logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Stalinec S-65 a kanon 122 mm

Poslední válečná zima

K typickému obrazu Rudé armády při tažení na Západ patřily pásové traktory Stalinec S-65 táhnoucí těžší kusy sovětského dělostřelectva, obvykle kanonové houfnice ML-20 ráže 152 mm nebo kanony A-19 ráže122 mm. Obě zbraně měly stejnou lafetu a nasazovaly se v počtu  stovek hlavní k mohutným dělostřeleckým přípravám. Modely v měřítku 1 : 35 jak obou děl, tak pásového traktoru S-65 jsou dnes dostupné díky firmě Trumpeter. Stavebnice děl pokrývají jak rané provedení s loukoťovými koly a plnými pryžovými obručemi, tak pozdější s pneumatikami.  Obsahují též kolesny a traktor se dá pořídit ve dvou verzích ? s kabinou a bez ? takže modeláři nic nebrání ve ztvárnění zápřahu.

Zvolil jsem si scénu ukazující kanon A-19 pozdějšího provedení v zápřahu za pásovým traktorem Stalinec S-65 někdy v únoru 1945 v Polsku, kdy Stalin nařídil, aby se ofenzíva stočila na sever k baltskému pobřeží, místo aby přímo směřovala na západ k Berlínu. Traktor táhne kanon mírně zasněženou, částečně zalesněnou krajinou. Stavba obou modelů byla snadná a rychlá. Jen trošku obtížnější bylo u kanonu zformovat z fotoleptu půlválcové kryty vyvažovačů a ohnout ve dvou rovinách vzpěry štítu, též z fotoleptu. S traktorem jsem byl hotov koncem listopadu 2017 a kanon jsem dokončil v polovině prosince téhož roku. Oba modely jsem ?dosněžil? až na podložce.

 

?Celá sestava ve slunečním světle. Tak to mohlo vypadat, když někde na Kubáni začínal další horký letní den.?

?Při osvětlení přirozeným rozptýleným světlem sice zmizí stíny, ale záběr není tak ostrý.?

Traktor ST-65 Stalinec je postaven ze stavebnice Trumpeter prakticky bez úprav. Navíc je pouze plachtovinová stříška nad řidičským prostorem.?

?Na detailu je vidět, že místo ?I? ruské azbuky zde Číňané dali písmeno ?N?latinky (ruské ?I? má obráceně úhlopříčku). Je riskantní se pokoušet tuto vadu odstranit.?

?Podle válečné fotografie jsem přidal protisluneční stříšku z plachtoviny, kterou podepírají dřevěné sloupky z kmínků.?

?Plachta je vyrobena z ubrousku, tvarovaném ?za mokra? přímo na sloupcích. Také jsem přidal držák se čtyřmi kanystry.?

?Je sporné, jestli Němci ukořistěné Stalince přetírali. Řídil jsem se stavebním návodem a nechal na odřených hranách prosvítat původní zelenou barvu.?

?Valník je vyroben metodou scratchbuild, ale práci jsem si usnadnil použitím korby ze stavebnice ZiS-5 a kol ze stavebnic GAZů AA a AAA, které po nějakém projektu zbyly mému klubovému kolegovi.?

?Ve slunečním světle je vidět nedostatečná patina dřevěných desek. Jejich čistota příliš kontrastuje se špínou kolem hlav nýtů na svislých železných páscích.?

?Ke stavbě rámu posloužily profily Evergreen, na osy pak tyčky téže firmy.?

?Těžká polní houfnice s.F.H. 18 má původ v první světové válce a je to vidět na její konstrukci, která působí o to zajímavěji.?

?Ve velmi dobře detailované stavebnici je na výběr jak plastiková, tak kovová hlaveň.?

?Nevím, jestli jenom v mé stavebnici nebo u všech mají polyvinylové  obruče na jedné straně dosti výrazné otřepy, které jsou však  vzhledem k černé barvě špatně viditelné. Snímek je ukazuje na kole hlomozny, ale naštěstí to vypadá, jako by se obruč omačkala provozem.?

?Těžké houfnice S.F.H. 18 někdy nesly na vyvažovačích písmeno, které identifikovalo ten který kus v baterii. Obtisk ve stavebnici není, přidal jsem ho kvůli oživení. Je zde vidět i aretační zařízení, které blokovalo při transportu kolébku s hlavní. V tomto ohledu má stavebnice dosti závažnou chybu, neboť díl aretovacího mechanismu je odstříknut jako odpojený, jak tomu bylo u děla v palpostu. Pro transport je třeba u tohoto dílu odříznout kliky, prodloužit vnitřní čepy, aby zapadly do otvorů na kolébce, celý díl nalepit vzpřímený (pootočený o 90 ° oproti stavebnímu návodu) a pak teprve kliky, aby visely dolů.?

?Hlomozna je odstříknutá do všech detailů a její stavba vyžaduje trpělivost.?

?Ke vzhledu modelu ve velké míře přispívají kola s celokovovými, děrovanými disky.?

?Stavebnice obsahuje i zajišťovací řetězy, ale jejich nasazení vám zabrnká na nervy. Nakonec jsem musel do posledního oka řetězu vložit kroužek a ten teprve vsadit do oka na hlomozně.?

 

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.