logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Tahač M33 a kanon M1 4,5

Dobrá ženo, kudy do Říma?

Možná už je to půl století, co dala firma Airfix na trh stavebnici americké houfnice M1 ráže 155 mm v letadlovém měřítku 1 : 32. O pár desítek let později převzala formu firma Italeri a začala kit znovu lisovat a balit do svých krabic, přičemž uváděla měřítko 1 : 35. A tuto stavebnici jsem si někdy začátkem 90. let pořídil (dnes existuje nová stavebnice firmy Bronco opravdu v měřítku 1 : 35). Dlouho ležela nepovšimnuta mezi ostatními stavebnicemi, než jsem dostal další neúplný kit od náčelníka našeho klubu. Z podstatných dílů chyběla kola, ta jsem však vzal z resinové stavebnice vyprošťovacího automobilu a tahače M26 Dragon Wagon, respektive z traileru, který jsem se rozhodl nestavět, když se objevila krásná stříkaná stavebnice od Tamiye (tahač postavím, protože má otevřenou kabinu s plátěnou střechou na rozdíl od pancéřované, která je ve stavebnici Tamiya).

Darovaný kit s koly od traileru jsem se rozhodl postavit jako polní kanon M1 US Army ráže 4,5?, tedy 114 mm, který byl zadán do vývoje v roce 1939 spolu s houfnicí 155 mm, s níž měl kromě hlavně vše ostatní společné. Houfnice se začala vyrábět v roce 1941, kanon však o něco později, až byla původně navržená ráže 4,7? kvůli potížím s municí změněna na ráži 4,5?, což byla ráže britských kanonů, pro něž v USA hladce běžela výroba munice v rámci smlouvy o půjčce a pronájmu.

Oba modely, jak konvertovaný kanon 4,5?, tak původní houfnici M1 155 mm, jsem dokončil v březnu 2006, avšak teprve o rok později jsem pro kanon postavil tahač. Měl jsem už delší dobu zálusk na Prime Mover M33, což bylo dvakrát přestavované vozidlo. Základem byl tank M3 Lee, který napřed Američané předělali na vyprošťovací tank, a když se zjistilo, že americká armáda má nedostatek dělostřeleckých tahačů, předělali vyprošťovák znovu ? na tahač. A to velice jednoduše, demontovali výložník jeřábu, vše ostatní, včetně mohutného vrátku, zůstalo.

Potíž byla v tom, že po sejmutí věže bylo do tanku až příliš vidět, což znamenalo vestavět do modelu alespoň nějaký interiér. A do toho se mně vůbec nechtělo. Jenže někdy v té době se objevila superdetailovaná stavebnice M3 Lee od firmy Academy, která můj problém s interiérem řešila. Skloubil jsem korbu tanku M3 Lee firmy Tamiya s interiérem firmy Academy, protože plánuji si ?Líčko? od Academy postavit (chybí jen interiérové díly v korbě, kterou udělám zavřenou). I tak to bylo náročné, protože tahač M33, respektive vyprošťovací tank Lee, měl mnoho různých skříní a kování navíc, o vrátku nemluvě.

Scénickou podložku jsem dal dohromady na Nový rok 2007 a pro jednoduchost jsem použil předtištěný pruh dlažby. Jak tahače M33, tak kanony M1 4,5? se nejčastěji používaly na italské frontě, takže jsem na silnici někde ve Středních Apeninách přidal k figurce vojáka nahlížejícího do mapy typicky italský zimní motiv ? figurku venkovanky vedoucí mezka s otepí dříví. Jenže hladká tištěná dlažba nepůsobila příliš věrohodně, a proto jsem podložku letos v únoru před fotografováním do této rubriky rekonstruoval. Silnici jsem zablátil a celou podložku ?zatáhl? anilinovým filtrem. Zastříkaní tahače vzniklo nechtěně hned v původní verzi ? chtěl jsem si vyzkoušet stříkaní patiny fixírkou, a takhle to dopadlo ? holt deštivá italská zima. Podtitulek mi napadl nedávno, ono to tak opravdu vypadá, že se americký voják s mapou v ruce ptá na cestu ? i když je to samozřejmě míněno jako ironická nadsázka.

 

Při celkovém pohledu nepůsobila tištěná dlažba až tak rušivě, nicméně ?zablácení? reálnosti podložky prospělo.

 

Pohled z protilehlého úhlu. To, že je model kanonu větší, není nikterak patrné.

 

Zablácení vozovky, kol kanonu a pojezdových kol tahače je dotaženo ?očními stíny? Tamiya.

 

Spíše zastříkaný než zablácený tahač M33. Oběžný kruh kulometu je volitelný díl ze stavebnice Tamiya M4 Sherman.

 

Korba a podvozek jsou ze stavebnice Tamiya M3 Lee, skříně vzadu a také třeba dvířka místo masky spodního děla dodělány z destiček.

 

Základní interiér pochází ze stavebnice Academy a je doplněn bagáží.

 

Díly vrátku jsem si nechal naklonovat z resinu podle dílů z nějaké stavebnice amerického vozidla. Mám ještě jednu sadu.

 

Na záběru do korby je vpravo vidět sedačka řidiče (Academy), která byla na vysokých a vybočených nohách umístěna nad převodovkou.

 

Pohled otvorem po věži ukazuje ovládací páky vrátku, muniční bedýnky pro půlpalcový kulomet Browning a bednu v rohu.

 

Celkový pohled na kanon M1 britské ráže 114 mm. Zbraň o hmotnosti 6 000 kg vypalovala běžně 25kg granáty na vzdálenost 15 000 m, s maximální náloží na 19 000 m. Vzhledem k dělenému náboji a šroubovému závěru činila rychlost palby pouze 4 rány/min, u maximální nálože 1 ránu/min.

 

Původní hlaveň houfnice jsem u jařma brzdovratného zařízení odřízl a na pahýl se závěrem nasadil novou trubku. Kromě kol chyběly i nějaké díly vyvažovačů, kupříkladu jsem musel vyrobit jejich pružiny.

 

Stavebnice Italeri/Airfix má samozřejmě k dokonalosti daleko, ale stále je použitelná.

 

M35 a kanon M1 015: Pohled z druhé strany lépe ukazuje kabel koncového světla vyrobený z měděného drátu.

 

Při přesunech bývala ústí děl chráněna speciální čepicí nebo jako tady v případě nouze omotaným hadrem. Červené koncové světlo mělo oko, za které se pod hlaveň přidrátovalo.

 

Detail vyvažovače s vinutou pružinou.

 

M35 a kanon M1 028: I závěr této zbraně má původ u francouzského kanonu GPF z první světové války.

 

Závěsné zařízení odpovídá tomu, které bylo na vyprošťovacím tanku. Je hodně nízko, ale asi to tak bylo. Nahoře na zádi je vidět úhelník s oky a vidlicemi pro začepování jeřábového výložníku ve tvaru ?A?, který patřil do původní výbavy.

 

Figurku italské venkovanky jsem adaptoval z figurky ženy, která byla součástí setu Plus Model znázorňujícího pár německých civilistů (muže jsem osadil do podložky Bergetiger a Panther). Přidal jsem šátek z papíru a pro oděv zvolil černou barvu.

 

Figurka muly je z nějakého setu domácích zvířat, asi od Italeri nebo firmy Tamiya.

 

Zatím mám dojem, že mi figurky zvířat jdou lépe než figurky lidí.

 

M35 a kanon M1 022: Figurka amerického vojáka s mapou byla původně na podložce s prvním kitem kanonu Long Tom, ale když jsem ji zrušil, našla nové uplatnění zde.

 

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.