavbě letadel.

Stopy po zásazích německými granáty jsou znázorněny nahřátým ocelovým bodcem. Na podzim 1941 Němci neměli protitankový kanon, který by dokázal pancéřování KV-2 prorazit.

Na rozdíl od původní MT-1 měla novější věž, kromě jiného, rovné zadní čelo.

Avšak ve věži spočívá hrubá chyba stavebnice Tamiya. Její střecha se dozadu svažuje, což je špatně, neboť skutečná věž měla střechu vodorovnou. Značně to mění siluetu modelu oproti skutečnému tanku, takže jsem se rozhodl pro nápravu. Při pozornějším pohledu jsou pod hranou střechy přece jen viditelné spáry, které oddělují vsazený klín plastiku od původního výlisku věže.

Detailnější záběr na předek tanku ukazuje deformovaný blatník a vlečná lana, vlastnoručně kroucená z drátků. Také je vidět, jak wash, i když nanášený štětcem, zatekl do vzorku pásových článků a realisticky se stáhl do prohlubní kol.

Pohled na pojezdové ústrojí, zaprášení provedeno velmi rozředěnou barvou HB 72.

Kola jsou velmi přesně a věrně odlita, aby odpovídala vysokému standardu stavebnic Tamiya, byť starších.

To tak zcela neplatí o stavebnici BA-20M z produkce dnes již neexistující firmy Maquette. Některé díly postrádají nezbytnou jemnost.

Abych evokoval ještě poklidnou atmosféru nějaké běloruské vesnice, umístil jsem do rohu dřevěný plot a za něj pašíka.

Obrněný automobil BA-20M byl postaven na podvozku osobního automobilu GAZ M-1. V roce 1934 vznikla verze BA-20, v roce 1938 pak vylepšená BA-20M.

Pro znázornění scény opravy bylo nutné zvednout boční panely pancéřové kapoty.

Další drobnou úpravou bylo doplnění vlečného lana.

Scéna opravy také vyžadovala figurku rudoarmějce s hadrem v ruce...

?a též otevřená dvířka na straně řidiče. Ačkoli není do automobilu příliš vidět, sedačky jsem udělat musel.

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.


Recenze týdne

 Kordy a rapíry z českých sbírek 16. - 18. století II. díl

Kniha volně navazuje na první díl, vydaný roku 2018.