logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Stuart M5A1

Kontrola po nalodění 

Tento model musel vzniknout hodně před rokem 2000, protože k němu nemám přesné vročení a do katalogu své sbírky jsem ho vpisoval až zpětně. Jedná se o velmi starou stavebnici Tamiya v měř. 1 : 35, v polovině 90. let žádná jiná nebyla. Inspirací pro stavbu byl bokorys v polském sešitku z řady ?Typy zbraní?, která se k nám za minulého režimu dovážela a byla jedním z mála dostupných podkladových materiálů. Podle kresby jsem doplnil brodící ?komín?, vyrobený z destiček, a také se pokusil dovybavit interiér. Znovu připomínám, že Tamiya tehdy své stavebnice vyráběla s ?pustým? vnitřkem a žádné doplňkové interiérové sety neexistovaly.

V polské publikaci mě zaujalo, že se jednalo o tank americké námořní pěchoty, konkrétně 4. tankového pluku USMC, který se v prvních únorových dnech 1944 podílel na invazi na Marshallovy ostrovy, na atol Kwajalein. Zde se Američané vylodili nejen na hlavním ostrově na jihu, ale také na ostrůvku Roi-Namur, jenž uzavírá lagunu ze severu. Nu a Stuart ?HOTHEAD? se měl právě podílet na dobytí tohoto ostrůvku, kde po třech dnech bojů přežilo z posádky 3500 japonských vojáků pouze 87 mužů. Američané měli 206 padlých, 617 raněných a 181 nezvěstných.

Ihned zpočátku, kdy jsem ze stavby letadel přešel na pozemní techniku, jsem si uvědomoval, že modely vozidel budou potřebovat posadit do terénu, umístit na podložku. V tomto případě jsem si vymyslel palubu transportní lodě, k níž je tank ukotven, a jeden z mariňáků upevnění kontroluje.

 

Lehký tank Stuart M5A1 na palubě transportní lodě v rámu z trámků a fixovaný kotevními lany.

 

 

   Byl to můj první model, který jsem se snažil ?obložit? co nejvíce bagáží, a byl jsem příjemně překvapen, jak živě pak celek vypadal.

 

 Brodící ?komín? je vyroben z destiček a nahoře opatřen síťkou. Jedním z prvních doplňků, které se pro modely 1 : 35 objevily, byly papírové aršíky s kartonovými krabicemi, jež americká armáda používala pro balení suchých potravinových dávek. Zde jsem ji použil snad poprvé.

 

Kanon jsem doplnil závěrem a ochranným košem, aby věž nebyla tak prázdná.

 

    Už si nepamatuji, jak mi napadlo obložit věž lodními pytli s osobními věcmi osádky. Jsou vyrobeny z průklepového papíru a vycpané vatou.

 

   Oka kotevních lan jsem přetáhl přes kovaná oka na korbě tanku a proti vypadnutí zajistil dřevěnými klínky. Mariňák právě kontroluje, zda klínek drží.

 

 Figurka původně představovala řidiče, snad ze stavebnice Halftracku. Z ní asi pocházejí i ruční zbraně a přilby. Když jsem s vozidly začínal, nebyla moje krabice se zbytky nijak plná.

 

 Stavebnice Tamiya M5A1 měla hodně tvrdé vinylové pásy, které nepěkně odstávaly. Nenapadlo mi nic lepšího, než vyrobit z tvrdého drátu jakési sponky, jimiž jsem pásy přitáhl k ližinám a kladkám na vršku pojezdů.

 

 Jelikož jsem chtěl mít všechny poklopy otevřené, nezbylo než vyrobit podstatné díly interiéru, včetně sedaček a hlavně velké radiostanice, který vyplňovala zadní výběžek věže.

 

 Z období, kdy jsem lepil kity letadel, mi zbyly nějaké obtisky obnažených krasavic (asi z P-47 Thunderbolt). Teď jsem jimi vyzdobil lodní pytle tankistů.

 

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Ruská kocovina

Putinův svět a přízraky minulosti