logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Sherman dozer a stíhač tanků M10

Fucked airmen!

Postup Spojenců po vylodění v Itálii byl zoufale pomalý a vůbec nesplnil očekávání Winstona Churchilla, který předpokládal, že po pádu Mussoliniho režimu spojenecké jednotky rychle obsadí celý Apeninský poloostrov, vpadnou do Hitlerovy říše zadními vrátky od jihu a odříznou Rudé armádě postup do Německa. Čáru přes rozpočet mu udělal německý polní maršál Kessering, jenž skvěle využíval terén k zdržování spojenecké ofenzívy a bez váhání odzbrojil Italy, kteří se chystali přeběhnout ke Spojencům.

Spojenci se probíjeli na sever dvěma proudy ? po jaderském pobřeží si klestila cestu britská 8. armáda, podél tyrrhenského a později ligurského pobřeží pak 5. americká armáda. Spojenci osvobodili Řím až 4. června 1944 (téměř za rok od vylodění) a teprve začátkem října 1944 zahájila 5. americká armáda útok na Bolognu. Američané se pokoušeli překonat houževnatou německou obranu hojným nasazením techniky včetně bombardování italských měst v německém zápolí, jak je vylíčeno ve slavném románu Hlava XXII  Josepha Hellera. Toto bombardování bylo často kontraproduktivní, neboť rozbombardovaná města a městečka se stala obtížně průchodnými pro americké motorizované jednotky a zdržovala postup. Je třeba říci, že americká armáda byla na tuto situaci lépe vybavena než třeba Němci ve Stalingradu, kteří sami město rozbombardovali do neprůchodných ruin. Ženijní pluky amerických tankových divizí měly totiž ve výzbroji buldozerové tanky, což byly plně vyzbrojené Shermany opatřené buldozerovou radlicí.

Právě situaci, kdy v srpnu 1944 jeden z těchto Shermanů klestí cestu americké koloně zavalenou ulicí některého rozbombardovaného italského městečka, jsem si zvolil jako námět další scénické podložky. 

Sherman M4A1 dozer je sestaven z dílů tří kitů. Korba s podvozkem pochází ze stavebnice M 32 Italeri, věž ze stavebnice Tamiya M4A3 Late a radlice ze stavebnice Academy M4A3 HVVS 105 mm. Tento postup jsem zvolil, abych mohl ztvárnit buldozerový tank Sherman 16. ženijního pluku 1. tankové divize US Army, který byl opravdu na podzim 1944 v Itálii nasazen. Kit jsem dokončil v únoru 2008.

Druhým vozidlem v koloně je stíhač tanků M 10 ze stavebnice AFV Club. Nese marking 601. praporu stíhačů tanků, který v Itálii spolupracoval s 3. pěší divizí US Army. Model jsem dokončil v květnu 2013, abych konečně dal dohromady scénu. Tu jsem vytvořil standardním postupem ? terén je vytvarovaný z pěnového polystyrénu polepeného novinovým papírem a posypaný různými písky a rozdrcenou přesátou omítkou. To je doplněno cihlami, trámy a deskami, vlnitým plechem rolet a střepy skla. Celá podložka je pak zatažena anilinovým washem.

Na osádku Shermanu však čeká nemilé překvapení.

 

Hotovou scénickou podložku, ale bez figurek, jsem vystavoval na Eday 2013.

Stíhač tanků M10 vznikl na podvozku tanku Sherman. Dostal jednodušší a účelnější korbu se šikmo skloněnými boky a otevřenou věž s kanonem M7 ráže 76,2 mm.

Sherman M4A1 patřil mezi první verze tohoto tanku s litou korbou, hvězdicovým motorem Wright Continental R-975 a kanonem ráže 75 mm.

Trvalo mi víc než půl roku, než jsem se k podložce vrátil a osadil ji třemi figurkami.

Ušpinění vozidel jsem vytvořil přesátým prachem z omítky a modelářským cihelným prachem. Na kola, pásy a vůbec všechna místa, která měla být špinavá, jsem nanesl rozředěné lepidlo Herkules, pak jsem prach nasypal podél okraje listu papíru, přiložil asi na 1 cm k modelu a sfoukl prach na model.

Podle tvaru vyvažovacích závaží na zadní stěně věže patří tento M10 ke střední výrobní sérii.

?Portrétní? fotografie stíhače tanků M10 ještě pře usazením na podložku a zašpiněním.

Stavebnice AFV  obsahuje veškeré vybavení otevřené věže.

Prostor k vylepšení je vždy. Ke znázornění nábojového pásu v muničním boxu půlpalcového kulometu jsem použil barevný fotolept munice v měřítku 1 : 32 pro modely letadel.

Za pozornost stojí detail odměrového mechanismu s kolem ručního ovládání.

Konečný vzhled M10 i s figurkou ve věži. U 601. praporu  bylo zvykem opatřovat stíhače tanků svislými bílými pruhy na zadní části věže, na nichž bylo namalováno číslo stroje.

Spáry kolem panelů nad motorovým prostorem jsou napuštěny řídkou černou barvou, hrany korby natupovány hnědou barvou a patina dokončena anilinovým filtrem, který zvýraznil šrouby a další povrchové detaily.

meričtí tankisté si své stroje pojmenovávali. Tento M10 nesl název MARS 2.

K markingu patřila i osmihranná žlutá hvězda na zádi. Boky nesly držáky pro článkové ?škrabáky?, což byly břity, které se nasazovaly na články pásů za náledí nebo v kluzkém terénu.

Abych mohl sestavit model Shermanu  16. ženijního pluku 1. tankové divize, musel jsem zkombinovat díly ze tří stavebnic.

Podvozek a korba pocházejí ze stavebnice M32 Italeri, věž ze stavebnice Tamiya M4A3 Late a radlice z kitu Academy M4A3 HVVS 105 mm. S tou byly největší problémy, tanky s odpružením HVVS měly o něco širší podvozek, takže jsem musel radlici svisle rozříznout, odříznout z její desky svislý proužek a znovu slepit, abych její ramena dostal blíže k sobě.

A zde je ono nemilé překvapení. Pod odhrnutými troskami se objevila nevybuchlá čtvrttunová bomba.

Možná právě tuto bombu vypustil hrdina Hellerova románu Hlava 22 kapitán Yossarian, bombometčík bombardéru B-25 Mitchell.

Nu a kletba z podtitulku nejlépe vyjadřuje pocity velitele Shermanu.

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.