logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Opel Blitz na dřevoplyn a raketomet 28/32 cm

U konce s dechem.

Po drtivých ofenzívách Rudé armády a vylodění západních Spojenců v Normandii roku 1944 ztratilo nacistické Německo jakoukoli šanci na vítězství ve válce a po neúspěchu kontraofenzívy v Ardenách padla i naděje na separátní mír. Přesto kladla Třetí říše marný odpor až do začátku května 1945 a nedostatek vojáků nahrazovala starými muži Volksturmu a zfanatizovanými výrostky z Hitlerjugend. Nedostávalo se i zbraní a proto se používalo všechno, z čeho se dalo vystřelit, a nedostatek pohonných hmot vedl k tomu, že i v bojových jednotkách se objevila vozidla, předělaná na pohon dřevoplynem.

Ilustrací této situace je pak podivný raketomet, jehož stavebnici na jaře letošního roku vydala firma MiniArt v měř. 1 : 35. Ukazuje dělo s odřezanou hlavní na úrovni jařma brzdovratného zařízení a k hlavni navařenými rošty, na něž se daly uložit dvě klece s dělostřeleckými raketami ráže 28 a 32 cm. Jako základ bylo použito ukořistěné sovětské dělo ráže 76 mm, které předcházelo konstrukci ZiSu-3, a fotografie dokládají, že tato nouzová zbraň byla skutečně vyrobena, i když pravděpodobně k jejímu nasazení na frontu už nedošlo. Fotografie totiž ukazuje amerického vojáka, jak si na šrotišti německé vojenské techniky tento nouzový raketomet prohlíží. Ačkoli nejsem příznivcem stavebnic, které vycházejí z německých projektů, které byly maximálně vyrobeny jen jako prototyp, raketomet MiniArtu jsem si koupil.

Zoufalost této zbraně pak přímo vybízela, abych ji zapřáhl za jiný nouzový prostředek, za nákladní automobil na dřevoplyn, a znázornil beznadějné postavení nacistického Německa koncem dubna 1945. Vozidlo neznamenalo žádný problém, stavebnici Opelu Blitz na dřevoplyn firmy Italeri jsem už měl řádku let. A abych podtrhl poslední dny Třetí říše, zařadil jsem do nákladu na korbě bicykl s pancéřovými pěstmi, jakým se vybavovaly jednotky Volksturmu.

Stavba nebyla nijak náročná, jen to chtělo trpělivost při přenášení obtisků početných popisků na rakety. Stavebnice obsahuje čtyři střely ráže 28 cm a čtyři ráže 32 cm, takže mi jich zbylo dost na zaplnění korby.

 

Jako podklad jsem zvolil sádrovou dlažbu ze dvou dílů. Abych nemusel pracně tmelit a dorývat kostky ve spoji, vymyslel jsem výkop, vyplněný kmeny.

Jelikož byla dlažba na jedné straně příliš tenká, nevzhlednou škvíru mezi ní a rámečkem jsem zaplnil sutí.

Pohled více z nadhledu ukazuje celkové uspořádání a rozmístění nákladu na korbě.

Verzi na dřevoplyn dala firma Italeri na trh v roce 2007. Model sice nemá špičkovou kvalitu, neboť má za základ letitou stavebnici Opel, ale dá se postavit jako slušný sbírkový model.

Model má dřevěnou náhradní kabinu a korbu s vysokými postranicemi.

Vysoký válcový kotel, kde se nedokonalým spalováním dřevěných špalíků vyvíjel dřevoplyn, má detailně zpracovaný povrch a nechybí ani propojovací potrubí.

Z kotle se plyn vedl do filtru, kde se zbavoval prachu a mechanických částic a do chladiče. Celé zařízení bylo umístěno před předním nárazníkem a před vodním chladičem. Propojovací ohebné hadice jsou též ve stavebnici přiloženy.

Od kolegy v klubu jsem dostal nějaké pneumatiky, původně z osobní ameriky v měř. 1 : 24. Sedly přesně na ráfky Opelu Blitz, takže jsem je použil, abych neměl tyto náklaďáky všechny stejně obuté.

Ve stavebnici raketometu bylo osm střel a čtyři klece. Dvě rakety 32 cm (zápalné s 50 l hořlaviny) v klecích jsem osadil do raketometu, zbylé použil jako náklad. Naštěstí jsem měl další resinové klece, do nichž se daly vložit rakety 28 cm (tříštivé o hmotnosti 82 kg). Další doplňky jsou ze setu Tamiya ?German Infantry Weapons? a na bedně za řidičskou kabinou leží pytel s dřevěnými špalíky jako další náplň do kotle.

Bicykl pochází ze setu Tamiya ?German Soldier with Bicycle?, pancéřové pěsti z již zmíněného setu ?German Infantry Weapons?.

Zpočátku jsem pochyboval, zda takový raketomet skutečně existoval a zda si ho projektanti MiniArtu nevymysleli. Fotografie na internetu prokázaly, že byl skutečně vyroben.

Základem bylo ukořistěné sovětské dělo ráže 76 mm, jehož hlaveň dostala po zkrácení na obou stranách rošty, na něž se pokládaly přepravní a současně odpalovací klece raket 28 a 32 cm.

Obsluha raketometu byla snadná a jednoduchá. K nastavení palebných prvků se používal náměr a odměr děla, což byl asi důvod, proč Němci k této improvizaci sáhli. Popisků je na raketách opravdu hodně a při osmi kusech to trvá nejméně dvě hodiny, než je člověk všechny na střely umístí.

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.


Recenze týdne

 Kordy a rapíry z českých sbírek 16. - 18. století II. díl

Kniha volně navazuje na první díl, vydaný roku 2018.