logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Obrněný transportér White Scout Car a halftrack GMC 57 mm

Severoafrický kočár pro generála Pattona

Celá devadesátá a ještě několik let po roce 2000 vycházel velmi dobrý modelářský časopis HPM (Historie, plastikové modelářství), z něhož jsem čerpal při stavbě kitů. Mezi jiným mě inspiroval i barevný bokorys transportéru White Scout Car, upraveného jako mobilní velitelské stanoviště generála Pattona, když velel v severní Africe II. americkému sboru. Bohužel, z bokorysu se nedalo poznat, zda konstrukce nad karosérií jsou jen ochranné rámy z úhelníků nebo plné štíty z pancéřového plechu. Zvolil jsem to první a v květnu 2000 model postavil. Před rokem nebo dvěma jsem na internetu našel fotografii tohoto vozidla a zjistil, že to byly štíty. Rozhodl jsem se model rekonstruovat a letos 1. května, tedy po 17 letech, jsem rekonstrukci dokončil a model vrátil na podložku, kde je spolu s halftrackem M2 GMC 57 mm.

Pro stavbu transportéru White jsem použil stavebnici Zvezda/Italeri, která je letitá, ale tvary vozidla zachycuje věrně a má také dostatečné množství detailů. Slabinou jsou doplňky, především kanystry s nemodelovými držadly.

Model halftracku jako zbraňového nosiče GMC 57 mm vznikl v listopadu 2000 ze stavebnice Tamiya M3, u níž jsem původní korbu nahradil kratší z nějaké prastaré stavebnice, již v polovině 90. let v Česku distribuovala zásilková firma Hornet, a 57mm PTK vzal ze stavebnice Italeri M6 Antitank Vehicle. Při přestavbě jsem se řídil publikací Squadron/Signal Publication Number 34 ? M3 Half-Track in action.

 

 

 

Původní provedení modelu Pattonova Scout Caru, kde jsou chybně místo štítů jen ochranné klece z úhelníků.

 

  Internetová fotografie skutečného Pattonova transportéru za tažení v severní Africe. Oproti podkladům má vozidlo místo zástavy II. sboru vlajku tříhvězdičkového generála.

 

Model po dokončení rekonstrukce. Ještě není natřen a je potřeba dolepit zpět díly, např. dveře, které se při rekonstrukci utrhly.

 

 

 

 Zpět na podložce.

 

  Teď to konečně vypadá, jak to vypadat mělo.

 

 Naštěstí jsem měl zapsané použité barvy, H 155 a H 63, takže jsem věděl, čím mám štíty natřít. Jak je vidět, firma Humbrol barevné standardy drží. Patina je provedena anilinovými vodovkami.

 

Přední půlpalcový kulomet je přemístěn doprostřed a kromě štítů přibyly anténní držáky, na každém boku vozidla jeden.

 

      I přes svou věkovitost má stavebnice Zvezda/Italeri pěkně provedená kola.

 

 Součástí původní přestavby v roce 2000 byl též podstavec pro středový kulomet Browning .50.

 

 Bagáž na zadním schůdku jsem ponechal původní. Nejvíce vyniká skládací mapový stůl s trubkovými nohami.

 

   T48 57 mm Gun Motor Carriage, jak znělo oficiální označení polopásového transportérů M2 s protitankovým kanonem M1 (americkou verzí britského 6liberního PTK), vznikl na britskou objednávku.

 

Celkem vzniklo 962 těchto vozidel, ale většina byla konvertována zpět na pěší transportéry M3, neboť jako s protitankovým prostředkem se již počítalo s neskonale dokonalejším a účinnějším stíhačem tanků M10 Jackson. Jen pár to stihlo na bojiště, v tomto případě do severní Afriky k 1. rotě 601. praporu protitankových zbraní americké armády, který byl nasazen v zimě 1942/43 v Tunisku.

 

   Za povšimnutí stojí otvory v obrubě korby, které sloužily k lafetaci kulometů.

 

 Největší vadou všech stavebnic halftracků z produkce firmy Tamiya jsou plné obruče hnacích a napínacích kol pásového podvozku. Ve skutečnosti byly děrované, ale piplavou práci s jejich vypilováním jsem si odpustil.

 

 Úprava vnitřku korby byla nenáročná. Místo sedaček uprostřed přišla základní deska lafety a na ni čep, kolem něhož se lafeta kanonu i se štítem otáčí. U skutečného vozidla byl odměr 25,5 ° na každou stranu.

 

 K zablácení blatníků a pneumatik jsem tehdy použil cementovou kašičku.

 

  Jak bylo pro severoafrickou kampaň typické, mnohá americká vozidla nesla ?letecké? označení ? bílou hvězdu v modrém kruhu.

 

 Kratší korba způsobovala, že šasi vzadu přečnívalo, takže mnohé halftracky M2 zde měly úložnou bednu. Na bocích byly standardně police, kde se nejčastěji vozily protitankové miny.

 
Přidat komentář

Diskuse k tomuto článku byla uzavřena.

Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.


Recenze týdne

 Kordy a rapíry z českých sbírek 16. - 18. století II. díl

Kniha volně navazuje na první díl, vydaný roku 2018.