logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Sanitka ZiS 44 a nákladní automobil GAZ AAA (vzor 1937)

Na messery zleva pal!

Model sovětské sanitky ZiS 44 mi stál na polici už hodně dlouho, možná jsem ho slepil ještě v minulém století, ale pořád jsem neměl nic, s čím by vytvořil kolonu. O starobě modelu svědčí i fakt, že je slepen ze stavebnice již neexistující firmy SDS Ukrajina, kterou pak převzala firma MAC, po ní FORT (doplnila nové díly) a nyní se prodává pod značkou Eastern Express. Uvažoval jsem, že kolonu se sanitkou by měl tvořit nějaký náklaďák s protiletadlovým kulometem na korbě, a teprve letos na jaře jsem se rozhoupal ke stavbě. Volba padla na GAZ AAA, ještě z původní stavebnice firmy TOKO (ta pak doputovala přes Eastern Express ke Zvezdě), kterou jsem vylepšil sadou kol z produkce MiniArtu, a na set Kulomet DŠK s obsluhou z produkce Zvezdy. Scénu jsem pak doplnil ještě dvojící vojáků s nosítky a raněným ze sady Zdravotníci sovětské armády firmy Zvezda a dodatečně jsem vyřízl boční dveře sanitní nástavby ZiSu 44 a postavil do nich figurku zdravotnice.

Našel jsem v záznamech, že jsem musel nástavbu sanitky ZiS 44 podložit podélníky, poněvadž příliš dosedala na kola zadní nápravy, a u stavebnice TOKO nezbylo než odstranit hrubou chybu, spočívající v tom, že korba je podložena čtyřmi příčníky, přičemž správný počet je tři. Také jsem doplnil úložné skříňky pod korbou před zadním příčníkem, který kvůli skříňkám nemá seříznuté okraje jako zbylé dva.

Podložka vznikla s ideou zachytit situaci v létě 1942 někde na donbaské stepi během ústupu Rudé armády ke Stalingradu a na Kavkaz.

Na sovětskou kolonu nalétávají německé stíhačky Bf 109 a osádka u kulometu DŠK na korbě GAZu AAA ji brání palbou. Před nimi stojí sanitka ZiS 44 a zdravotnice vyhlíží z bočních dveří blížící se nosítka s raněným.

Pohled více shora poskytuje dává lepší přehled a lépe ukazuje seržanta u nárazníku GAZu AAA s dalekohledem v rukou, který dává rozkaz k palbě.

Stavebnice ZiS 44 firmy SDS je stará dobrých 25 let a z dnešního pohledu má nedostačenou kvalitu. Tenkrát jsem ale byl rád, že si ji mohu koupit a obdivoval jsem dřevěné plaňkování.

Boční dveře jsem vyřezal až po 20 letech od slepení modelu, když mi napadlo umístit figurku zdravotnice na jejich práh. Model to podstatně oživilo.

Figurku zdravotnice mi daroval klubový kolega Patera, kterému se nehodila.

GAZ AAA ze stavebnice TOKO, ale vylepšený koly ze sady MiniArt.

Kromě odstranění chyby se špatným počtem příčníků pod korbou jsem se musel vypořádat s bočními skly řidičské kabiny. Její dvířka jsou klenutá a skla plochá. Když mi jedno prasklo při pokusu je prohnout, nahradil jsem obě boční okna jen proužky acetátové folie, znázorňující jejich částečně spuštění.

Pro trojnožku kulometu DŠK jsem vyrobil něco jako ložiště - do trojúhelníku sestavené trámky, v rozích propojené ohnutými pruhy plechu, aby vznikla "hnízda" pro jednotlivé nohy. Rudoarmějec, který jednu nohu drží, ji současně zašlapuje.

Kulomet DŠK z produkce Zvezdy je velmi pěkně proveden včetně figurek obslužného týmu.

Též figurky ze setu Zdravotníci sovětské armády mají slušnou úroveň. Paže a tyče nosítek jsou odstříknuty jako jeden díl, takže se dá snadno udržet potřebná geometrie obou figurek vzhledem k nosítkům.

Jen raněný měl hlavu poněkud "ve vzduchu", tak jsem přidal složenou celtu. A to už bylo na mě figurek až moc.

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.