logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

SdKfz 11 a PAK 43

Berlín nepadne!

Ke zbraním, které měly na jaře 1945 zastavit příval sovětských tanků, patřil též protitankový kanon PAK 43. Byl odvozen od protiletadlového děla ráže 8,8 cm a původně osazen na klasické jednoosé lafetě s rozpěrnými rameny. Obsluha však manipulaci s těžkou zbraní zvládala jen obtížně, takže se objevila varianta, osazená na dvouosé lafetě, jakou obvykle používaly protiletadlové kanony. Stavebnici tohoto provedení dala na trh firma Alan a tu jsem si v březnu 2007 postavil v kamufláži 96. pěší divize, jež na jaře 1945 hájila Berlín.

Jako tahač jsem zvolil polopásový třítunový SdKfz 11 ve zjednodušeném provedení z konce války ze stavebnice AFV, který jsem dokončil o měsíc později a oba modely umístil na jednoduchou podložku.

 

Podložka představuje silnici, od níž se odpojuje polní cesta, na niž tahač tlačí dělo do palebného postavení.

 

PAK 43na dvouosé lafetě se vyznačoval šikmo skloněným štítem, aby měl co nejnižší siluetu.

Úsporné provedení SdKfz 11 mělo dřevěnou řidičskou kabinu a hranatou kapotu a blatníky, aby se co nejvíce snížila spotřeba ocelového plechu a počet pracovních hodin.

Zajímavým prvkem jsou jakási dřevěná křidélka po stranách střechy řidičské kabiny, která usnadňovala uložení různé výstroje na střechu. Umístil jsem tam celtu a konopné tažné lano.

Ve stavebnici kanonu byla jedna nebo dvě muniční bedničky a obtisky s popiskami. Použil jsem je k zaplnění korby, zbytek je jakoby uložen po plachtou.

Ve stavebnici AFV je velmi dobře vyvážen počet detailů, model je dostatečně věrný, aniž by byl nadměrně pracný na kompletaci.

Stavebnice Alan je přece jen o něco hruběji provedena, ale pořád má slušnou úroveň.

Na modelu PAK 43 okamžitě padne do oka mohutná hlaveň a závěr 88mm kanonu.

Dvouosá lafeta PAK 43 vlastně ani nebyla křížová, neboť chybějí příčná sklopná ramena. Místo toho jsou zde hydraulicky sklápěné opěry, dvě na každé straně.

Na vnitřní stranu štítu jsem do držáků přidal pohotovostní náboj.

Další pohled na závěr a ovládací prvky kanonu. Jsou také vidět hydraulické opěry, které představují jediný problém při stavbě. Tak, jak jsou vylisované, se nedají nalepit ve zvednuté poloze pro zbraň v transportní konfiguraci. Je zapotřebí je trošku přiříznout.

Nu a závěrečný záběr ve větším přiblížení.

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.