logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

QUAD a hybridní PTK 17/25 pdr

Vypřahat!

Dne 16. dubna 2014 jsem v této rubrice uveřejnil příspěvek s tahačem Crusader Gun Tractor a 17liberním protitankovým kanonem a při té příležitosti se zmínil, že první verze tohoto kanonu provizorně používala skříňovou lafetu 25liberní houfnice i s točnou. Brity k tomuto nouzovému řešení donutilo nasazení těžkých tanků Tiger v Africe počátkem roku 1943, neboť britská 8. armáda neměla žádný prostředek, který by je dokázal zničit. Nový kanon to díky podkalibernímu projektilu dokázal a naštěstí jeho hlavně včetně kolébky a brzdovratného zařízení již byly v té době k dispozici a navíc se daly snadno osadit do lafety standardní 25liberní houfnice.

Původně jsem o stavbě hybridního PTK neuvažoval, ale když jsem postavil 17liberní PTK ze stavebnice Bronco, zůstal mi dříve koupený resin Accurate ?na ocet?. Abych alespoň upotřebil hlaveň, dal jsem se do stavby hybridu, přičemž jsem lafetu použil ze staré stavebnic 25liberní houfnice firmy Tamiya a místo ní jsem si pořídil mnohem lepší stavebnici Dragon. (Pro informaci, stříkaný kit hybridního PTK 17/25 pdr vyrábí firma Bronco.)

Hybridní PTK jsem dokončil 30. ledna 2014 a hned se pustil do stavby tahače. Zvolil jsem QUAD Gun Tractor firmy Tamiya, což je podle předlitého vročení 1974 čtyřicet let starý kit. Jeho úroveň je rozporná, stavebnice sice obsahuje motor i s ventilátorem, ale chybí chladič, takže po zvednutí kapoty trčí lopatky ventilátoru nad přední masku vozidla. Otevření motorového prostoru by tedy minimálně znamenalo jednak vyrobit chladič, jednak zevnitř vydlabat přední masku a také kapotu, takže jsem to vzdal. Interiér je velmi slušně proveden a karosérie má oddělené dveře, ale všechny díly jsou velmi silné, ve stavebnici chybí rezerva a přední partie vozidla odpovídají předloze jen přibližně. Nicméně to se dá zjistit jen proměřením, běžný divák si ničeho nevšimne.

QUAD jsem dokončil 6. února a o tři dny později byly už oba modely na podložce znázorňující kamenitou poušť. Jako obvykle se mi nechtělo do figurek a přidal jsem je až začátkem května 2014, kdy podložka konečně získala finální vzhled.

 

Kvůli jednoduchosti jsem opět zvolil lineární uspořádání, aby podložka vyšla co nejužší.

Nechtěl jsem se však vzdát otevřených dveří, takže jsem na šířce podložky moc neušetřil. Mám zkušenost, že podložka musí být širší, než kolik činí šířka vozidla s otevřenými dvířky, aby byly tyto díly, nalepené jen hranou či jen v místě pantů, chráněny před ulomením.

Že kapota a okolní panely nemají správné úhly a celý předek vychází příliš široký, si nikdo nevšimne. Chyby se objeví až při porovnání s plánkem, nebo je odhalí pokus o konverzi na nákladní automobil s plechovou kabinou. Držák se třemi kanystry jsem doplnil na základě fotografie.

Na druhý blatník jsem přidal plachtovinový pás do tekutých písků a reflektory osadil čočkami z fotoleptu.

Také jsem přidal rezervu, pro niž jsem vyrobil držák (není vidět), maskovací síť a kůly pro její rozvinutí. QUAD je relativně velký a bez doplňků působí příliš hole, takže jsem na druhou stranu střechy přidal i perforované podkládací desky do málo únosného terénu.

Zvolil jsem kamufláž ?Micky Mouse? (základ Humbrol H83, skvrny H33 + H113) a marking britské 7. tankové divize Desert Rats. Model je dokončen anilinovým filtrem a ?očními stíny? Tamiya.

Záběr ukazuje slušně provedený interiér stavebnice a docela dobře propracované dveře, které je škoda zavřít.

Nechybí ani zadní sedačky, plechovky s olejem jsem na stupátko přidal kvůli oživení.

Jednu úpravu jsem si však neodpustil. Na vnitřní straně jsem dvířka doplnil páskem, aby vznikla odkládací kapsa na mapy, manuály atd.

Mapa je z aršíku Plus Model, manuály Ford jsem si vyrobil sám. Napřed jsem si je našel na internetu, pak zmenšil počítačovým programem a vytiskl na barevné tiskárně.

K úpravám, které nejsou prakticky vidět, patří i lano na navijáku a jeho vyvedení mezi rolnami na zádi vozidla.

Hybridní kanon 17/25 pdr byl prvním britským PTK, který si dokázal poradit s těžkým tankem Tiger. Jedinou úpravou prošly díly zaměřovače ze stavebnice Tamiya, který pozbyl periskop a místo toho jsem jej opatřil teleskopickou trubicí pro vedení přímé palby.

Hybridní kanon převzal od houfnice celou lafetu i se štítem a točnou. U štítu stojí důstojník a obhlíží terén, aby se ujistil, že jsou opravdu na místě nového palpostu.

Na záběru je vidět malá mezera mezi bokem kolébky a bočnicí lafety s čepem. V modelu je totiž kolébka hlavně 17liberního kanonu o něco užší než uložení v lafetě 25liberní houfnice. Spravily to dva úzké mezikroužky.

Použil jsem i původní kolesnu, i když si nejsem jist, zda mnohem delší jednotné protitankové náboje se do ní daly uložit.

Přidal jsem dvě figurky. Tato ještě více odůvodňuje povel k vypřahání než důstojník s dalekohledem. Voják uvolňuje zajišťovací řetěz, aby šla kolesna odpojit, protože kanon stojí jen pár metrů od budoucího palpostu.

Kolesnu jsem opatřil protiprachovou plachtou a na její horní desku přidal nějaké bedny a celty.

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.